StoryEditorOCM
DubrovnikDubrovačka meštrica

‘Naručili bismo pizzu... ako je pravi Anka!‘ Može li picajol dobiti veće priznanje? Čak se i stranci raspituju za nju!

Piše Bruno Lucić
10. ožujka 2025. - 11:01

Njezinih ruku djela okusili su cijeli Dubrovnik i okolica jer sigurno ne postoji građanin koji nije probao pizzu Ankice Anke Lale. To i ne čudi jer već više od dva desetljeća radi u jednoj od najpoznatijih, slobodno se može reći, kultnih pizzerija u gradu - La Luni. Anka je jednostavno legenda, zaštitno lice ove pizzerije, a svojim majstorstvom odavno je osvojila nepca mnogih!

Sve je krenulo sredinom 1980-ih u isto tako legendarnoj pizzeriji Barakuda koju su držali Ivica i Frano Stjepović.

- Tamo sam počela konobariti, a u kuhinji je tad radio Eno Kajmović s kojim sam krenula raditi. Tada su se pizze pekle na limovima i malo-pomalo naučila sam to raditi. Ostala sam tamo tri i pol godine, prešla sam u Dubrovkinju jer je SOUR Župa-Konavle tražio pizza majstora i i tako sam se našla u Srebrenom. 

Kad je došao rat, bila sam u butizi prehrane prijatelja Željka Brajevića na Pločama... U ljeto 1992. radila sam u pizzeriji Scala, jedan momak koji je tamo radio sa mnom zazvao me jednog dana i rekao da u Šipčinama pizzeria traži pizza-majstora. Pristala sam i došla ovdje 2001., baš krajem veljače, početkom ožujka, započinje Anka.

Na početku je bila skeptična, pitala se hoće li svladati drugačiji način pečenja pizze u šamotu. Tadašnji kolega je bio toliko zadovoljan da je rekao da nema što tražiti pored nje! Ostala je Anka u gruškoj pizzeriji, dogovorila se sa šefom Mihom Mišom Fiorovićem da će raditi noćnu smjenu od 17 do ponoća i tako radi već 24 godine. Naravno, kad treba mijenja smjenu, a nedjeljom odmara. Odlično se razumije s Mišom, odnos je više nego korektan, nikad nije bilo nesporazuma.

Cijeli tekst možete pročitati u tiskanom izdanju Dubrovačkog vjesnika ili OVDJE.

12. ožujak 2025 16:45