StoryEditorOCM
DubrovnikPRVI PUT |

Opća bolnica Dubrovnik provodi sistematske preglede za svoje zaposlenike

Piše dv
21. svibnja 2021. - 12:06

Opća bolnica Dubrovnik prvi put provodi sistematske preglede za svoje zaposlenike. Sistematski pregledi uglavnom se ne provode u zdravstvenim ustanovama u RH iako temeljem kolektivnog ugovora za javne službe svi zaposlenici do 50 godina imaju pravo na sistematske preglede svake treće, a iznad 50 godina svake druge godine. Riječ je o sistematskim pregledima u vrijednosti od 500,00 kuna, po cijenama zdravstvenih usluga iz obveznog zdravstvenog osiguranja koji se obavljaju se u zdravstvenim ustanovama iz mreže javne zdravstvene službe, u pravilu prema mjestu rada.

Za sistematski pregled u Općoj bolnici Dubrovnik prijavila su se 498 zaposlenika, od toga 285 žena mlađih od 40 godina i 168 žena starijih od 40 godina. Muškaraca mlađih od 40 godina je 30, a starijih od 40 se prijavilo 15.

Vrste sistematskih pregleda ovise o spolu i dobi, pa za žene obuhvaćaju uz laboratorijsku dijagnostiku iz krvi i kompletnu pretragu urina, UZV abdomena, EKG s očitanjem, ovisno o dobi UZV ili mamografiju dojki, ginekološki pregled te internistički pregled i završno mišljenje.

Muškarci u sklopu sistematskog pregleda imaju laboratorijsku dijagnostiku i kompletnu pretragu urina, UZV abdomena, EKG s očitanjem, ovisno o dobi specifični prostatični antigen (SPA) i UZV prostate te internistički pregled i završno mišljenje.

24. travanj 2024 15:12