StoryEditorOCM
DubrovnikVAŽNOST KVALITETNE PREHRANE

NIJE SVE U ISPIJANJU KAVA Učenici i profesori Umjetničke škole uživali u zdravoj marendi

Piše PSD.
18. svibnja 2018. - 15:56

Učenici Umjetničke škole Luke Sorkočevića u sklopu otvaranja Dana Umjetničke škole i Projekta Građanin u kojem ova škola 9 godina sudjeluje, dobili su priliku zdravo marendati. Naime, u đardinu Škole tako je organizirana marenda koju su osigurali veganski restoran Nishta te Bio&Bio dućan. Učenici UŠLS-a, nastavu pohađaju od 8 do 16 sati pa i dulje, a pored toga imaju probe, izložbe, koncerte, seminare i druge obaveze te se često i ne mogu posvetiti zdravoj prehrani. 

Pored usavršavanja vještina i talenata te razvijanja kreativnog duha, važno je pobrinuti se i za zdravlje tijela. Upravo je ova akcija imala za cilj osvijestiti kod učenika važnost zdravog obroka i zdravih navika te vrijednost ekološke hrane. Učenicima su se pridružili i njihovi profesori, a svi su pohvalili raznovrsna i ukusna jela koja su im bila ponuđena.  

Pozdravlja i podržava ovu akciju i ravnatelj, Slobodan Begić.

- Učenici su apsolutno zainteresirani, njima je to i događaj, a na kraju krajeva i prilika da nešto zdravo pojedu, nije sve samo u kavama. Kad je pauza pije se kava, a nije ni to zdravo, nije zdrav ni sok pa nije zdravo ni previše vode piti. Dakle, trebamo ih naučiti da imaju ravnomjernu prehranu i da je kvalitetna prehrana jako bitna. Općenito, velika pretilost vlada među djecom, apsolutno je vrijeme za intervenciju, sad je zapravo krajnje vrijeme za intervenciju. Ovakve akcije bi trebale biti koordinirane između škole, grada i države. Moramo dobiti podršku Grada Dubrovnika i Vlade odnosno Ministarstva znanosti i obrazovanja, štoviše, Ministarstvo mora biti konstanta! Prehrana je krucijalna stvar jer je stanje alarmantno, već kod male djece vidite pretilost, roditelji su u neprestanoj strci, ali moramo obratiti pažnju na djecu jer će inače doći do problema. Djecu treba više koncentrirati na voće i povrće, treba im te okuse osvježavati, treba im probuditi tu želju za voćem i povrćem. Ovakva akcija je zapravo povratak okusima onih namirnica koje su zdrave, poručio je Begić.
 

19. travanj 2024 11:14