StoryEditorOCM
DubrovnikREAGIRANJE IZ POLICIJE

Netočna je informacija da MUP ispunjene osobne kartone prosljeđuje na reciklažu u Slovačku, a u konkretnom slučaju došlo je do nečijeg propusta

Piše PSD.
2. srpnja 2021. - 13:56

Iz PU dubrovačko-neretvanske reagirali su na tekst o sigurnosom propustu i kršenju Uredbe o zaštiti osbnih podataka objavljen u tiskanom izdanju Dubrovačkog vjesnika koji prenosimo u cijelosti:

Na naslovnici Dubrovačkog vjesnika od 2. srpnja 2021. g. (tiskano izdanje i portal) objavljen je naslov SKANDAL!!! „MUP proslijedio ispunjene osobne kartone na reciklažu u Slovačku“, a u podnaslovu „Sigurno nije jedina u takvom problemu“ autora teksta Ahmeta Kalajdžića.

U potpunosti je netočna informacija da MUP ispunjene osobne kartone prosljeđuje na reciklažu u Slovačku kao i da ovo zasigurno nije jedini takvi slučaj. Naime, u našem odgovoru na upit novinara jasno je napisano da se arhivsko gradivo Policijske uprave uništava temeljem rješenja Državnog arhiva Dubrovnik na način da se preša u pogonu specijaliziranom i registriranom za uništavanje otpada, uz prisustvo članova komisije svake organizacijske jedinice koja izlučuje gradivo.

Isto tako je navedeno da tijek uništavanja građe možemo pratiti do postupka prešanja u poduzeću specijaliziranom za zbrinjavanje otpada, koje je locirano u Župi dubrovačkoj, kao i da ovakvih slučajeva do sada nismo imali.

Ovime je Policijskoj upravi dubrovačko-neretvanskoj potpuno neosnovano nanesena nepopravljiva šteta budući se iz objavljenog naslova može protumačiti da Policijska uprava, odnosno Ministarstvo unutarnjih poslova, nemarno zbrinjava svoju arhivsku građu iako je u odgovoru Policijske uprave u cijelosti opisan način zbrinjavanja pri čemu je naglašeno da se radi o postupku koji se radi po strogim propisima temeljem kojih ne postupa samo policija već i sva ostala tijela javne vlasti.

Ističemo da je u konkretnom slučaju nesumnjivo došlo do nečijeg propusta u postupku daljeg zbrinjavanja otpada i s tim u vezi se već provodi intenzivno kriminalističko istraživanje.

Još jednom ističemo, radi istinitog informiranja javnosti, da Policijska uprava dubrovačko-neretvanska kao ni Ministarstvo unutarnjih poslova, nije odgovorno za navedeni propust koji će se, vjerujemo, rasvijetliti kriminalističkim istraživanjem. - stoji u reagiranju.

19. travanj 2024 01:46