StoryEditorOCM
DubrovnikU SKLOPU MEĐUNARODNOG KONGRESA

Održana tradicionalna dodjela nagrada Suncokret ruralnog turizma Hrvatske, četiri priznanja otišla u našu Županiju

Piše dv
29. travnja 2022. - 12:10

U sklopu petog Međunarodnog kongresa o ruralnom turizmu, u hotelu Croatia u Cavtatu održana je tradicionalna dodjela nagrada Suncokret ruralnog turizma Hrvatske – Sunflower Award. Svečana ceremonija dodjele nagrada, održava se već deveti put, a sinoć joj je nazočilo 400 sudionika međunarodnog kongresa o ruralnom turizmu. 

Ove je godine prijavljeno 138 projekata a ocjenjivačka komisijia odabrala je 59 najboljih iz cijele Hrvatske.

Nagradu Veliki zlatni suncokret ‘Šampionsku titulu’ dobili su Restoran Crna svinja, Terra Negra Country Club iz Čepina, Domestic House Lola iz Vukovara i Hotel Village Balatura, Tribalj. Šampionske titule dobitnicima je uručila ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

U kategoriji ‘Atraktivni turistički sadržaji’ nagrade je uručio župan Nikola Dobroslavić koji je tom prilikom istaknuo važnost ulaganja u turistički proizvod i unaprjeđenja ponude.

‘Turizam je emocija, doživljaj i dojam. Upravo zato, važna je ova kategorija kao poticaj na ulaganje u turističke proizvode. Čestitam svim nagrađenima, ali i organizatorima ovog uspješnog kongresa’, kazao je, između ostaloga, župan Dobroslavić.

Iz Dubrovačko-neretvanske županije nagrade su osvojili OPG Protić Sanja iz Blata-srebrna povelja u kategoriji ‘Projekti/nositelji zaštićenih i marketinških oznaka’, Konoba Mrs & Mr Caput iz Dubravke-brončana povelja u kategoriji ‘Tradicijska (ruralna) gastromija’, Villa Tantini Antuna Rilovića iz Radovčića-srebrna povelja u kategoriji Tradicijska ruralna domaćinstva i OPG Anka Dubelj iz Orašca-brončana povelja u kategoriji Turistička seljačka gospodarstva’.

Poduzetnici, obrtnici, udruge, OPG-i, turističke zajednice te jedinice područne i lokalne samouprave natjecali su se u osam kategorija: turistička seljačka (obiteljska) gospodarstva, tradicijska (ruralna) domaćinstva, tradicijska (ruralna) gastronomija, vinski turizam, craft turizam, aktivni turistički sadržaji u ruralnom prostoru, ruralno turistički projekti te projekti/nositelji zaštićenih i marketinških oznaka.

Na svečanosti su bili prisutni predstavnici znanstvenih institucija, turističkih zajednica, ministarstava, državnih institucija, Marija Vučković, ministrica poljoprivrede i Izaslanica premijera RH, Kristjan Staničić, direktor HTZ-a, Nikola Dobroslavić, župan dubrovačko-neretvanski, Ivan Anušić, župan osječko-baranjski, Igor Andrović, župan virovitičko-podravski, Ernest Petry, župan ličko-senjski, Tugomir Majdak, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede RH, Jelka Tepšić, zamjenica gradonačelnika Dubrovnika, Monika Udovičić, ravnateljica Uprave za sustav turističkih zajednica, kategorizaciju i pravne poslove pri Ministarstvu turizma i sporta i Dijana Katica, predsjednica Hrvatske udruge za turizam i ruralni razvoj “Klub članova Selo”, koji su i dodijelili nagrade nagrađenima.  

Ceremoniju dodjele nagrada oplemenio je i glazbeni program OPG benda, Klape Kaše, jedne od najnagrađivanijih hrvatskih klapa i trostrukih pobjednika Omiškoga festivala, koji su pripremili izvorne pjesme Konavala i Cavtata te nastup Antuna Rilovića Tota, znanog dubrovačkog glazbenika. 

18. travanj 2024 03:19