StoryEditorOCM
DubrovnikDUBROVAČKA BOLNICA

Opet moguća pratnja na porodu, ali pod nekoliko uvjeta

Piše SR
15. lipnja 2021. - 10:00

Od ovog tjedna opet je dopuštena pratnja na porodu uz pridržavanje smjernica Hrvatskog društva za ginekologiju i opstetriciju i Hrvatskog liječničkog zbora za zbrinjavanje trudnica za vrijeme trajanja pandemije COVID-19, objavila je Opća bolnica Dubrovnik.

Pratnja na porodu ne mogu biti osobe koje su bile u bliskom kontaktu s COVID-19 pozitivnom osobom, boravile su u područjima s visokim brojem zaraženih, kojima je propisana mjera samoizolacije ili imaju simptome COVID-19 infekcije: temperaturu, kašalj, dispneju, gubitak okusa ili njuha.

Ulaz je moguć osobi koja je unatrag šest mjeseci preboljela COVID-19 infekciju i prošlo je više od mjesec dana od početka bolesti, a mora donijeti pismeni nalaz PCR-a i BAT-a (brzi antigenski test) iz razdoblja bolesti ili potvrdu liječnika obiteljske medicine o preboljenju bolesti unatrag šest mjeseci i 30 dana od početka pojave simptoma. Ukoliko pratnja nije preboljela COVID-19 infekciju ili je prošlo više od šest mjeseci od preboljenja, a cijepljena je samo jednom dozom cjepiva (ne odnosi se na J&Jcjepivo i osobe koje su preboljele COVID-19 i docijepljene jednom dozom cjepiva), nakon trijaže mora obaviti testiranje na SARS-CoV-2 brzim antigenskim testom. Testiranje se obavlja u OB Dubrovnik, a troškove testiranja snosi osoba u pratnji po cijeni od 150 kuna.

Kao pratnja, u rađaonicu može osoba s potvrdom o primitku druge doze cjepiva (za cjepivo J&J jedna doza) unutar šest mjeseci do prisustva porodu, ako je prošlo više od 14 dana od zadnje doze cijepljenja. Osim svega navedenoga, pratnja može biti i osoba s negativnim PCR testom na COVID-19, ne starijim od 48 sati.

Trudnica i osoba u pratnji na porodu moraju proći trijažu na ulazu u Opću bolnicu Dubrovnik mjerenjem temperature i dezinfekcijom ruku s obavezno pravilno postavljenom kirurškom maskom. Trijažni obrazac se popunjava u čekaonici neposredno prije ulaska na odjel.

Tijekom poroda dopušten je bliski kontakt trudnice i osobe u pratnji, dok u kontaktu sa zdravstvenim djelatnicima pratnja mora održavati razmak. Osoba u pratnji na porodu može uz rodilju biti isključivo za vrijeme njezinog boravka u rađaonici.

24. travanj 2024 23:15