StoryEditorOCM
DubrovnikMUZEJ CRVENE POVIJESTI I TUP

Nekoć najveći dubrovački industrijski poslodavac slavi 70 godina: radnicima su se kupovali stanovi, a hvalio ih je i Tito! Priprema se posebna izložba, evo kako možete pomoći!

Piše Bruno Lucić
26. svibnja 2023. - 21:08

Povodom 70. godišnjice uspostave dubrovačke Tvornice ugljenografitnih proizvoda, Muzej crvene povijesti zajedno s društvom TUP d.d. priprema istraživačko-izložbeni projekt "TUP – Dubrovački crni dijamant". Svi koji žele i mogu, pozvani su da doniraju ili posude predmete ili fotografije vezane za TUP ili događanja uz njega te ispričaju svoje priče i sjećanja.

Prikupljenu građu i rezultate dobivene projektom predstavit će se kroz dvije tematske cjeline, dvije izložbe. Voditelji istraživačkog projekta i izložbi koje će iz različitih rakursa obraditi i predstaviti povijesnu, društvenu i kulturno-antropološku zbilju su povjesničar Ivan Lujo i kulturni antropolog i povjesničar umjetnosti Ivica Kipre, viši kustos. Projektni tim čine: Kristina Mirošević, Krešimir Glavinić, Marijeta Radić. Povjesničar Ivan Lujo otkriva koji bi im materijali posebno koristili.

- Voljeli bismo prikupiti fotografije ili ako netko, recimo, ima ručni sat koji je dobio za 10 godina rada u postrojenju, zanimaju nas svi predmeti vezani za sami TUP. Interesantne su nam i priče s prakse ili s radnog mjesta u TUP-a, ističe povjesničar naglašavajući još jednom važnost postrojenja za Dubrovnik:

image

TUP iz zraka

Boris Rabušić

- TUP je dosta utjecao na život Dubrovčana jer je bio najveći industrijski poslodavac, a za radnike su se kupovali stanovi i po tome je TUP jedno vrijeme bio broj 1 jer je imao najviše radnika, a imao je i prihode pomoću kojih se to moglo financirati. Bio je važan i za vrijeme Domovinskog rata kad se tamo proizvodilo oružje i u konačnici branio grad. Recimo, prema podacima koje donosi obljetnički napis u Dubrovačkom vjesniku, oko prve polovice 1980-ih bilo je oko 650 do 700 zaposlenih i tad je TUP proizvodio oko 10,5 milijuna komada automobilskih četkica, s tim da se tih godina nisu proizvodile samo četkice, nego i ostali razni grafitni i metalni proizvodi poput klizača s niskim trenjem, elektroda za zavarivanje, ugljenih i grafitnih lončića za taljenje metala i osigurača za visokonaponske električne vodove. Omjer je bio otprilike pola – pola. Svako deset godina u Dubrovačkom vjesniku je bio članak o TUP-u, tu su statistički prikazi, ali i kroz godine je bilo priča iz TUP-a, pojašnjava Lujo te nastavlja:

image

Ivan Lujo

Božo Radić/Cropix

- U studenom 1953. tvornica je krenula s radom u Dubrovniku. Formalno i simbolično otvorenje bilo je na Dan Republike 29. studenog 1953. Na početku je bilo tek tridesetak radnika jer je TUP kao tvornica osnovan u sklopu tvornice Croatia u Zagrebu pa je 1952. donesena odluka da se seli u Dubrovnik, što je isto interesantno jer je to vjerojatno bio partijski nalog. TUP nije osnovan u Dubrovnik jer je kao zasebno odijeljenje 1950. otvoren u Zagrebu, a onda 1953. u gradu, napominje Lujo.

Otkriva povjesničar je li na primjer Josip Broz Tito obilazio TUP prilikom posjeta Dubrovniku.

- Nije nikad bio u tvornici, ali Dubrovački vjesnik donosi podatak kako su predstavnici TUP-a bili u postrojenju početkom 1960-ih godina pa je tom prilikom pohvalio njihov rad i njihove proizvode. Tad su se počeli prodavati proizvodi u zemlje koje su pripadale Pokretu nesvrstanih, posebno u Egipat. Broz je to pohvalio, a poručio je radnicima TUP-a kako im je tadašnji državni vrh pronašao prostor za proizvodnju, a na njima je prodavaju, govori Lujo.

image
Božo Radić/Cropix

Članica uprave društva TUP d.d. Nikolina Farčić također naglašava važnost projekta, a očekuje velik odaziv sugrađana.

- Mislim da je uvijek zanimljivo sudjelovati u nečemu što je bilo dio nečijeg radnog vijeka. U kontaktu smo i s bivšim direktorom, gospodinom Lukom Majićem, nekim djelatnicima, od preostalih djelatnika još uvijek ih imamo troje tako da svi dobro reagiraju na naše upite koji već traju određeno vrijeme, ovo je prvi javni poziv u tom smislu. Trebat će nam dokumentacije i svega da kroz vremensku lentu predstavimo povijest tog prostora, što je on bio prije, a dotad će čak biti gotov i arhitektonski brief Novog europskog Bauhausa i projekt knjižnica u sklopu TUP-a tako da ćemo na neki način moći prezentirati i budućnost ovog prostora pa će to biti prava vremenska lenta kroz prošlost, sadašnjost i budućnost, kaže Farčić te dodaje:

image

Nikolina Farčić

Tonći Plazibat/Cropix

- Bit će to sigurno zanimljiv projekt svim našim sugrađanima, pogotovo u kontekstu činjenice da je Grad Dubrovnik kupio ovaj prostor odnosno društvo TUP i da pripremamo projekt Novog europskog Bauhausa. Nastojat ćemo sve materijale, eksponate i cijeli koncept izložbe zadržati u jednoj prostoriji za budućnost, imat ćemo malu memorijsku sobu kao memorijskoj kartici koja će pričati o industrijskom identitetu grada s naglaskom na TUP tako da će nam ova izložba i njezini eksponati biti dijelom i nekih prostora u Novom europskom Bauhausu. Koristit ćemo i audiovizualne materijale iz arhive HRT-a, Dubrovačkog vjesnika, sve što nam je na raspolaganju i to će sve jednog dana biti dijelom te memorijske sobe da ne zaboravimo industrijski identitet grada i što je nekad ovaj prostor bio, ističe Farčić koja navodi kako bi izložba trebala biti otvorena 30. rujna.

Ekipi iz Muzeja crvene povijesti moguće je javiti se putem e-maila info@redhistorymuseum.com ili na mail 091 724 6405.

09. lipanj 2023 12:25