StoryEditorOCM
DubrovnikVODIČ KROZ DELICIJE: ŠTO ĆE SE SVE NAĆI U PONUDI DUBROVAČKIH BLAGDANSKIH KUĆICA?

Od poljičkog soparnika i street sarme preko ušećerenih jabuka i 'poderanih gaća' do kuhane tekile

Piše Kristina Filičić
27. studenog 2019. - 10:59
Na Stradunu dvanaest, Gundulićevoj sedam, na Brsaljama osam, u Gružu dvije, u Lazaretima, Uvali i Mokošici po jedna. Broj je to blagdanskih kućica koje će od 30. studenog svojom ponudom upotpuniti ovogodišnji Dubrovački zimski festival. Zabavni dio programa Festivala je već poznat a mi smo doznali što će se naći na gastro meniju.
- Imat ćemo drniški pršut, kuhani pršut, vrhunske sireve koje proizvode naši branitelji, vina iz različitih krajeva Hrvatske, poljički soparnik, uštipke i mladi sir – nabraja Darko Babić iz Braniteljske zadruge 'Baba delicije' koja će po prvi put imati kućicu na Stradunu. Soparnik je ukusna novost na Stradunu. Budući da je više od metra širok i iz jednog iziđe 50 porcija, realno na Stradunu se ne može praviti jer potrebna je i adekvatna krušna peć. No, pojašnjava Babić, soparnik će se već pripremljen dostavljati na Stradun a služit će ga uz maslinovo ulje.
- Može biti topao ili hladan ovisi od kupaca. Ja sam jedne godine u Zagrebu radio s toplim i bio je vrhunski– kaže Babić. Uz kuhano vino, crno i bijelo, dovoljno je još adventsko raspoloženje. Kakve će biti cijene još ne zna, ali 'svakako nećemo biti skupi, bit ćemo normalni'.
Mazalice
Na Stradunu će se naći i kućica 'Okusi Slavonije'. Od vlasnika društva Okusi Slavonije Ivana Ergotića iz Vinkovaca doznajemo kako će se na kućici naći asortiman proizvoda niza malih slavonskih OPG-ova. Od suhomesnatih plata; čvarci, kobasice, kulenova seka, kulen... do dnevnih marendi; grah sa kobasicom i rebrima, pileći paprikaš, kiseli kupus sa svinjskim rebrima, slavonski gulaš sa palentom i sarma. Sve to uz domaću šljivovicu, lozu, višnjevaču, orahovicu, punč ili kuhanu rakiju.
- Od slatkiša nudit ćemo tradicionalno slavonski medenjak, licitarska srca koja smo dali posebno napraviti s natpisom Dubrovnik, ušećerene jabuke, orašnice, knedle sa šljivama, tzv. poderane gaće odnosno langošice koje se mogu jesti s nutelom ili recimo bijelim lukom i maslinovim uljem – nabraja Ergotić i posebno izdvaja tzv. slavonske mazalice paštetu od čvaraka i od kosane slanine. Okusi Slavonije na Stradunu su prvi put i ne sumnjaju da će im u Gradu biti super.
- Očekujemo dobro vrijeme a s obzirom na fenomenalne manifestacije i koncerte koje je Grad organizirao, mislim da će to biti ekstra. Što je dobro nama, volimo ponuditi drugima, takvi smo i to ćemo donijeti u Dubrovnik – zaključuje Ergotić.
Od početka zimskog festivala 'Slavonsku kućicu' na mjesec dana na Stradunu otvara i Denis Pršić, vlasnik tvrtke Magnanimus. Već je godinama tu, a provjereni i uspješan recept primijenit će i na ovom festivalu.
- Imat ćemo osam vrsta kobasica, sve domaće, od Austrije kranjska i debrecinka, kobasica od divljači iz Čazme, najbolja kobasica proglašena na zagrebačkom Adventu, pa slavonska i šokačka kobasica i hrenovka – kaže Pršić ali se hvali i s jednom novošću u ponudi - street sarma ili sarma to go. Služit će se u posebnom škartocu uz mileram ili vrhnje. Novost je još, kako kaže, pomfrit sa različitim umacima.
- Bit će kuhani vino i kuhani džin za koji smo dobili super recept, treba doći i probati – kaže Pršić kojem se isplati držati kućicu zato što 'ima ljude koje plaća cijelu godinu'.
Volimo popit', a oni pojest'
- Očekujem da ćemo se svi skupa zabaviti, jedini je problem vrijeme. Ako bude suho, bit će zabave. Materijal morate platiti da bi ga vrijedilo ponuditi, a ljudi to prepoznaju tako da će biti uspješno ne bojim se – optimističan je pa nabraja i cijene – sarma 30 kuna, pomfrit 15, kobasice od 18 do 25 kuna, a kuhano vino i džin po 20 kuna.
Mladi Konavljani Antonio Vidak i Boris Čupić sa svojom 'Prekalom' će na Stradun. Ovaj dvojac postao je poznat po sladolednim rolicama a na prošlom festivalu pobrali su uspjeh s posebnim palačinkama.
- Ove godine na kućici uz naš super bombastični bubble waffle koji je bio hit lani i koji smo dodatno poboljšali, nudit ćemo i slasticu prilagođenu mladoj populaciji – kaže Boris Čupić, u vezi ponude prilično tajnovit.
- Nadamo se samo lijepom vremenu jer program je i ove godine bogat te prilagođen svim uzrastima i ukusima. Nama je bilo super zabavno lani a nadamo se tako i ove godine – kaže Čupić.
Među osam kućica na Gundulićevoj poljani naći će se 'Nono' i 'None'. Riječ je o suradnji dviju tvrtki Kasar i Ankora koje će posjetiteljima nuditi dobru klopu kod none, a kvalitetan gutljaj kod nona.
- Mi volimo više popit' a oni pojest' pa je 'Nono' više za piće a 'None' će se bavit hranom. Biti će tu tople marende svaki dan; grah, sarme, kobasice sa grilla, hladna riblja predjela a petkom prigane ribice, bakalar... Imamo veliki stroj za palačinke, za 20 sekundi je gotova velika palačinka pa smo mislili nuditi i slane i slatke. Slane namjeravamo puniti kobasicama ili sa sirom i šunkom, a slatke čokoladom, keksima, višnjom, bananama – nabraja menadžerica Ankore Maris Bečić,zadužene za 'Nona' pa nastavlja s nabrajanjem ponude te kućice: rakije, domaći likeri od rogača, oraha, višnje, šipka..., piva, tople kave, vruća čokolada, kuhana vina. Iako im je prva godina na kućici, krajnje su optimistični.
Strgaj pantarulom
U susjedstvu spomenutih kućica naći će se i kućica 'Guloso' koja će svaki dan nuditi marende po pristupačnih 35 kuna.
- Zamislite da sve što pravi jedno kućanstvo bude na kućici npr. zelena menestra, grah, rižot, gulaš i domaće tripice. Imat ćemo samo jednu kobasicu s dinstanim kupusom – kaže vlasnik Gulosa Marko Bautović koji je želio biti malo drugačiji i ne nuditi samo kobasice i prikle.
- Osmislio sam hot dog za djecu po 12 kuna. Bit će tri menija; dječji jelovnik hot dog, pomfrit i sok 35 kuna, dva menija za odrasle, jedan 55 kuna američki hot dog, pomfrit i piće po želji i 65 kuna će biti s trganom svinjetinom. Nudit ćemo pulled pork, svinjetinu mariniranu 24 sata i onda pečenu sedam sati na laganoj vatri. Strga se s pantarulom, što će služit' kao burger sa kupus salatom – objašnjava način pripreme delicije Bautović. Naravno, bit će tu i domaća rakija, domaće kuhano vino 'ne ono kupovno što svi samo pretakaju' nego će ga oni spravljati sa svim mogućim začinima. Umjesto prikli, u ponudi će imati knedle s preljevom od vanilije.
- Pripremio sam sve ima dva mjeseca, sad samo dorađujem. Cijene će biti pristupačne domaćima. Očekujem da bude što više ljudi, da se svi zabavimo. Ne mislim primarno na promet, nego da ponudimo kvalitetu da se ljudi vraćaju jer se tu osjećaju lijepo i ugodno.
Prvi put na Pilama, a treći put uopće, kućicu 'Solitudo' imat će tvrtka Kolarin.
- Ponuda će biti manje-više ista. Bit će kobasica i dobrog vina. Imat ćemo razne marende. Lani se čobanac pokazao jako dobar, sarme također. Petkom je bio gulaš od liganja ili rižoto s kozicama, nekad bakalar. Opet ćemo nešto tako napravit'. Od pića tu su naša konavoska i pelješka vina. Ove godine biti će kuhana tekila, malo za promjenu jer svi imaju kuhano vino ili kuhani đin. Ako nam što padne na pamet, ubacit ćemo nešto novo da iznenadimo ljude – kaže direktorica Kolarina Anita Tuđan Primić. Dosad su bili na Stradunu i bili su jako zadovoljni. Što očekivati na Pilama ne znaju, ali 'nek je lijepog vremena i to je dovoljno'.
Dubrovački zimski festival počinje 30. studenog kada službeno prozore otvaraju i blagdanske kućice. Dubrovčane i posjetitelje u festival će uvesti 'The Frajle'. Samo još da vrijeme posluži.
18. travanj 2024 02:34