StoryEditorOCM
DubrovnikBILI SMO NA MLJETU

Nije više Odisejev nego ‘Rockefellerov‘ otok: Ljepota koja se masno plaća, cijene su nas iznenadile...

Piše Anđelka Kelava
3. rujna 2024. - 20:30

Odlazak na Mljet tijekom ljetnih mjeseci za Dubrovčane je bio pod obavezno i neizostavni dio ljetnih radosti. Sjećate se dobro, bilo je to s ‘Nonom Anom’ do Sobre, Polača, kupanje u Malom i Velikom jezeru, obilazak nacionalnog parka, Svete Marije... pa navečer natrag u Grad.

Ono što se nije promijenilo jest ljepota odlaska na Odisejev otok, ali je to sada, dolaskom eura, postao skup sport.

Krenuli smo iz Gruža katamaranom  Aenona, do Sobre nam je trebalo sat vremena. Karta u jednom smjeru košta 8.70 eura. Nakon što smo kročili na otok, odlučili smo iznajmiti rent-a-car. Nema više onih malih kabrio peglica, ali ponuda automobila je prilično dobra. Tri dana najma malog Fiata Seicento stoji 150 eura, i moram priznati da smo se iznenadili jer je najam automobila u nekim poznatim svjetskim destinacijama upola jeftiniji. Vlasnik nam je na simpatičan način pokazao kako se pali klima, otvarajući prozore auta.

Istinski odmor

Kraj je kolovoza a Mljet pun, cijene su prilično visoke, i uglavnom nemoguće je pronaći apartman ispod 100 eura, a kreću se i do 300 po noći ovisno o kategoriji. Nezaobilazni dio odlaska na Mljet je Saplunara. Ubraja se među najljepše pješčane plaže na Jadranu, a upravo zbog takve plaže ime mjesta vuče korijene od latinske riječi za pijesak, ‘sabulum’. Dolazak u Saplunaru, okruženu netaknutom prirodom, uvijek je istinski doživljaj. Ovdje, daleko od gužve i buke, možete uživati u miru i tišini. Primijetili smo kako na plaži više nema onih velikih suncobrana od palminih grana koji su joj davali posebnu draž. Mnogi su dolazili u Saplunaru i zbog iznimne gastronomske ponude. Iako u ovom malom mjestu ima nekoliko restorana, tijekom dana smo skoro ostali bez ručka; u restoran na glavnoj plaži može se ući samo uz rezervaciju, a u jednom su nam rekli da su jučer imali pune ruke posla pa su se taj dan odlučili odmoriti. Nismo se čudili jer je nekoliko jahti bilo usidreno u blizini Saplunare, a upravo su vlasnici tih plovila njihovi najčešći gosti. No, snašli smo se jer “fast food” uz plažu radi cijeli dan. Cijene u restoranima na Mljetu su prilično visoke, ništa manje od onih u Gradu. I tamo se ugostitelji žale da ih gosti zaobilaze, a čuli smo u prolazu kako su restorani u Polačama večer ranije bili doslovno prazni. Ipak, u poznatom restoranu u Saplunari koji smo posjetili sljedećeg dana, vlasnik nam je kazao kako im je ova godina za 20 posto uspješnija od prošlogodišnje.

Odlazak u Nacionalni park Mljet jedinstven je doživljaj i nikako ga ne bi trebalo propustiti. Od pristaništa do otočića Sveta Marija sada se vozi brodom na solarni pogon. Dok brod lagano plovi, uživanje u ljepoti Velikog jezera i prirode u Nacionalnom parku Mljet neprocjenjiv je osjećaj. U tom prekrasnom ambijentu posebno mjesto zauzima otočić Sv. Marija, na kojem su benediktinci u 12. stoljeću izgradili samostan. U tom malom raju na zemlji, u restoranu Melita ispred samostana, vidjeli smo i dubrovačkog biskupa Roka Glasnovića; već tradicionalno biskupi se tijekom ljeta odmaraju na ovom mističnom otočiću.

image

Mljet je omiljeno odredište nautičara

/Cropix

U Polačama - zatvoreno

Inače, oduševili smo se jer je u Nacionalnom parku sve dobro organizirano, a upravo su solarno-elektro katamarani, koji su zamijenili stare brodove na dizelski pogon, veliki iskorak u zaštiti okoliša. Posebno nas je, u pozitivnom smislu, oduševila Pomena. Udaljena svega petnaestak minuta hoda od Malog jezera, jedne od atrakcija Nacionalnog parka. Veliki broj jahti privezanih uz samo mjesto, mali restorani s dobrom ponudom uz samu rivu - sve to daje poseban šarm ovom malom mljetskom mjestu. Polače nismo uspjeli doživjeti jer je taj dan padala kiša. Želeći se skloniti od obilnog pljuska u jutarnjim satima, nismo pronašli ništa otvoreno; kafići i restorani otvaraju se tek u 12 sati, a u jedinom ugostiteljskom objektu koji je bio otvoren rekli su nam da nema kave.

Ono po čemu ćemo sigurno pamtiti Mljet je iznimno ljubazno osoblje - od kafića, restorana, zaposlenika u Nacionalnom parku, naših domaćina... U Sobri, u pizzeriji, poslužuje nas mladić za kojeg smo čuli da govori tri strana jezika, a s obzirom na njegov način posluge i komunikacije s gostima mogao bi ga zaposliti bilo koji visokokategornik u Dubrovniku. Jednako susretljivi pokazali su se i konobari u Pomeni, u restoranu koji radi cijeli dan i cijelo vrijeme je pun do posljednjeg mjesta. Posjet Mljetu najbolje pokazuje da su ljudi ipak ključ uspjeha u turizmu.

Mljet je inače poznat i kao zeleni otok ili Homerova Ogigija. Legenda kaže da je ljubavnica grčkog junaka Odiseja, nimfa Kalipsa, upravo ovaj otok izabrala za svoj dom jer je njegova ljepota jedina nadmašila njezinu i tako je privoljela vječnog putnika, Odiseja, na višegodišnji ostanak. Ima li u legendi i činjenica? Dio povjesničara uvjeren je da je Homer opisujući Ogigiju pisao o Mljetu.Drugi su sumnjičavi. Romantičari bi rekli - samo more zna odgovor. A kakav god on bio, u kamenu je ostala špilja koja nosi ime grčkog pustolova, Odiseja.

16. ožujak 2025 05:56