StoryEditorOCM
Dubrovnik70. GODINA INSTITUTA ZA MORE I PRIOBALJE

Obljetnica u znaku međunarodnih priznanja

Piše DV
4. veljače 2019. - 14:29
Institut za more i priobalje u Dubrovniku će travnja ove godine prigodnim dvodnevnim programom obilježiti sedamdesetu obljetnicu utemeljenja.

Odjel za prirodne i medicinske znanosti tadašnje JAZU 1949. godine navodi potrebu utemeljenja Biološkog instituta na obali Jadrana u svrhu istraživanja biologije kopna, u prvom redu faune, flore i vegetacije obale i na otocima te, u tu svrhu, imenuje povjerenika koji je postavio temelje organizacije znanstvenog rada u Institutu. Tijekom proteklih desetljeća Institut je djelovao, prvotno kao Biološki institut, kasnije kao Biološki zavod te kao izdvojeni laboratoriji unutar splitskog Instituta za oceanografiju i ribarstvo. Današnji naziv – Institut za more i priobalje – dobiva u trenutku kada ulazi u sastav Sveučilišta u Dubrovniku 1. siječnja 2006., postavši tako sveučilišna sastavnica s najdužom tradicijom.

Institut je od svojih prvih početaka imao kontakte i suradnju te bio jednako priznat i poznat kao najvažnije institucije na Mediteranu, kao što su Stazione Zoologica Anton Dohrn iz Napulja, Observatoire Oceanologique iz Villefranche-sur-Mer (južna Francuska) te Stazione Marittima iz Trsta. Suradnja s tim ustanovama zadržala se i do danas.

Danas je u Institutu 18 doktora prirodnih znanosti, poznatih i angažiranih ne samo u Europi nego i na svjetskoj razini, a znanstveni rad je organiziran kroz nekoliko laboratorija.

Program obilježavanja 70. godišnjice utemeljenja Instituta bit će uskoro objavljen.
 
23. travanj 2024 18:52