StoryEditorOCM
DubrovnikPRAZNICI U IZOLACIJI

Od danas škola online, a dio dubrovačkih osnovaca sigurno će ostati na online nastavi i idućeg tjedna. Pitamo vas što o tome mislite?

Piše Maja Rilović Koprivec
3. studenog 2021. - 21:27

Nakon kratkih jesenskih praznika, školarci od sutra ne idu u škole, već je nastava organizirana online. Odluka je to donesena na državnoj razini. No pravo je pitanje hoće li online nastava ostati i idućega tjedna nastave? Na to će pitanje i odluku zadnju riječ dati epidemiolozi ŽZJZ prateći situaciju do nedjelje, a oni kažu zadnjih dana zbog obima posla i rastućega broja novozaraženih nemaju sekunde vremena. Nije ni čudo jer zbog porasta pozitivnih među djecom sve do večernjih sati zovu odgojitelje vrtićkih grupa s odredbama za izolaciju zbog novozaraženih, dok su škole na praznicima.

Iako smo se već naviknuli na ovakav način organizacije nastave ona je najteže pala osnovnoškolcima u nižim razredima i njihovim roditeljima kojima su jesenski praznici prošli u pripremama za organizaciju života tijekom online nastave za dva dana. Svi su se, pa nažalost i prvašići nekako naviknuli na školu pred ekranima, jer je dosta razrednih odjeljenja bar dijelom i do sada pratio nastavu online zbog nekolicine zaraženih učenika. Svi se nadaju da će epidemiološka slika u Županiji i Gradu idućega tjedna dopustiti redovnu nastavu u školi. 

„Pripravni smo na sve opcije, pa i na to da se nastava nastavi online i u ponedjeljak iako se svi nadamo da neće." Govore to ravnateljice OŠ Mokošica i OŠ Ivana Gundulića koje su najveće u Dubrovniku i u kojima je od početka školske godine pa sve do ovih jesenskih praznika više razreda bilo u izolaciji zbog zaraženih učenika.

image
Ilustracija
Ivo Ravlic/Cropix

- Od kada smo krenuli na praznike i broj zaražene djece i djece u izolaciji je u porastu. Dio razreda sigurno će ostati u izolaciji do 9. studenoga, a svakodnevno smo u kontaktu s epidemiolozima i svakodnevno je situacija nova – govori Vedrana Elez, ravnateljica gruške škole. Jučerašnje brojke za tu školu navode kako je 77 učenika u samoizolaciji i 20 u izolaciji u razrednoj nastavi, a onih starijih iz predmetne nastave 52, a 6 u izolaciji. Jedna je učiteljica također u izolaciji i jedna u samoizolaciji. Na praznike su u OŠ Ivana Gundulića otišli s više zaraženih učenika. U petak 29. listopada bilo ih je 132 u samoizolaciji, 21 učenika u izolaciji te jedna učiteljica u samoizolaciji.

Slična je situacija i u OŠ Mokošica čija ravnateljica Petra Đapić kaže kako je i tamo 77 učenika u izolaciji, no u ponedjeljak će, bude li sve u redu, doma ostati samo 4C razred. Od početka školske godine u izolaciji su bila po dva razreda prvaša, četvrtaša i šestaša. – Nadamo se da će se nakon četvrtka i petka, nastava odvijati u školi, no ako i ne bude spremni smo nastaviti online. Na to smo se do sada naviknuli, a uspjeli smo organizacijom i zamjenama do praznika održavati nastavu u školi mada smo imali tri pozitivne kolegice od početka školske godine. Jedna je pozitivna i sada kao i jedna djelatnica škole. Svi se nadamo da ćemo se u ponedjeljak vratiti na nastavu uživo – kaže ravnateljica Đapić.

 Dok traju praznici i online nastava nema niti školskih izvanškolskih aktivnosti niti treninga školskih sportskih društava.

Izgledno je kako jekao i u najvećim gradskim školama situacija slična i u drugim školama, a kakva će biti epidemiološka situacija po kojoj će se procijeniti idu li sve škole on line nastavu znat će se tek od nedjelje.  

24. travanj 2024 04:56