StoryEditorOCM
DubrovnikGRAD PO MJERI GRAĐANA

Nastavljena kontrola decibela ispred ugostiteljskih objekata, paketomat usluga uskoro u povijesnoj jezgri, uređuje se Ljetno kino Lapad, na kupalištima postavljene brane

Piše Grad Dubrovnik
26. svibnja 2023. - 11:08

PLAN UPRAVLJANJA

Nastavljena kontrola razine buke na otvorenom ispred ugostiteljskih objekata  

 

Akcijom Odsjeka za komunalno redarstvo Grada Dubrovnika i ovlaštenog mjeritelja razine buke u objektima registriranim za obavljanje ugostiteljske djelatnosti, a koja je u subotu, 20. svibnja 2023. godine provedena na području povijesne jezgre, nastavljeno je provođenje nadzora pridržavanja Odluke o ugostiteljskoj djelatnosti i Odluke o zakupu javnih površina.

Grad Dubrovnik započeo je punu primjenu odluke o buci u rujnu 2022. godine nakon stupanja na snagu odluka koje reguliraju pitanje buke te će nastaviti sustavno kontrolirati sve ugostiteljske objekte pridržavaju li se propisanih odredbi.

image



Nastavljena kontrola razine buke na otvorenom ispred ugostiteljskih objekata

Kod prvog prekršaja, uz novčanu kaznu, prekršitelju će se na sedam dana raskinuti ugovor o zakupu javne površine. U slučaju drugog prekršaja predviđena je kazna oduzimanja javne površine na rok od 30 dana, a ako prekršitelj prekršaj ponovi treći put, trajno će mu se oduzeti pravo korištenja javne površine.

Sukladno zahtjevu građana povijesne jezgre na nedavno održanom zboru građana, Grad Dubrovnik pokrenuo je žurnu izmjenu aktualne Odluke o komunalnom redu, kao i Odluke o ugostiteljskoj djelatnosti na području Grada Dubrovnika.

Između ostalog, na javnim površinama unutar povijesne jezgre bit će zabranjeno izvođenje glazbe na uređajima s pojačalima te će se glazba moći reproducirati isključivo „unplugged“ glazbalima, čime će povijesna jezgra postati prva „unplugged“ zona. Svi zvučnici na fasadama će se ukloniti uz zabranu postavljanja novih. Smanjenje emitiranja buke u povijesnoj jezgri jedan je i od bitnih ciljeva obuhvaćenih Planom upravljanja svjetskim dobrom UNESCO-a, prvog dokumenta takve vrste u Republici Hrvatskoj, a čije se odredbe uvelike primjenjuju. 

Mjerenje decibela

Mjerenje razine buke na vanjskom prostoru ispred ugostiteljskih objekata za Grad Dubrovnik provela je tvrtka ALFA ATEST d.o.o. iz Splita koja posluje sukladno rješenju Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske. Mjerenja su provedena profesionalnim mjernim uređajima.  

  

NAKON ZBORA GRAĐANA 

24/7 paketomat usluga Hrvatske pošte uskoro dostupna i u povijesnoj jezgri  

Nakon održanog zbora građana povijesne jezgre, a sukladno jednom od zaključaka koji se odnosio na uslugu dostave paketa građanima u povijesnu jezgru kao i prijedlogu da se u povijesnoj jezgri postavi paketomat, gradonačelnik Mato Franković sa suradnicima održao je sastanak s predstavnicima Hrvatske pošte.

image



24/7 paketomat usluga Hrvatske pošte uskoro dostupna i u povijesnoj jezgri

Predstavnicima Hrvatske pošte iznio je prijedlog o zakupu prostora unutar povijesne jezgre na adresi Gundulićeva poljana 9 s namjenom postavljanja paketomata, a nakon obilaska prostora utvrđeno je kako isti u potpunosti odgovara za smještaj inovativnog uređaja paketomata. Grad Dubrovnik i Hrvatska pošta sklopit će ugovor o najmu navedenog prostora, a nakon čega će započeti i pripremne radnje postavljanja paketomata. Cjelokupni postupak ne bi trebao trajati dulje od mjesec dana. Realizacijom navedenog u potpunosti će se ispuniti još jedan od zaključaka donesenih na zboru građana. 

Do paketa 24 sata dnevno

Nakon stavljanja u funkciju ovog uređaja, a što se očekuje kroz mjesec dana, stanovnici povijesne jezgre za preuzimanje i isporuku svojih pošiljki imat će dostupnu uslugu paketomata 24 sata dnevno, sedam dana u tjednu. 

 

UREĐUJE SE LJETNO KINO LAPAD 

Privođenje svrsi omiljenog okupljališta Lapađana 

 

Grad Dubrovnik započeo je s čišćenjem zapuštenog prostora Ljetnog kina Lapad, s ciljem stavljanja u funkciju za kino predstave i druge kulturno-umjetničke sadržaje primjerene izvođenju na ovoj ljetnoj pozornici. Pripadnici JVP Dubrovački vatrogasci ovog tjedna krenuli su s čišćenjem trave i niskog raslinja, kao prvom koraku u uređenju ovog prostora.

image

Čišćenje prostora Ljetnog kina Lapad

Grad Dubrovnik/

U pripremi je i program kako bi se ljetno kino privelo svrsi, a s ciljem revitalizacije nekad omiljenog okupljališta Lapađana, ali i svih ostalih koji su ljetne večeri provodili uz filmove na otvorenom. Namjera je prostor prenamijeniti i za ostale kulturne izvedbe tijekom ljetnih mjeseci i tako ponuditi dodatni sadržaj za domaće i turiste izvan povijesne jezgre. 

 

PRIPREME ZA SEZONU  

Postavljene brane u moru na kupalištima 

U okviru aktivnosti na održavanju javnih plaža i kupališta Grad Dubrovnik je putem nadležnog Upravnog odjela za turizam, gospodarstvo i more proveo postavljanje plutajućih zaštitnih ograda na plažama odnosno kupalištima na administrativnom području Grada Dubrovnika: od pozicija na užem gradskom području, preko onih na području Mokošice, Lozice, Štikovice, Zatona, Orašca, Trstenog i Brsečina sve do više kupališta na Koločepu, Lopudu, Suđurđu i Šipanskoj Luci.

image



Postavljene brane u moru na kupalištima

Grad Dubrovnik svake godine ulaže znatna sredstva u održavanje i nabavu novih brana kako bi se korisnici kupališta osjećali što sigurnije. Pozivaju se svi građani da, ukoliko uoče da je došlo do oštećenja brana, o tome obavijeste nadležni Upravni odjel za turizam, gospodarstvo i more. Građani se ujedno mole da bilo kakve intervencije neovlaštenih trećih osoba prijave nadležnom upravnom odjelu. 

 

 

 

 

19. travanj 2024 21:16