StoryEditorOCM
Dubrovnikgradsko vijeće

Nova odluka za dubrovačku Čistoću, odvoz otpada poskupljuje, a nadzirat će se svako odvajanje

Piše mrk
5. rujna 2022. - 15:42

 Čistoća poskupljuje i mijenja način odvoza otpada  – kućanstva će ubuduće minimalno i fiksno za odvoz smeća plaćati 61 kunu, a svi oni koji nisu  kućanstva plaćat će najmanje 135,60 kuna. Danas se na sjednici Gradskog vijeća raspravljalo o novom načinu prikupljanja otpada na području Grada Dubrovnika koji obvezuje građane na razdvajanje otpada, a uvest će se i posebni kontejneri gdje će se spremati komunalni  otpad  i taj dio naplaćivati dodatno po volumenu otpada!

Posebna pozornost dat će se edukaciji građana u prelaznom razdoblju, naročito po pitanju biootpada.  Kako kontrolirati bacanje otpada u pravu kantu, povela se rasprava, i kako nadzirati pravilno odlaganje otpada, kako kazniti prekršitelje jer u Hrvatskoj ima puno pozitivnih i negativnih primjera odlaganja otpada.  Što će raditi turisti, kako će oni bez Čistoćinih ključ-kartica odlagati otpad, i kako će se sve lokacije deponija  ‘pokriti‘ kamerama? Željko Raguž (Dustra) rekao je da ne bi trebalo nagrađivati nekoga zato što se drži propisa, a Andro Vlahušić (NV) rekao je kako  se represijom ništa ne postiže te da bi u odluci trebalo pisati da manju cijenu odvoza otpada imaju oni koji budu izvrsno razvrstavali.  Vijećnik DDS-a Jasmin  Deraković je rekao kako je nerealno očekivati da će netko komunalni biootpad bacati samo četiri puta mjesečno, ali i ubacivati u pogrešne kontejnere. Rekao je kako se u Dubrovniku elektronski otpad vrlo uredno odlaže, te je pozvao građane da popravljaju aparate kakav je pozitivan primjer u radionici Obrtničke škole Dubrovnik.

Đuro Capor (SJG) rekao je kako u Hrvatskoj postoje gradovi gdje su mnogo niže cijene osnovnog iznosa za račune Čistoće. Od građana tražimo veliku odgovornost u razdvajanju otpada dok istovremeno u Čistoći imamo dva direktora, je li dio te naknade i za tu plaću?  Dokle smo stigli s projektom kompostane? Što ćemo raditi s biootpadom kada ga razdvojimo i gdje će se odvajati – pitao je Capor i najavio da će Srđevci biti suzdržani.

 Franković je istaknuo kako je Dubrovnik na sredini kada je riječ o visini cijene fiksnog dijela računa za minimalnu javnu uslugu odvoza otpada među gradovima u Hrvatskoj. – Koliko će kilometara naši kamioni morati prijeći do odlagališta, a koliko zagrebački kamioni i koliko košta direktor u Zagrebu kojeg su doveli iz Osijeka, izračunajte  - odgovorio je   Franković, poručujući Caporu da je licemjeran. Direktor Čistoće Marko Iveković,  istaknuo je kako su centri za zbrinjavanje otpada udaljeni od Dubrovnika, a samo papir i plastika se  mogu naplatiti.  Capor je odgovorio kako vijećnici trebaju ukazivati i tražiti odgovor na pitanje zašto je u upraveu poduzeća imenovano više članova uprave kao što je slučaj u Vodovodu, Čistoći i Luci Dubrovnik.       

 - Čistoća danas zbrinjava 30.000 tona otpada godišnje, a trebali bi za pet godina doći do manje od 10.000 tona.  Ako dođemo do 10.000 tona otpada onda se postavlja pitanje treba li nam CGO Lučino razdolje koje je na pogrešnoj lokaciji i preveliko za razinu odgovornog odlaganja – rekao je Vlahušić.

 Iveković je rekao kako Čistoća neće moći utjecati na poslovanje CGO, a najveći je izazov pred Čistoćom odvoziti biootpad naročito u gusto naseljenim područjima. Predložit ćemo da na javnim odlagalištima budu kontejneri za biootpad, ali uz strogi režim odvoza po gradskim kvartovima, radi smrada, obrazložio je.

 Slavica Grkeš (DDS) pitala je koliko će odvoz otpada plaćati apartmani i gosti i zašto će netko tko u svojoj kući iznajmljuje jednu sobu mora plaćati fiksno 135,6 kuna? Iveković je odgovorio kako te dvije kategorije jedine postoje u zakonu  i da nema drugog načina.  Đuro Capor dodao je kako će se visoka cijena gradnje pogona Centra za gospodarenje otpadom Lučino razdolje, koja je porasla  na temelju falsifikata, na kraju reflektirati na građane. Pozvao je da se ne slijede „Obrovci“ kakvi se podvaljuju sa županijske razine.  Pero Vićan, rekao je kako je visoka cijena ponude nešto što je u sadašnjim vremenima postalo normalno.    

Izmjene proračuna za pomoć obitelji poginulog vatrogasca Gorana Komlenca, prihvaćene su bez rasprave.

19. travanj 2024 22:36