StoryEditorOCM
DubrovnikDubrovčanin Andrija Jukas o životu na Stradunu

‘Ne pamtim kad sam spavao dulje od tri ure s otvorenom funjestrom... Kad sam ja s klapom kanto pod voltom u te ure, milicija je uredovala u po ure‘

Piše Gabrijela Bijelić
16. srpnja 2022. - 08:52

- Sinoć. Dvije i po' po ponoća. Tisak nastavlja gdje su kafići fermali. Kad sam ja s klapom kanto pod voltom u te ure, milicija je uredovala u po ure. Sad policije ni u tragovima – objavio je post na društvenim mrežama očajni 67-godišnji Andrija Jukas, stanar Kunićeve 1 koji ima tu (ne)sreću da živi točno poviše Tiskovog kioska gdje se u sitne sate okupljaju mladi turisti kako bi se bučno proveselili, najčešće uz alkohol i brzi zalogaj.

Ljeto je za mlade, ali...

Prazna ambalaža za njima ostaje za sljedeće jutro, kao što za domaćima ostaje besana noć i tako unedogled:

- Možete me nazvat' starim njorgetalom, ali preko nekih stvari se ne može prijeći. Čim krene turizam, ja ne mogu držat' funjestru otvorenu od buke i lombranja. Govore mi prijatelji, Andro što si lud, zalij ih odgore i gotovo, ali što s tim postižem? Sutra će navečer doći drugi koji će se isto tako derat', skakat' i plesat', a preko dana će se okupljat' oko vodiča jer je baš tu posta za strance – negoduje gospar Andrija koji je u zidine doselio s Ilijine glavice. Nadao se da će u Kunićevoj naći mirni kantun, ali zaludu:

image

Andrija Jukas danju može rastvoriti persijane, ali noću nastaje kaos

Božo Radić/Cropix

- Ja znam da je ljeto doba za mlade, i ja sam se družio s vršnjacima i šet'o po Stradunu, ali ovako nikad nije bilo. I nema tomu kraja. Ne može se u jednoj noći sklopit' tri ure sna. Kad utihnu furesti, krenu smetlištari s onim decibelima od makinje, a onda dostava. Pontaju se ispred vrata od Tiska pa počnu prenosit palete, piva, Cola, bude i vina...nekad je vladalo pravilo da dostavljači autima ne mogu prelaziti konaliće na Stradunu, a sad pri iskrcaju to nitko ne obada, ili ne znaju ili neće, tko će znat'? - govori nam ovaj umirovljeni pomorac koji je 40 godina batio more da bi sad na kopnu naišao na noćnu larmu bez premca, takvu da se i donedavne šetnje mladih Australaca s kanticama vodke čine kao malem za uši.

image

Uobičajen noćni pogled s Andrijina prozora

Andrija Jukas/Fb

Zvao je Jukas policiju u par navrata, počeo je s pozivima i prije korone:

- Nekad bi se odazvali, nekad ne. A komunalni redari sad rade produljeno do 2, a mladi turisti počnu vikat oko 2 i pol, nekad dođu s kučkima koji laju, nekad zasviraju na gitari i adio san. I što možeš onda, nego ne obadat' više? Kupiš k'o i ja čepove iz DM-a, zabubaš persijane, upališ klimu i čekaš da svane...- žali se gospar Andro i poziva policiju da pojača frekventnost obilazaka povijesne jezgre od Pila do Porporele.

Ukinite regule i gotovo

O ovog je problemu, veli, pričao sa Srđanom Kerom iz Udruge Nazbilj idošli su do zajedničkog zaključka:

- Kako je krenulo s ovim ljetnim opijanjima, divljanjem i galamom u gluho doba noći, najbolje bi bilo za Grad ukinut sve regule i zakone o javnom redu i miru, onda ćemo barem znati da oni u zidinama ne vrijede i da svatko može činit što hoće – ističe naš sugovornik.

Za napomenuti je kako osim kioska u kojima se može nabaviti piće satima nakon zatvaranja lokala, isti asortiman od 0 do 24 sata može naći i na benzinskim postajama. Na naš upit zbog čega je to tako, iz najveće naftne kompanije stiže kratka potvrda već ustaljene prakse:

image

Andrija Jukas na mjestu gdje se noću okupljaju i galame mladi turisti

Božo Radić/Cropix

-Prodaja alkoholnih pića na Ininim maloprodajnim mjestima odvija se tijekom cijelog radnog vremena – istaknuli su iz Korporativnih komunikacija i marketinga Ine.

Uz dežurni telefon komunalnog redarstva 099/3882729 koje do 31. listopada radi od 7 ujutro do 2 poslije ponoći, građanima su i izvan tog termina za dojave otvoreni i dežurni telefoni 0800203020 i 333-792 gdje je moguće ostaviti i glasovnu poruku. Izvan radnog vremena dostupan je i e-mail hitneintervencije@dubrovnik.hr, te istoimena Facebook stranica.

image

Andrija Jukas danju može rastvoriti persijane, ali noću nastaje kaos

Božo Radić/Cropix

Policija: Imamo cjelodnevne ophodnje

Iz PU dubrovačko-neretvanske ističu da je u zoni stare gradske jezgre pozornička djelatnost organizirana svakodnevno, tijekom 24 sata.

Policija i komunalno redarstvo usko surađuju, ali ne u smislu zajedničkih ophodnji, iako takva inicijativa od policije postoji i mišljenja smo da bi bila korisna.

Od početka svibnja ove godine do danas na Stradunu nisu evidentirana narušavanja javnog reda i mira, iako moramo napomenuti da je, generalno gledajući, broj ove vrste prekršaja povećan tijekom ljetnih mjeseci, što je neminovno jer je Dubrovnik turistički grad koji u normalnim uvjetima godišnje posjeti više od 4 milijuna turista.

- Broj evidentiranih prekršaja javnog reda i mira uistinu je minoran, čemu uvelike pridonosi upravo ophodna djelatnost policijskih službenika i službenika komunalnog redarstva. Sasvim je jasno da se ne mogu svi slučajevi prevenirati - kažu iz policije i dodaju da njihovi službenici izlaze na apsolutno svaku dojavu o narušavanju javnog reda i mira. Kaznenopravne sankcije ovise o situaciji i posljedicama svakog pojedinačnog narušavanja.

25. travanj 2024 13:09