StoryEditorOCM
DubrovnikCIKLONA LUCE

Olujno nevrijeme nije zaobišlo ni Lokrum, stradalo oko 50 stabala

Piše Foto: JU Rezervat Lokrum
7. siječnja 2017. - 17:09

Olujno nevrijeme zahvatilo je i rezervat šumske vegetacije – otok Lokrum. Dežurni djelatnici Rezervata evidentirali su vjetroizvale oko 50 stabala.

Većina stabala stradalih u nevremenu na Lokrumu bila su dobrog zdravstvenog stanja, a stradala su uglavnom stabla bora koja su prelomljena, djelomično izvaljena ili pak potpuno izvaljena te oborena na tlo.
Stabla su stradala uglavnom na području rta Skrinja (šetnica između Portoča i nudističkog kupališta), odnosno na dijelu otoka koji je najizloženiji udarima vjetra i posolice iz smjera župskog zaljeva i otvorenog mora.  
Kada brzina vjetra prijeđe 11-17 m/s nastaje jaki olujni vjetar koji djeluje s vrlo štetnim posljedicama te većinom uzrokuje brojne vjetroizvale. Sva stradala stabla na Lokrumu nalaze se upravo na otvorenim površinama uz staze gdje je orkanska bura i u siječnju 2015. g  uzrokovala slične štete. Ipak, prema intenzitetu vjetroloma i vjetroizvala, da se zaključiti kako je orkanski vjetar ili reful zapuhao iz neuobičajenog smjera.

Količina oštećenih stabala nije značajna u smislu bioraznolikosti te ne utječe negativno na zaštićene stanišne tipove Rezervata, štoviše, ovakve štete predstavljaju prirodan životni ciklus rubnih djelova šume te će se šuma prirodno obnoviti. Obzirom da na pogođenom području nema makije i niskog raslinja, za pretpostaviti je kako će na njemu niknuti mladi borovi.

 Zaštita šume od tako jakih udara ograničena je na smanjivanje njihovih štetnih posljedica – sprječavanje prodora vjetra u njenu unutrašnjost. Rubni pojas šume (plašt) je ključan za zaštitu šume od nepovoljnih utjecaja (sunce, vjetar, oluja) te on mora biti gust i čvrst. Stoga je u svim slučajevima gdje se šuma otvori nužno omogućiti razvoj guste prirodne vegetacije koja možda nije po mjeri kritičkom oku današnjih esteta, ali upravo ona je najjača brana ovakvim naletima.

Iako se u nekim zaštićenim šumama (nacionalnim parkovima u kontinentalnom dijelu Hrvatske) ne raščišćavaju ostaci stabala, kako bi se zatvorio životni ciklus i hranidbeni lanac unutar šume, zbog činjenice da mogu predstavljati požarnu opasnost, na Lokrumu će se pristupiti uklanjanju ostataka čim inspekcijska služba zaštite prirode, koja je obaviještena o šteti, izvrši očevid.
Osim stabala, evidentirane su i manje štete na objektima na Lokrumu.

24. travanj 2024 13:35