StoryEditorOCM
DubrovnikProsvjed u zelenilu

Od Sedam smrtnih grijeha do Karingtonke, uvijek isti škerac

Piše Jadran Kapor
28. rujna 2022. - 13:38

Imao je Dubrovnik oduvijek taj pozadinski humor. Nikome se zamjerit, ma isto mu rijet. Ufino, ali da ostane zavazda. Evo, recimo, sjećate se kako je gradsko naselje Sedam smrtnih grijeha dobilo ime, zar ne? Oholost, škrtost, bludnost, zavist, neumjerenost, srditost i lijenost... sve su to etikete koje je Dubrovnik trajno nalijepio na sedam bespravno izgrađenih zgrada koje su na vrhu imale penthouse za sedmoricu uglednih članova dubrovačkog Komiteta (Saveza Komunista). Ok, neka sjećanja kažu da se radilo o sedam uglednih dubrovačkih direktora. Poanta je u tome da je SSG za vijeke vjekova ostao podrugljiv naziv za cijelo jedno naselje.

Blake iz Karingtonke

Ovih dana Dubrovnik se trese zbog ukidanja parkirnih mjesta stanarima Karingtonke. Vlasnik zemljišta odlučio je, u skladu s važećim urbanističkim planom (što god o tom planu mislili), na svojoj zemlji izgraditi zgradu za koju vlasnici stanova u Karingtonki kažu da je megalomanska. Jer ima u dlaku isti broj stanova kao i Karingtonka u kojoj žive. Nego, kako je ono Karingtonka dobila ime?

Po Blakeu Carringtonu, izmišljenom liku iz nekad jako popularne TV-serije Dinastija. Blake Carrington je bio jednako bezobziran u poslovnim i obiteljskim odnosima; manipulant koji je često koristio svoj utjecaj i poziciju moći da bi ostvario svoj cilj. I po njemu je, eto, cijela jedna zgrada dobila ime. Grad je sagradio o trošku poreznih obveznika, a čini se da građani iz nekog razloga nisu bili sretni načinom na koji su ti stanovi dodijeljeni.

Kako god bilo, vlasnici stanova danas prosvjeduju što će im vlasnik susjednog zemljišta ukinuti 200 parkirnih mjesta i na tom mjestu, svojim novcima, izgraditi zgradu. Oni traže da se to zemljište proglasi zelenom zonom. Kažu i da im je Grad obećao da će prostor proglasiti zelenom zonom, ali ne otkrivaju ni kad ni tko im je to obećao. A voljeli bismo znati, jer ovaj dio Gruža jest jedina zelena oaza borovine koja nam je osim Petke ostala.

A kad smo već kod obećanja i zelene zone, stanovnicima Karingtonke je valjda jasno da u takvoj zoni nema parkiranja, zar ne? Zelena zona nam treba za djecu, za stariju čeljad, za šetnju, a ne za tuđe automobile. Inače bi i Petka mogla postati parking. To bi čak i riješilo kroničan problem prometa u mirovanju. A s obzirom na škuribandu, značajno bi podiglo dobro raspoloženje i natalitet u Gradu, ali ostavimo se sad "onih" stvari.

Zakašnjela galama

Bilo bi zanimljivo znati kad je zelena zona pretvorena u parking. Tko je, imenom i prezimenom, donio odluku da se borovina pretvori u građevinsko zemljište. Nije to bila samo jedna ruka. Kako god bilo, GUP još od 2005. godine, pa sve do njegove najnovije izmjene za koju je isto netko glasao, izričito dopušta gradnju na ovom mjestu. I na obližnjim parcelama. A vlasnici Karingtonke znali su najkasnije od 1. travnja 2009. godine da će se na parkingu kojeg ekskluzivno koriste, sagraditi zgrada.

Vidi se to iz ugovora o korištenju parkirnog mjesta koji smo dobili na uvid, a u kojem piše da je vlasnik odlučio svoju česticu "privremeno urediti kao parkiralište zatvorenog tipa, do početka građevinskih radova na tom zemljištu, sukladno UPU Gruž". Navodi se i cijena pa se kaže da će stanar zgrade u Karingtonki taj najam parkirnog mjesta mjesečno plaćati 100 kuna (PDV uključen) i to do svakog 5. u mjesecu. Sto kuna za siguran parking nije puno u gradu u kojem mjesto u garaži vrijedi 30 tisuća eura, zar ne?!

Dakle, svi su sve znali, sve je bilo jasno i nikome nije bilo stalo do zelene zone. Sve do danas, kad se njihov parking pretvara u zgradu. Možda su s investitirom mogli razgovarati o izgradnji velike podzemne garaže, u kojoj bi mjesta bilo i za njihova vozila. Jasno, u tome bi morali financijski sudjelovati.

Ako je Karingtonka još uvijek dostojna svog naziva, onda će se rješenje sigurno naći. Ali to i dalje neće riješiti problem koji svi Dubrovčani, a Gružani posebno, imaju s parkingom. Niti će spriječiti sječu posljednje oaze borova. Zašto? Zato što počnemo galamiti tek onda kad se netko takne u naš vlastiti komod. Teško je tad uvjeriti druge da su nam nakane plemenite a bijes opravdan.

20. travanj 2024 12:16