StoryEditorOCM
DubrovnikLIBERTASOVE REDUKCIJE|

Nedjeljna ‘trica‘ do daljnjega u garaži, remodulira se vozni red

Piše Silvia Rudinović
16. srpnja 2020. - 15:55
Javni prijevoznik Libertas i dalje vozi reducirano zbog posljedica koronakrize. Trenutačno je aktivo 75 posto uobičajenih autobusnih linija. U odnosu na lanjske podatke, broj polazaka na aktivnim linijama iznosi preko 60 posto. Posljednja 'trica' koja Nuncijatu povezuje s Pilama i ostalim linijama javnog gradskog prijevoza kreće subotom, u 13,15, a ponovo je u pogonu tek u ponedjeljak u 5,30. Stanovnici Nuncijate, na koju se, ruku na srce, nije lako uspeti pješke iz Gruža, apeliraju na gradsko poduzeće Libertas Dubrovnik da revidira vozni red u kojem do njih nema autobusa nedjeljom i blagdanima.

Dodatna noćna linija

- Kao što je poznato, Libertas tijekom Covid-19 ili koronakrize kontinuirano radi na reaktivaciji linija na kojima obavlja prijevoz. Tako je još jedna od izmjena gradskog voznog reda na snazi od 11. srpnja, a tiče se uvođenja dodatne noćne linije, koja će prometovati od Pila prema Mokošici i svojom rutom pokrivati Lapad, Gruž, Kantafig, Sustjepan, Komolac, Rožat, Novu Mokošicu i Mokošicu. Oko linije broj 3, te njenog voznog reda vikendom, trenutno smo u fazi prikupljanja podataka i analize ranije dostupnih informacija vezanih za ovu liniju, kako bi, u skoro vrijeme remodulirali vozni red ove linije i osigurala dospunost naše usluge, te omogućila učinkovita razina pružene usluge – odgovaraju iz Libertasa.
Još su lani muku mučili s nedostakom kadra. Dvanaest vozača zagrebačkog prijevoznika ZET u kolovozu 2019. privremeno je došlo na rad u Dubrovniku, kao ispomoć tijekom sezone. Bili su smješteni u dormitoriju obnovljenog Državnog arhiva u Dubrovniku, hranili se u Hotelu Gruž. Libertas je tad imao drugačijih briga nego danas.

U lipnju ni kvarat prihoda

- Pad prometa je više nego očigledan, prijevoz je sektor pogođen možda i u značajnijoj mjeri nego turizam i ugostiteljstvo. Brojke, naravno, variraju na dnevnoj razini, no razvidno je kako se bilježi uzlazan trend u pokazateljima u odnosu lipnja na svibanj. Daljnji pokazatelji uvelike će ovisiti o dolasku većeg broja turista i boljom povezanošću Dubrovnika kao destinacije što, naravno, prije svega uvjetuje epidemiološka situacija na emitivnim tržištima, ali i u Hrvatskoj – kažu u Libertasu.
U odnosu na lipanj 2019., prihodi u istom mjesecu ove godine iznose tek 24,07 posto! U prvih šest mjeseci ove godine, ostvareno je samo 35 posto lanjskih prihoda.
Po pitanju broja prevezenih putnika, u lipnju ove godine je ostvareno 26 posto lanjskih rezultata, dok je razina prvih šest mjeseci 36 posto u odnosu na lani.
Na snazi su protuepidemijske mjere koje je propisao Nacionalni stožer civilne zaštite Republike Hrvatske o nošenju maske u javnom prijevozu. Vozači autobusa ovu su mjeru shvatili ozbiljno, iako pod maskama nije ugodno na ljetnim temperaturama i rutama od Mokošice do Pila. Incidenata kakvi su se viđali u drugim gradovima, gdje su vozači u javnom prijevozu bili prinuđeno pozivati policiju zbog napada ili kršenja propisa, ni tragičnih ishoda poput onoga u Francuskoj otprije nekoliko dana gdje je vozač nasmrt pretučen, u Dubrovniku, srećom, nema.
- Do mene nisu došle informacije o bilo kakvom problemu koji se tiče nošenja maske u autobusima. Nitko se od vozača nije žalio da putnici odbijaju nositi masku, iako to u ovim uvjetima nije nimalo lako, putnicima ni vozačima – kaže Ante Vojvodić, direktor Libertasa.
19. travanj 2024 12:01