StoryEditorOCM
DubrovnikIZBORI 2021.

Obradović: "Ivica Roko je najveće iznenađenje!" Brailo: "Andro je politički pluskvamperfekt, to je dobro za mentalnu higijenu političke scene"

Piše Silvia Rudinović
17. svibnja 2021. - 02:48

U drugom krugu izbora za gradonačelnika grada Dubrovnika su Mato Franković (HDZ) i Pero Vićan (DDS). Odavno nije bilo ovako neizvjesne borbe za drugi krug. Jako se dugo čekalo na prebrojavanje glasova samo na jednom biračkom mjestu u Dubrovniku, i to s velikom neizvjesnošću s obzirom na tijesnu razliku između Vićana i Andra Vlahušića (Platforma Dubrovnik-naš grad), a blizu im je bio i Đuro Capor (Srđ je grad). Vićan je u drugi krug ušao s 51 glasom razlike u odnosu na Vlahušića i 259 u odnosu na Capora. No, od neizvjesne borbe za drugi krug kao veće iznenađenje večeri ocjenjuje se rezultat nove nezavisne liste za Gradsko vijeće Grada Dubrovnika.

Roko poruka etabliranim strankama

- Najveće iznenađenje je Nezavisna lista Ivica Roko koji se pojavio s ulice i u mjesec dana s prijateljima vodio kampanju na njemu svojstven način. Osvojio je 9,05 posto glasova i iza sebe ostavio tzv. velike stranke, Dustru, SDP, GLAS, MOST, HNS, Reformiste i Domovinski pokret. Ivici i ekipi treba čestitati, a profesorima i studentima Medija i komunikologije preporučiti detaljno proučavanje slučaja ove Nezavisne liste. To može biti sjajan rad da se vidi kako je taj čovjek osvojio toliko glasova. Ima tu prosvjednih i glasova sa zafrkantskom tonom, ali što god tko mislio o Ivici i ekipi, to je fenomen koji je obilježio izbore. To je poruka etabliranim strankama, a oni neka izvlače zaključke – komentira Luko Brailo, nagrađivani dubrovački novinar koji je radio u Dubrovačkom vjesniku, Slobodnoj Dalmaciji, Feral Tribunu, Jutarnjem listu i Novom listu.

image
Luko Brailo, dugogodišnji dubrovački novinar
 

Lista dubrovačkog karićara prešišala je Dustru, stranku koja desetak godina sudjeluje u vlasti. Brailo je uvjeren kako je najveća predizborna pogreška Željka Raguža izjava u intervjuu u Dubrovačkom vjesniku, kojom je difamirao zaposlenike kulturnih ustanova.

- Onaj tko želi biti dubrovački gradonačelnik, ne može difamirati ljude koji rade u kulturi jer time poništava dobar dio identiteta Dubrovnika. To ga je skupo koštalo, a koštalo ga je i sklapanje dogovora s SDA, a kad je na TV sučeljavanju izravno došlo pitanje gradnje vjerskog islamskog objekta u Gružu, nije bilo odgovora. Takve se stvari ne mogu raditi ako se želiš ozbiljno baviti politikom – kaže Brailo.  

Đorđe Obradović, docent sa Sveučilišta u Dubrovniku, Ivicu Roka i dva mandata njegove liste također ističe kao najveće iznenađenje večeri. Iznenađenje  je i Pero Vićan u drugom krugu gradonačelničkih izbora te tri mandata DDS-a, što je jako dobar rezultat imajući na umu da je smanjen broj vijećnika Gradskog vijeća na 21.

Vlahušić najveći gubitnik

- Rezultat Mata Frankovića je očekivan, iako su vjerojatno očekivali jedno mjesto u Vijeću više. Ovako će morati koalirati s dva potencijalna partnera, ali imaju veliki izbor: Dustru, DDS, Most, itd. – komentira dr.sc. Đorđe Obradović. HDZ je osvojio sedam mandata. HDZ u Dubrovniku ima manje od 30 posto glasova, dok je Franković ostvario bolji rezultat od stranke. Uspoređujući broj glasova koje su osvojile liste za Gradsko vijeće u odnosu na njihove gradonačelničke kandidate, najveće odstupanje je uočljivo kod Andra Vlahušića koji je osvojio dvostruko više od platforme Dubrovnik-naš grad. Obradović smatra kako je Andro Vlahušić polučio dobar rezultat s obzirom da mu je jako malo nedostajalo za ulazak u drugi krug.

image
Đorđe Obradović, docent na Sveučilištu u Dubrovniku
Privatni Album

- Andro Vlahušić ne treba mnogo žaliti, jer je kao pojedinac, bez velike stranačke potpore ostvario dobar rezultat. S ovakvim sastavom u Gradskom vijeću, teško bi to išlo. Budući da često ističe da je nepobijeđeni gradonačelnik, po meni bi bilo bolje da nije ni sudjelovao u ovoj kampanji. Vrlo je obrazovana osoba i širokih je interesa, ima se čime baviti. Nisam siguran da mu je politika potrebna. Ne vjerujem da će se više aktivno uključivati u politiku, ali nikad ne reci nikad - Obradović odgovara na pitanje, ima li bivša županica Mira Buconić pravo kad kaže da je Vlahušić završio s politikom.

S druge strane, Luko Brailo kaže kako je Vlahušić najveći gubitnik izbora.

- Nije uspio ući u drugi krug, a HNS, ostaci HSLS-a i Reformisti jedva su skupili glasova za jedno mjesto u Vijeću. Kad se uzme sve izrečeno u kampanji, osobno mi je drago što nije u drugom krugu. U kampanji je pokazao izrazitu agresivnost, a na momente i vrijeđanje zdravog razuma. Neću ulaziti u financijske eskapade, jer to ne bi podnijeli proračuni Kuvajta  i Emirata zajedno, neću ulaziti u planove Elizejskih poljana, što je na razini onih prozračnih mostova i Guggenheimovih muzeja po Dubrovniku, ali tretirati Dubrovnik kao mjesto koje se na krati Hrvatske, Mediterana, Europe i svijeta pojavilo tek 2009., kad je on prvi put postao gradonačelnik, blago rečeno je ružno i grubo prema sugrađanima – komentira Brailo i zaključuje: „S ovim jednim vijećničkim mjestom, mislim da Andro postaje politički pluskvamperfekt i mislim da je to dobro za mentalnu higijenu dubrovačke političke scene“.

Interesi spajaju i nespojive

Srđ je grad je pokazao da se dosljednost cijeni, što god tko mislio o aktivističkim pokretima kojI se kad tad moraju u etablirati u političke stranke ukoliko žele ozbiljnije utjecati, kaže sugovornik.

- Sad će imati tri izuzetno jaka vijećnika, a među njima i Đura Capora poznatog po borbenosti, dosljednosti i argumentiranim istupima – najavljuje Brailo.

Mogu li DUSTRA i DDS zajedno u koaliciju s HDZ-om?

- To što su se u kampanji razilazili zato što dijele isto biračko tijelo, ne znači da ne mogu u koaliciju. I jedni i drugi u programu imaju razvoj sporta, konkurencija su, ali neovisno o izgovorenome u kampanji, ako nađu zajednički interes mogu surađivati. Srđ je grad neće koalirati, kako su rekli, a nitko ne zna hoće li Ivica Roko osobno ući u Vijeće ili netko drugi s te liste i hoće li se oni, koji su poručivali da nisu na prodaju, držati najave da će samo podržavati dobre ideje – kaže Obradović.

Podsjeća kako koalicije mogu biti javne, ali i ne moraju. DDS može biti zadovoljan i rezultatima svoje liste za Županijsku skupštinu, smatra Obradović jer bi HDZ u njima mogao naći partnera.

-DDS-u je ta koalicija važna jer donosi mjesta u nadzornim odborima i direktorske pozicije – kaže Obradović.

23. travanj 2024 11:54