StoryEditorOCM
DubrovnikVIRUS POKVARIO PLANOVE |

NIKO KAPETANIĆ Ostali smo bez prihoda i smanjili plaće za 20 posto, da sve ovo prestane i za mjesec dana, ova sezona je gotova

Piše Kristina Filičić
9. travnja 2020. - 13:31
Društvo prijatelja dubrovačke starine pred samu turističku sezonu planiralo je javnosti predstaviti dosad nepoznate dijelove Grada. Riječ je o višegodišnjem projektu na potezu od kule Minčeta do lokaliteta sv. Andrija, koji se radio u nekoliko faza, radovi su privedeni kraju, a svečano otvorenje bilo je u planu 1. travnja. No, trebat će pričekati bolje vrijeme, poslije korone.

Od tvrđave Minčeta zapadnim predziđem do tvrđave Bokar pa na Sv. Andriju, kuturno-povijesna je tura, potpuno odvojena od gradskih zidina. Najprije je obnovljena kula Gornji ugao i ljevaonica za metal iz konca 15. stoljeća ispod Minčete, a potom kroz više faza do one završne na lokalitetu sv. Andrija na kojem su ostaci Dubrovnika od prije velike trešnje 1667. godine. Tura je to namijenjena svim posjetiteljima, ponajprije ljubiteljima dubrovačke povijesti.

image
Kristina Filičić


- Na sv. Andriji su stavljene pasarele jer predviđeno je da posjetitelji hodajući po stazama razgledaju lokalitet bez da na njega kroče. Tu smo obnovili najstariju kanalizaciju i tu je sad puštena samo oborinska odvodnja. Veliki napori su uloženi u statičko učvršćenje crkve sv. Marka koja je ostala visoko sačuvana. Maknuli smo s tog lokaliteta mazutaru i tamošnji Dom za starije 'Domus Christi' dobio je novi sustav grijanja. To je najstariji dio grada i tu su i najstarije dubrovačke žitnice – rupe koje će turisti moći gledati iz bliske udaljenosti. Sve je spremno za taj jedan novi sadržaj Grada – kaže ravnatelj DPDS-a Niko Kapetanić ne krijući zadovoljstvo što je ovaj najveći prošlogodišnji projekt na sv. Andriji priveden kraju budući da su mnogi od 25 aktivnih projekata obnove spomenika koje financira DPDS zbog trenutne situacije stopirani.

- Ostali smo bez prihoda. Dobro je što je Vlada RH odobrila dio plaće, smanjili smo ih za 20 posto pa ćemo s tim izdržati tri, četiri mjeseca. Govorim o hladnom pogonu, a većina naših investicija je stala čak i one koje mi nismo htjeli zaustaviti stale su jer firme su ostale bez dosta radnika koji su pošli u susjedne zemlje a i zbog ograničenja kretanja – kaže Kapetanić i dodaje kako se iako smanjenim intenzitetom radi na još nekoliko lokacija, onih na kojima je ostalo odraditi još završne radove poput privođenja svrsi obnovljenog bastiona sv. Margarite. Radi se još na kuli sv. Luke u koju će se smjestiti arhiv DPDS-a, a u donjem dijelu gdje je slanica, Grad će smjestititi svoj arhiv.

image
CROPIX


- U Stonu je posao praktički gotov. Na cesti prema Orebiću obnovili smo porušeni gradski bedem na visinu od par metara, pronašli smo i obnovili stara gradska vrata na razinu od metar i pol, obnovili smo i most kojim se ulazilo u Ston, našli smo ga i otkopali. Vratili smo vodu ispred bedema i oko cijelog kaštela i to je sada zaista reprezentativno. Ljudi su oduševljeni, mi smo zadovoljni. To će se ovih dana dovršiti, kao i unutrašnjost kaštela, naše najveće, možemo reći, dubrovačke tvrđave koja sa svojim unutrašnjim prostorima može biti brend Stona. Ipak smo uspjeli veća gradilišta privesti kraju: Bokar – sv. Andrija i Ston koji je dobio sasvim novu vizuru – ističe prvi čovjek DPDS-a i naglašava:

- Ima i jedna iznimka, Knežev dvor na Lopudu. Novac za taj projekt daje Zaklada Caboga, tamo radovi idu pomalo i stidljivo jer problem je zbog odluka da se na otok ne dolazi ni odlazi. On će se nastaviti raditi jer smo dobili donaciju od dva milijuna eura za taj projekt.

Sve ostalo je na čekanju jer DPDS je ostao bez prihoda budući da su povijesne znamenitosti zatvorene a uostalom i da su otvorene, posjetitelja ionako nema.

image
Kristina Filičić


- Da sve ovo prestane i za mjesec dana, ova sezona je gotova. Što god bude, neće biti značajno, pa tek sljedeće sezone treba skupiti novac. Dakle, godinu i pol dana nećemo moći nastaviti započete investicije – pojašnjava Kapetanić. Navodi i planiranu obnovu Fort Royala na Lokrumu. Projekt obnove bi, kaže, trebao biti pri kraju ali 'i kad bude gotov, opet treba čekati novac da bi obnova započela'.

Nastavak jednog od značajnijih projekata – obnova tvrđave na Prevlaci gdje se planira otvoriti Muzej austrougarske mornarice, također je upitan.

– Prva faza hitnih intervencija odnosno sanacije grubih topovskih oštećenja na fasadi završava, treba još desetak dana i to će se dovršiti iako smanjenim intenzitetom jer radnici su pošli. Završit ćemo neophodno i onda bi stali. Slijedi druga faza, sanacija manjih oštećenja kako bi se fasada završila i digla skela ali to je posao za koji nećemo imati novca – ističe predsjednik DPDS-a Niko Kapetanić ali i tvrdi 'gdje se stalo nije se odustalo', radovi će se nastaviti kada bude novca.
19. travanj 2024 12:14