StoryEditorOCM
DubrovnikKomu se ne sviđa, nek‘ mijenja adresu

Ne javlja vam se liječnik? Evo koliko je lani nezadovoljnih Dubrovčana prebacilo svoj karton u drugu obiteljsku ordinaciju

Piše Gabrijela Bijelić
13. travnja 2022. - 12:28

Komu se ne sviđa, nek' mijenja adresu. Tom logikom povelo se lani u jeku pandemije čak 656.330 pacijenata koji su napustili odabranog liječnika opće medicine. Porast 'odbjeglih' na nacionalnoj razini iznosi 44 posto, a odljev se bilježi i u Područnoj službi Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje Dubrovnik, gdje je u 2021. godini obiteljskog liječnika promijenilo 16.500 osiguranih osoba.

Pero Perić treba lijek

Iako se kao ključni razlog malog egzodusa najčešće spominje pandemijska preopterećenost ordinacija i neodgovoreni pozivi pacijentima kad oni zatrebaju redovitu terapiju ili, primjerice, e-uputnicu za specijalistički pregled, iz središnjice HZZO-a nude drugo tumačenje:

- Najčešći razlog za izmjenu izabranog liječnika u Područnoj službi Dubrovnik bio je "prestanak rada doktora ili promjena sjedišta ordinacije" - poručuju iz HZZO-a. O 'seobi' pacijenata iz jedne u drugu ambulantu obiteljske medicine, pitali smo i Branka Bazdana, ravnatelja Doma zdravlja Dubrovnik koji 'udomljuje' 17 ordinacija primarne zdravstvene zaštite:

image

Ravnatelj Doma zdravlja Dubrovnik Branko Bazdan

Cropix

- Kod nas nije bilo nekog neuobičajenog odljeva pacijenata. Inače svi osiguranici imaju pravo jedanput godišnje promijeniti dotadašnjeg obiteljskog liječnika, stomatologa i ginekologa ako to žele. Nekad zatraže promjenu zbog preseljenja, nekad nisu zadovoljni uslugom ili odnosom prema pacijentu, a najčešće su pritužbe zbog toga što im nitko ne javlja na telefon. Zbog toga smo mi u Domu zdravlja Dubrovnik uveli sustav telefonske centrale koja funkcionira tako da se, ako se na pozive ne javi liječnik ili medicinska sestra, aktivira telefonska sekretarica i po primitku se poruka prosljeđuje na e-mail odabranog liječnika. Primjerice, ako neki pacijent Pero Perić hitno treba lijek ili samo traži razgovor s liječnikom, može to ugovoriti po završetku radnog vremena – objasnio je ravnatelj Bazdan.

Jednom preko 'kvote', drugom manjak

Kroz godinu redovito prima pritužbe pacijenata:

- Uvijek bude primjedbi, dijelom su opravdane, dijelom nisu. Najviše ih je vezano uz nejavljanje na telefon, no to se odnosi za ordinacije koje nisu pokrivene centralom. Takve su dvije u Mokošici, gdje stavljamo centrale a preuzeli smo ih zbog umirovljenja liječnika u koncesiji U Domu zdravlja imamo 17, a na području koje pokriva Dom zdravlja, od Vitaljine do Janjine, brojimo 23 koncesionara. - zaključuje ravnatelj dubrovačkog Doma zdravlja.

Iz Hrvatske udruge za promicanje prava pacijenata potvrđuju nam kako je promjena liječnika obiteljske medicine moguća jednom godišnje po vlastitom zahtjevu pacijenta:

image

Neodgovoreni pozivi iz ordinacija obiteljske medicine ljute pacijente

-

- Zahtjev i procedura se odvijaju putem HZZO-a, s obzirom da su to prava osiguranika.

Često se dogodi da određeni liječnici obiteljske medicine imaju preveliki broj pacijenata preko "kvote" a neki nemaju niti približan broj za pokriti osnovu djelatnost pa moraju ići u borbu za pacijente. No s obzirom na manjak liječnika, puno je veći problem reopetrećnost jedne ordinacije brojem pacijenata koji onda iskazuju svoje nezadovoljstvo i traže promjene – kažu nam u splitskoj podružnici nacionalne udruge za prava pacijenata.

Možete mijenjati jednom godišnje

Procedura izmjene temeljem potpisane Izjave o promjeni doktora traje tek nekoliko minuta ako osigurana osoba fizički sama donese izjavu u ispostavu HZZO-a.

U slučaju kada ordinacije dostavljaju HZZO-u veći broj izjava, u uvjetima novougovorenih timova kada se na dnevnoj bazi za tim opredjeljuje veći broj osiguranih osoba, tada se provođenje procedure promjene doktora obavlja tijekom 24 sata.

Promjena liječnika obiteljske medicine je moguća jednom godišnje po vlastitom zahtjevu pacijenta, bez navođenja posebnih razloga koji su ih ponukali na promjenu. Tko zbog nezadovoljstva uslugom odluči 'prenijeti karton' kod drugog liječnika u razdoblju kraćem od godinu dana, mora argumentirati zbog čega to radi

18. travanj 2024 17:45