StoryEditorOCM
DubrovnikSlatki simbol Svih svetih

Okus djetinjstva: Dubrovačka profesorica prisjetila se slasnih kolačića od mjendula koji se daruju na današnji blagdan

Piše G. B.
1. studenog 2024. - 10:32

Blagdan Svih svetih na krajnjem jugu povezuje se s kolačićem od mjendula koji podsjeća na posebno vrijeme od godine.

Poznat pod nazivom fave dei morti, nadahnuo je na objavu dubrovačku profesoricu hrvatskog jezika i književnosti Maju Milošević. Podsjetila je ona na društvenim mrežama kako su bobiće, što je drugo ime za istu slasticu, naše none rado spravljale obilježavajući time i uspomenu na pokojne.

- Zaboravite slatke duhove, pauke i bundeve koje nam ovih dana nameću instagramski slastičari pa napravite fave dei morti, jer je regalavanje bobića koji su se nekada kupovali na deke u Šikića bio znak dobrih želja za srećom i dugim životom - napisala je Maja.

Za napomenuti je da fave dei morti (bob mrtvih) naziv duguju sličnosti s bobom, mahunarkom za koju su stari Egipćani vjerovali da čuva duše pokojnika. Legenda kaže kako je pripadnik francuske opatije Cluny u 10. stoljeću bobićima nahranio redovnike na Dušni dan.

U današnje vrijeme bobići su tradicionalni dar uz uz blagdan Svih svetih, a u Dalmaciju su prema predaji stigli u 18. stoljeću iz slastičarnica u Trstu.

Recepata na ovu blagdansku deliciju je mnogo, a svi uključuju iste sastojke; Tridesetak grama i dvostruko toliko šećera u prahu, četdesetak grama kakaa, dva jaja i nekoliko kapi arome vanilije i limuna.

image

Bobići

Tom Dubravec/Cropix

Bademe treba fino samljeti i izmiješati s šećerom, a jaja umutiti s aromama, dodati bademima i dobro izmiješajte. Smjesu u obliku valjka treba prerezati napola, pa jednu polovicu zamotati u foliju, a drugoj polako dodavati kakao kako bi se neutralizirala gorčina.

Prije izrade bobića, treba osigurati i šaku, dvije mljevenih badema, krupnije usitnjenih od onih u smjesi. U njih se kasnije uvalja fave dei morti koji se izrezuju i oblikuju u kuglice iz smjese usitnjene u debljine palca. Prednost imaju bijele kuglice koje s tamnijima potom idu na papir na pečenje u nauljenu posudu za pečenje. Pečemo ih desetak minuta na 140 stupnjeva, a ne smiju se previše osušđiti kako bi očuvali mekoću kad se ohlade.

Po želji se može dodati žličica ruma ili maraskina za aromu.

25. ožujak 2025 23:48