StoryEditorOCM
DubrovnikDAN ZA PAMĆENJE

OŠ LAPAD PRVA Iz EU fondova kreće energetska obnova

Piše DV
16. svibnja 2018. - 14:40

Osnovna škola Lapad prva u Dubrovniku kreće u energetsku obnovu novcem iz EU fondova. Potvrđeno je to ugovorom koji je jutros u lapadskoj školi potpisao gradonačelnik Mato Franković s predstavnicima izvoditelja radova, zajednice ponuditelja Capitalis d.o.o.

- To je način kako trebamo upravljati s objektima u vlasništvu Grada u budućnosti jer trebamo koristiti sve benefite EU fondova koje možemo privući. Čestitam svima koji su sudjelovali u projektu koji je jamstvo visoke transparentnosti javne nabave. OŠ Lapad prva je europska škola u srcu Dubrovnika - kazao je gradonačelnik Franković i podsjetio kako uskoro slijedi i veliko ulaganje u Područnu školu Montovjerna koja djeluje u sklopu matične OŠ Lapad.

Ravnateljica OŠ Lapad Mirjana Kaznačić izrazila je zadovoljstvo poetkom energetske obnove osmoljetke, te otkrila još zanimljivosti:
- Danas je stigla obavijest da je OŠ Lapad postala međunarodna eko škola sa zlatnim statusom, a ovaj ugovor garantira već 50 posto odrađenog posla za to – rekla je Kaznačić.

Projekt energetske obnove OŠ Lapad prvi je projekt u obrazovanju na području Grada Dubrovnika koji se sufinancira sredstvima Europskih fondova. Ukupna vrijednost iznosi 7,6 milijuna kuna, a većina je sufinancirana EU sredstvima, dok je Grad Dubrovnik sudjelovao s 2,45 milijuna kuna vlastitih sredstava.

Radovi uključuju kompletnu izolaciju vanjske ovojnice, potpunu izolaciju krovišta i vanjskih zidova, zamjenu 99 vanjskih otvora i 6 vrata, ugradnju termostatskih ventila na 171 radijator te zamjenu postojeće rasvjete LED tehnologijom.
Cilj samog projekta je ostvariti energetsku obnovu zgrade OŠ Lapad kojom će se postići značajne energetske uštede od barem 90 posto.

Inicijalna EU sredstva su odobrena u sklopu Poziva na dostavu projektnih prijedloga ‘Energetska obnova zgrada i korištenje obnovljivih izvora energije u javnim ustanovama koje obavljaju djelatnost odgoja i obrazovanja’ koji je raspisalo Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja, a koji se sufinanciraju iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

 

23. travanj 2024 08:03