StoryEditor
DubrovnikPROTEKLI VIKEND NA LOKRUMU

Održana Ljetna škola brodogradnje

Piše DV
29. srpnja 2019. - 13:18
Zajednica tehničke kulture Dubrovačko-neretvanske županije i Grada Dubrovnika u suradnji s Modelarskim institutom Nave Dumins i udrugom Trabakul, organizirali su i održali protekli vikend Ljetnu školu brodogradnje 2019. Prvi dan se održao na otoku Lokrum, a drugi dan je radi lošeg vremena bio prebačen u Centar brodomodelarstva na Batali. Ukupno 36 polaznika uspješno je izradilo makete brodova iz kitova, uz kvalitetno druženje i kupanje na Lokrumu. Polaznici su za uspomenu dobili progodne mornarske majice i diplome.

Voditelji ljetne škole bili su nagrađivani brodomaketar, predsjednik udruge Nave Dumins i voditelj Centra brodomodelarstva Mladen Mitić i istaknuti umjetnik i restaurator brodica Igor Hajdarhodžić. Tajnica Hrvatskog saveza brodomaketara, Olivera Stanić također je na Lokrumu pružila potporu mladim polaznicima.

Ovom je radionicom iznova dokazana bliska povezanost brodogradnje i brodomaketarstva. Brodomaketarstvo je izvrstan uvod uz sve djelatnosti povezane s morem. Polaznici Ljetne škole brodogradnje 2019 su se na prikladan način upoznali s konstrukcijskim elementima broda i pomorskim djelatnostima, ali i s njihovom bogatom poviješću i tradicijom u autentičnom ambijentu prizemlja Lugareve kuće.

Nave Dumins nastoji povećati broj polaznika škole brodomaketarstva, te program obogatiti dodatnim sadržajima. To će postići nastavkom škole brodomaketarstva i u sljedećoj školskoj godini, kao i suradnjom s Hrvatskim savezom brodomaketara i njezinim članicama.

Svi programi, cjelogodišnji, kao i Ljetna škola, su besplatni za sve polaznike, te se županijska Zajednica tehničke kulture na potpori posebno zahvaljuje upravi Rezervata Lokrum i Društvu pedagoga tehničke kulture DNŽ kao i Mariu Kovačeviću koji je i ove godine besplatno odvezao djecu trabakulom sv. Ivan na otok Lokrum.
loading...

Izdvojeno

10. srpanj 2020 20:43