StoryEditorOCM
DubrovnikFEKALIJE IZ HOTELA|

NEKI IMAJU INTERNU KANALIZACIJU, NEKI DIREKTAN SPOJ NA GRADSKU MREŽU: Za ispuštanje u more prijeti im kazna od 30 do 300 tisuća kuna!

Piše Gabrijela Bijelić
2. kolovoza 2021. - 07:16
Hoteli Argentina, Excelsior, Bellevue, Villa Dubrovnik i Rixos Libertas imaju interne crpne stanice u vlastitom održavanjuTonći Plazibat/Cropix

Da je Grad Dubrovnik kratak za pet tisuća kanalizacijskih priključaka nije nikakva tajna, kao ni to da su zbog toga mnoga kućanstva još prinuđena koristiti septičke jame. No, što je s dubrovačkim hotelskim kućama, o kojima najčešće govorimo ljeti kad izvjese plavu zastavu za bistro more ili ne daj Bože crvenu kao upozorenje kupačima na onečišćenje akvatorija?

Elafiti na čekanju

Jesu li i hoteli sastavni dio gradskog sustava odvodnje otpadnih voda, raspitali smo se u Vodovodu Dubrovnik:

- Svi hoteli na području Dubrovnika spojeni su na sustav javne odvodnje. Većina njih direktno na sustav kojim upravlja Vodovod, dok su indirektno spojeni sustavi hotela Argentina, Excelsior, Bellevue, Villa Dubrovnik i Rixos Libertas, koji imaju svoje interne crpne stanice u vlastitom održavanju. Na mrežu javne odvodnje jedino nisu spojene hotelske kuće na području Elafita gdje još ne postoji izgrađen sustav javne odvodnje pa one koriste interne sustave u skladu s vodopravnim dozvolama. Kvarovi na takvim internim instalacijama nisu u nadležnosti Vodovoda Dubrovnik već su ih hotelske kuće obavezne održavati, a nadzor nad njima provodi vodopravna inspekcija – ističu iz Vodovoda.

U Jadranskim luksuznim hotelima potvrdili su kako su Argentina, Excelsior i Bellevue, hoteli iz njihova sastava, spojeni na sustav javne odvodnje grada Dubrovnika putem internih crpnih stanica:

- Te stanice transferiraju otpadne vode u centralni pročistač ispod Petke radi zbrinjavanja. Crpne stanice funkcioniraju na principu radne i rezervne crpke, a zbog sigurnosti pogona u slučaju otkazivanja radne crpke pokreće se rezervna – izvijestila je glasnogovornica JLH Zrinka Marinović i dodala kako su Hoteli Dubrovnik Palace i Kompas, također iz njihove grupacije, gravitacijski spojeni na sustav javne odvodnje grada Dubrovnika.

image
Crvenu zastavu i oznaku za zabranu kupanja na plaži ne želi nijedan hotel
Luka Gerlanc/Cropix

- Redovito održavanje i servisiranje sustava provode specijalizirane tvrtke “Elektrokovina Adria” i “Elektromehanika Berger”. Dosad nije bilo zabilježenih incidenta u smislu onečišćenja okoliša otpadnim vodama – poručuju iz JLH-a.

Iz Ville Dubrovnik, gdje također imaju vlastiti sustav odvodnje, navode kako redovito održavaju svoja tehnička postrojenja.

Villa Dubrovnik testira nepropusnost

- Sve se kontrolira tri puta dnevno, provodi se vizualni pregled i prati jesu li vrijednosti postrojenja u granicama normale. Godišnji pregled se obavlja prije otvaranja hotela prema zakonskim propisima te se za sve nadzore priprema dokumentacija. Nismo imali nikakvih izazova s pumpnim stanicama, budući da se redovito obavlja testiranje vodonepropusnosti sistema. Zadnjia je provjera bila tijekom ove zime te je rezultat pokazao da nema propuštanja fekalnih voda. Hotel Villa Dubrovnik brine o okolišu i ulaže svaki mogući napor da do onečišćenja ne dolazi. Dosad nismo imali nikakvih izazova – istaknuli su iz Ville Dubrovnik.

Na upit jesu li i kako postupali u slučaju fekalnih onečišćenja dubrovačkih hotela, nadležni iz vodopravne inspekcije odgovorili su kako su u posljednje tri sezone na području Grada Dubrovnika proveli više inspekcijskih nadzora ovog tipa.

image
Većina nadziranih hotela je spojena na sustav javne odvodnje
Cropix

- U navedenim slučajevima otklonjen je uzrok onečišćenja odmah ili u zadanom roku, stoga nije bilo sankcija. Inače, pravna ili fizička osoba koja prouzrokuje onečišćenje mora, neovisno radi li se o hotelu, lokalnom Vodovodu ili nekoj trećoj osobi, dužna je prijaviti događaj Sustavu 112. Pravne i fizičke osobe, prema odredbama Zakona o vodama mogu ispuštati otpadne vode u okviru propisanih graničnih vrijednosti emisija, u skladu s vodopravnom dozvolom za ispuštanje otpadnih voda. Prema prekršajnim odredbama Zakona, predviđena je novčana kazna za odgovorne pravne osobe u iznosu od 30 do 300 tisuća kuna ako ispušta otpadne vode protivno zakonskim propisima. Za odgovornu osobu u pravnoj osobi kazna je od 4 do 10 tisuća kuna – otkrivaju nam iz vodopravne inspekcije koja djeluje u sastavu Državnog inspektorata.

Većina nadziranih hotela je spojena na sustav javne odvodnje, stoga nisu obvezni imati vodopravnu dozvolu za ispuštanje otpadnih voda niti ispitivati kvalitetu otpadnih voda, nego to radi isporučitelj vodne usluge javne odvodnje prije ispuštanja ukupnih otpadnih voda, kažu iz inspekcije.

Kućni priključci

Što se kućnih priključaka tiče, u Gradu je u mrežu spojeno 16 842 korisnika. Zbog konfiguracije terena sustav nije izgrađen u nekoliko dubrovačkih ulica, a postoje i veći dijelovi poput Gospinog polja. Osim u užem dijelu Grada, sustav treba izgraditi i u starom dijelu Mokošice, Zatonu i Orašcu, te na Bosanki, Čajkovici, Čajkovića i Elafitima. Iz Vodovoda kažu kako će dugogodišnji problem većinom riješiti Aglomeracija Dubrovnik kroz koju se već radi na odvodnji od Mokošice do Orašca:
Do kraja godine očekuje se i početak radova na cijelom užem području Grada te ostatku Rijeke dubrovačke. Izvan Aglomeracije već se gradi sustav na Lopudu, a za sve ostale dijelove u pripremi je potrebna dokumentacija. Cilj je postići priključenost od 92 posto na sustav javne odvodnje te modernizirati sustav na kraju kojeg će biti novi uređaj za pročišćavanje otpadnih voda u Lapadu s dva stupnja pročišćavanja - mehaničkim i biološkim.

20. travanj 2024 13:28