StoryEditorOCM
DubrovnikNATJEČAJ PRED GRADSKIM VIJEĆEM

NEĆE VIŠE BITI RUGLO GRADA Tko će obnavljati zapušteni park Gradac?

18. rujna 2019. - 18:37
Godinama zapušteni Park Gradac dočekat će skoro uređenje - Gradsko vijeće Dubrovnika na sjednici u ponedjeljak će donijeti više odluka koje se tiču konačnog natječaja za urbanističko-arhitektonsko-krajobrazno rješenje parka Gradac sa širim urbanim krajobraznim pojasom. Park Gradac osnovalo je Društvo prijatelja prirode Dub prije više od 120 godina, a zadnjih 20 čeka se i priprema ovaj natječaj.

- Nakon odluke Gradskog vijeća očekuje se raspisivanje natječaja sukladno pravilniku, a provoditelj natječaja bit će Hrvatsko udruženje arhitekata temeljem verificiranog programa koji je dopunjen ove godine - kaže pročelnica Jelena Lončarić.

Grad Dubrovnik je još 2014. pokrenuo postupak izrade potrebne dokumentacije za provedbu natječaja, a izrada programa natječaja započela je 2016. godine.

Najprije se planirao obuhvat 1.7 hektara, da bi Povjerenstvo lani shvatilo kako bi bilo dobro razmotriti mogućnosti pješačkih koridora i način povezivanja okolnih područja s parkom pa su zatražili očitovanja vlasnika i korisnika katastarskih čestica u proširenom anketnom dijelu natječaja, a to su Dubrovačko-neretvanska županija, Biskupija i Sveučilište. Zavod za mediteranske kulture Sveučilišta u Dubrovniku angažiran je na izradi Programa za prošireni obuhvat natječaja parka Gradac koji je podloga ovoga natječaja.

U njemu se navodi kako obuhvat podIjeljen u dvije zone ima veliku ambijentalnu vrijednost, poglavito s morske strane i s padina Srđa, dok zbog dugogodišnje zapuštenosti i funkcionalne nepovezanosti nije dovoljno prepoznat. Raspisivač natječaja od rješenja stoga očekuje osim ekološke, ugrađenu i sociološku i gradotvornu funkciju.

"Gledajući širi urbanistički kontekst Grada Dubrovnika, formiranjem urbanog krajobraznog pojasa od prostora Vile „Čingrija“, preko poteza „ispod Boninova“, začelja kampusa Sveučilišta u Dubrovniku, parka Gradac do Grada, otvara se mogućnost ne samo alternativne poveznice s povijesnom jezgrom, već kvalitetnog pješačkog poteza s ostalim dijelovima Grada.

Prema širem području Lapada, otvara se mogućnost da se preko Vile „Čingrija“, Ulice Pera Čingrije i Lichtensteinova puta, neposredne gradske četvrti povežu s najvažnijim krajobraznim gradskim predjelima; Goricom svetog Vlaha, krajobraznim padinama Medareva, Malom i Velikom Petkom sve do šetališta u Uvali Lapad. Mogućnost doživljaja grada iz vizure pješaka, kroz vegetaciju, predstavlja jednu od najvažnijih tekovina gradova 21. stoljeća s visokom razinom urbaniteta“, navodi se u obrazloženju cilja natječaja.


Na sjednici gradskog vijeća u ponedjeljak imenovat će se sudionici natječaja urbanističko-arhitektonsko-krajobraznog rješenja parka Gradac, a predložen je i nagradni fond ukupno u neto iznosu od 180.000 kuna.

 
17. travanj 2024 11:26