StoryEditorOCM
DubrovnikLIJEK PROTIV PROMETNIH GUŽVI?

OD GRUŽA DO PILA I OBRNUTO Splitska 'harmonika' na probnoj vožnji

Piše DV
15. studenog 2019. - 16:34
Autobus harmonika danas obavlja cjelodnevne probne vožnje Dubrovnikom. Niskopodni zglobni autobus marke Mercedes dubrovačkom je Libertasu za testne vožnje ustupilo društvo Promet d.o.o. Split.

Harmonike će do kraja dana voziti na relaciji Gruž-Pile i obratno, kao uvod u sljedeću turističku sezonu kad bi trebale prvenstveno prevoziti goste s kruzera, ali i Dubrovčane na frekventnijim gradskim linijama.

Autobusi su dugi 18 metara imaju 107 stajaćih i 41 sjedeće mjesto i udovoljavaju najvišim ekološkim standardima. Cilj je uporabom niskopodnih zglobnih autobusa smanjiti brojnost autobusa koji su do sada pristizali na područje Pila i kontaktne zone te prometnih gužvi.

Vozila javnog prijevoza pojedinačne cijene  2,1 milijun kuna je 90 dana od dana potpisivanja ugovora o leasingu, pa bi prve „harmonike“ u Dubrovnik trebale stići u siječnju 2020. godine.

Libertas Dubrovnik iz vlastitih će prihoda servisirati operativni leasing, a u konačnici će vozni park gradskog autoprijevoznika raspolagati sa šest „harmonika“, a osim za shuttle prijevoz koristit će se i na preopterećenim linijama u javnom gradskom prijevozu, posebno na linijama 1 i 6.

Dubrovačkom vjesniku na Pilama su pozirali splitski vozač Mirko Božidar koji je dovezao 'harmoniku' iz grada pod Marjanom, te Nikša Slade, vozač Libertasa.
23. travanj 2024 11:19