StoryEditorOCM
Dubrovnik400 TISUĆA KUNA GODIŠNJE

Nema više štandova, Gradska kavana zakupila prostor od KMD-a

Piše Silvia Rudinović
19. ožujka 2020. - 13:22
Dubrovnik, 180817. Ukrcaj turista na kruzere usidrene ispred otoka Lokruma stvara velike guzve u staroj gradskoj luci, Portu.
Vanjski prostor Kazališta Marina Držića s morske strane više neće biti zauzet štandovima za prodaju suvenira i rukotvorina. Mali obrtnici nisu zadovoljni i ovakav potez smatraju kočenjem obrtništva i porukom kako nisu poželjni. Kako ove godine nije bio raspisan natječaj za zakup površine, shvatili su da od posla neće biti ništa, čak i da se pandemija koronavirusa zaustavi do sezone.


image
Dubrovnik, 180817. Ukrcaj turista na kruzere usidrene ispred otoka Lokruma stvara velike guzve u staroj gradskoj luci, Portu. Foto: Niksa Duper/CROPIX


Do 2023.


- Kazalište Marina Držića, temeljem Ugovora o davanju nekretnine na korištenje bez naknade, gospodari, između ostalog, i nekretninom koja nosi zemljišnoknjižnu oznaku čest.zgr. 1844 k.o. Dubrovnik. Sukladno čl. 8 navedenog ugovora Kazalište može, isključivo uz prethodnu pismenu suglasnost Grada, dati na korištenje ili u zakup dio poslovnog prostora, radi ostvarivanja dopunske dobiti na način i u postupku kako je uređeno odgovarajućim odlukama Grada Dubrovnika. Na zahtjev Kazališta, Grad Dubrovnik dao je suglasnost Kazalištu, sukladno odredbama navedenog ugovora – pojašnjavaju iz gradske uprave.

Zbog čega je odlučeno ukinuti štandove i kome je Kazalište Marina Držića dalo u zakup taj prostor?
- Točno je da je Gradsko kazalište Marina Držića dalo u zakup taracu koja se nalazi s južne strane Kazališta, međutim, ne radi se o javnoj površini – pojašnjava ravnatelj KMD-a Paolo Tišljarić.
Kazalište koristi ovu česticu još od otpisivanja ugovora koji spominju i gradske službe, a koji je potpisan u studenom 1999. godine.
- Kazalište je navedenu taracu, površine 22,82 četvorna metra, dalo u zakup susjednom ugostiteljskom objektu Gradske kavane u svrhu postavljanja stolova i stolica radi obavljanja djelatnosti pružanja ugostiteljskih usluga na otvorenom, na razdoblje od 1. ožujka 2020. do 31. prosinca 2022. godine, za iznos zakupnine od 400.000 kuna, plus PDV, godišnje – navodi Tišljarić.

image
Paolo Tišljarić, ravnatelj Kazališta Marina Držića
Tonči Plazibat/HANZA Media


Iako to nije bilo nužno, napominje ravnatelj, Kazalište je prije davanja tarace u zakup, radi transparentnosti, provelo postupak neposredne dodjele susjednom ugostiteljskom objektu sukladno važećoj Odluci o zakupu javnim površina Grada Dubrovnika.


Točka na kritike i polemike


- Davanjem tarace u zakup na navedeni način, Kazalište se pridružuje naporima Grada za reguliranje i uređenje prostora koji su javno dostupni, na znatno primjereniji način nego prethodnih godina, ne kvareći vizure Grada. Kao što vam je poznato, na navedenoj lokaciji prethodnih godina prodavali su se suveniri, što je doprinosilo brojim kritikama i polemikama građana i gostiju. Osim toga, i ugovoreni financijski uvjeti znatno su povoljniji za Kazalište od prihoda ostvarenih prethodnih godina davanjem tarace u zakup u svrhu postavljanja štandova radi prodaje suvenira – kaže ravnatelj KMD-a Paolo Tišljarić.

Od zakupnika je prethodno zatražena dostava opsežne dokumentacije, uključujući detaljni arhitektonski snimak predloženog rješenja kojeg se mora držati cijelo vrijeme trajanja zakupa. Uz spomenutu ishođenu suglasnost Grada Dubrovnika, Tišljarić navodi kako se KMD se pobrinuo da „ugovor o zakupu sadrži stroge ugovorne uvjete, prema kojima, primjerice, zakupnik nije ovlašten bez prethodne pisane suglasnosti postavljati na taraci ni suncobran ni vazu“.
20. travanj 2024 08:25