StoryEditorOCM
DubrovnikGRAD PO MJERI GRAĐANA

Novo raskrižje u Zatonu Velikom za budući vatrogasni dom, na Babinom kuku modernizacija javne rasvjete Dubrovnika, ambasadori digitalnih nomada u Dubrovniku

Piše Grad Dubrovnik
24. veljače 2023. - 10:20

SURADNJA GRADA I HRVATSKIH CESTA

Izgrađeno novo raskrižje u Zatonu Velikom za projekt budućeg vatrogasnog doma

Završeni su radovi prometnog uređenja križanja na državnoj cesti D8 u Zatonu Velikom, a koji su izvedeni kao preduvjet realizaciji projekta izgradnje vatrogasnog doma DVD Zaton. Naime, budući objekt vatrogasnog doma, planira se graditi uz sjeverni rub državne ceste D-8 te će se preko novoformiranog križanja spajati na postojeću javnu prometnu mrežu. Izgradnja trake za lijeve skretače realizirana je proširenjem državne ceste prema sjeveru, a desni skretač s državne ceste iz smjera Dubrovnika ukupne je dužine 41,89 metara.

image

Vatrogasci

(Ilustracija Cropix)

Vanesa Pandzic/Cropix

Dionica je opremljena s ukupno 11 stupova javne rasvjete visine devet metara raspoređenih uz sjevernu stranu ceste. Grad Dubrovnik je prethodno izradio potrebnu projektnu dokumentaciju ukupne vrijednosti 38.750,00 kuna s PDV-om. Radove je izvela tvrtka STRABAG d.o.o., dok je tvrtka IGH d.d. provodila stručni nadzor.

Posjetimo, izgradnja Vatrogasnog Doma u Zatonu, koji će imati i društvenu namjenu, uvjetovana je prometnim uređenjem križanja tako da se na državnoj cesti izgradi traka za lijeve i desne skretače i preduvjet je ishođenju građevinske dozvole za izgradnju objekta vatrogasnog doma za koji je prethodno dovršena projektna dokumentacija.

NOVO LICE GRADA NOĆU

Na Babinom kuku započeo projekt modernizacije javne rasvjete Dubrovnika

Montažom ukupno 69 novih, energetski učinkovitih svjetiljki u Ulici Iva Dulčića započeli su radovi na cjelovitoj modernizaciji i rekonstrukciji sustava javne rasvjete na čitavom gradskom području.

Nakon Ulice Iva Dulčića, radovi se sele u okolne ulice, redom Ulicu Iva Dulčića, Ćira Carića, Ivana Zajca, Miljenka Bratoša, Ivana Meštrovića i Vatroslava Lisinskog. U ugovorenom roku od 120 dana na području čitavog grada bit će, u fazama, postavljeno i zamijenjeno ukupno 3739 novih LED rasvjetnih tijela čime će noćne vizure Dubrovnika dobiti posve novi izgled.

image

RASVJETA BABIN KUK

Riječ je o energetski učinkovitim i ekološki prihvatljivim rasvjetnim tijelima. Takva rasvjetna tijela osiguravaju ravnomjernu osvijetljenost javnih površina, a njihovim korištenjem ne dolazi do neželjenog rasipanja svjetlosti izvan prostora kojeg je potrebno osvijetliti čime se efikasno sprečavaju efekti svjetlosnog onečišćenja.

Izvođač radova na projektu "Modernizacija javne rasvjete Grada Dubrovnika" je Veritas Esco iz Splita, a vrijednost ugovora potpisanog sredinom prosinca 2022. godine iznosi 6.247.500,00 kuna s PDV-om (829.185,75 €). Nastavno na modernizaciju javne rasvjete, na otoku Lopudu proveden je projekt nabave i ugradnje energetski učinkovite javne rasvjete.

U ulicama Od Šunja i Od Polja, kojes se okomito spajaju na Obalu Iva Kuljevana, mreža javne rasvjete proširena je za ukupno 900 metara te je na tom potezu postavljen 31 stup javne rasvjete sa solarnim uličnim svjetiljkama.

 

RAZVOJ CJELOGODIŠNJE DESTINACIJE

Predstavljen projekt Ambasadori digitalnih nomada u Dubrovniku

Zamjenica dubrovačkog gradonačelnika Jelka Tepšić sudjelovala je na konferenciji za novinare u Turističkoj zajednici grada Dubrovnika, na kojoj je predstavljen projekt Ambasadori digitalnih nomada u Dubrovniku, koji će se u gradu izmjenjivati tijekom cijele godine.

Zamjenica gradonačelnika Jelka Tepšić, rezimirala je dosadašnje aktivnosti Grada Dubrovnika i TZ grada Dubrovnika vezano za profiliranje Dubrovnika kao destinacije za digitalne nomade, posebice putem organizacije nekoliko konferencija, projekata i događanja na međunarodnoj razini.

image

DIGITALNI NOMADI

Naglasila je kako je upravo Hrvatska bila među prvim zemljama koje su uvele vize za digitalne nomade, a Grad Dubrovnik je bio prvi koji je započeo projekt digitalnih nomada kao promotora destinacije. ‘‘Projektom digitalnih nomada sasvim sigurno utječemo i na produljenje turističke sezone te dolazak većeg broja posjetitelja u terminima izvan središnje sezone‘‘, kazala je zamjenica Tepšić.

Naglasilate naglasila neke od poduzetih aktivnosti u tom smjeru, poput web stranice www.dubrovniklongstay.com pokrenute posebno za digitane nomade te Digital Nomad Pass, koji je svojom posebnom ponudom i cijenom prilagođen upravo takvim turistima, a koji će ujedno dati bolji uvid u podatke o tome koliko ljudi u Dubrovniku boravi, ne kao obični turisti nego oni koji ovdje neko vrijeme žive i rade.

Direktor Turističke zajednice grada Dubrovnika, Miro Drašković naglasio kako je cilj daljnje učvršćivanje Dubrovnika kao Digital Nomad Friendly destinacije, ali i produljenje turističke sezone.

Zajedničko ulaganje

Ukupna vrijednost radova je 997.310,47 kuna s PDV-om, a sukladno sporazumu Grada Dubrovnika i Hrvatskih cesta investicija je sufinancirana u omjeru od 50 posto između navedenih strana.

Ekološki benefiti

Ovim projektima, postižu se ekološki benefiti smanjenja svjetlosnog onečišćenja, dok će s financijske strane biti ostvarene značajne uštede.

Turistička niša

Dubrovnik je upravo digitalne nomade, prepoznao kao jednu od svojih turističkih niša, a sve s ciljem diversifikacije turističke ponude te nastojanja da postane cjelogodišnja destinacija.

25. travanj 2024 15:51