StoryEditorOCM
DubrovnikSTIGAO I DEMANTI

Odašiljači i veze svu su dokumentaciju i dozvole pribavili na vrijeme. Tu nema zaštićenih kulturnih dobara, a za antenski stup nije bila predviđena druga lokacija

Piše DV
24. veljače 2022. - 10:12

Iz Odašiljača i veza stigao je demanti članka objavljenog na internetskom portalu Dubrovačkog od 18. veljače 2022. "Istekao je zakonski rok. Odašiljači i veze, Grad Dubrovnik i HAKOM kriju dokumentaciju o odašiljaču i nisu je dostavili na uvid." Demanti prenosimo u cijelosti.

 "Dužni srno naglasiti kako je neistinit i netočan navod da Odašiljači i veze d.o.o (dalje u tekstu „0IV“) unatoč proteku zakonskog roka nije dostavio na uvid dokurnentaciju kojom bi potkrijepio svoje tvrdnje da je postavljanje stupa provedeno u skladu sa svirn zakonskim propisima. Najme, zahtjev za dostavom informacija, koje se odnose na infrastrukturni objekt „Lopud“, 01V je zaprimio 4. veljače 2022. godine. Odredbom Čl. 20. St. 1. Zakona o pravu na pristup informacijama (NN 25/13, 85/15, dalje u tekstu: ZPPI) propisano je da če se o takvom zahtjevu odlučiti najkasnije 15 dana od njegova podnošenja. lstičemo da je 01V dostavio očitovanje 18. veljače 2022. godine, odnosno tri dana prije isteka navedenog propisanog zakonskog roka. 01V je dostavio svu dokumentaciju koja je zatražena, dok je za dokumentaciju koju zbog svog obima nije bio u mogućnosti dostaviti putem elektroničkog rnedija, sukladno ČI. 17. st. 2. aI. 3. ZPPI-a podnositelju zahtjeva omogućeno da se u službenim prostorijama 01V-a izvrši uvid u iste.

S obzirom da je predmetni članak objavljen 18. veljače 2022. godine, odnosno tri dana prije isteka roka za dostavljanje zatraženih informacija, a za koje je 01V saznao tek nakon dostavljenog očitovanja kojím se dostavljaju zatražene informacije, smatramo da je krajnje neprimjereno iznošenje ovakvih tendencioznih I netočnih navoda kojima se nastojí nanijeti reputacijska šteta 01V-u. Nadalje, prilikom izrade glavnog projekta za rekonstrukciju lokacije „Lopud“ bilo je potrebno ishoditi posebne uvjete Ministarstva kulture, Uprave za zaštitu kulturne baštine, Konzervatorskog odjela u Dubrovniku, što je i učinjeno. Sukladno navedenom, u Obavijesti o utvrđenim posebnim uvjetima I uvjetima priključenja izdanim od strane nadležne službe, konstatirano je da nema posebnih uvjeta. lz spomenute Obavijesti jasno proizlazi da u obuhvatu planiranih radova nema evidentiranih zaštićenih kulturnih dobara u smislu Zakona o zaštíti i očuvanju kulturnih dobara te da Konzervatorski odjel nema potrebe sudjelovati u planiranim radovima.

Tendenciozna je i ničím potkrijepljena tvrdnja da nadležna tijela nisu u postupanju primijenila dužnu im pažnju. Smatramo da je jedini cilj takve tvrdnje formiranje javnog mijenja prema kojem 01V nije poštivao zakonsku proceduru potrebnu za zamjenu antenskog stupa što je u cijelosti neistinito budući je potpuno jasno da je od strane 01V-a sva zakonska procedura poštivana do zadnjeg detalja.

U spomenutom članku pogrešno se navodí koji prostorni plan uredenja je mjerodavan u konkretnoj situaciji. Naime, odredbom članka 104. Prostornog plana ureďenja Grada Dubrovnika jasno je propisano sljedeće: „Gradnja elektroničke komunikacijske infrastrukture i povezane opreme pokretne EK mreže na samostojećim antenskim stupovima utvrdena je prostorno-planskom dokumentacijom šireg područja te posebnim propisima Republike Hrvatske. Gradnja i smještaj baznih postaja novih mreža i sustava pokretnih telekomunikacija odreďuje se Županijskim prostornim planom.“ lz navedenog članka jasno proizlazi kako se gradnja Elektroničke komunikacijske infrastrukture pa tako i predmetnog antenskog stupa ureďuje prostornim planom višeg reda, odnosno Županijskim prostornim planom i posebnim propisima Republike Hrvatske. Stoga je u konkretnom slučaju potrebno primjenjivati Prostorni pian Dubrovačko Neretvanske Županije, a ne Prostorni pian uređenja Grada Dubrovnika kako se pogrešno navodi u tekstu. 01V kao društveno odgovorno trgovačko društvo, sukladno propisima o zaštiti okoliša, podnijeio je zahtjev Dubrovačko-neretvanskoj županiji, pod čiju nadležnost spada i Upravni odjel za zaštitu okoliša, imovinsko - pravne komunalne poslove, unutar čije je nadležnosti i odlučivanje o utjecaju radova na okoliš. Obzirom da navedeno tijelo nije izdalo posebno očitovanje po zahtjevu, predmnijeva se da isto nema nikakve primjedbe, što je jasno vidljivo iz Obavijesti o utvrďenim posebnim uvjetima Í uvjetima priključenja izdanim od strane Grada Dubrovnika, Upravni odjel za izdavanje I provedbu dokumenata prostornog uređenja I gradnje od 22. listopada 2020. godine.

Naglašavamo kako je neistinita I tvrdnja da je prema Prostornom planu Dubrovačko Neretvanske Županije izgradnja antenskog stupa bila predviďena na drugom mjestu. Naime, iz istog nesporno proizlazi da se antenski stup nalazi unutar predviđenog područja te je sasvim jasno da se u protivnom jednostavno ne bi mogle pribaviti sve dozvole za izgradnju antenskog stupa, a koje su neupitno pribavljene. Želimo istaknuti da je netočan navod da 01V nije mogao dobiti valjani akt o gradnji na svoje jme s obzirom da su sve dozvoie neupitno pribavljene. lstičemo I da je neistinita tvrdnja da je Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM) propustila postupiti prema zakonom propisanoj proceduri te propustila provesti javnu raspravu prije izdavanja prethodne suglasnosti. Naime, u konkretnom slučaju zakonodavac ne propisuje takvu obvezu za HAKOM te je isti izdao 22. ožujka 2021. godine Potvrdu usklađenosti glavnog projekta, a sve u skladu sa zakonom propisanom procedurom.

Cijenili bismo kada biste informacije redovito provjeravali prije objave, a u ovom konkretnom slučaju ispravili sukladno navedenom. Upravo radi ispravnoga ínformiranja javnosti te u skladu sa Zakonom o medijima, na odgovarajućemu mjestu i u propisanom roku molimo da objavite predmetni demanti na neistinite navode." - navodi Dora Babić, rukovoditeljica Odjela za korporativne komunikacije i marketing Odašiljača I veza d.o.o.

20. travanj 2024 15:14