StoryEditorOCM
DubrovnikNOVA RUNDA U MEČU GODINE|

NAKON ŠTO SLEZACI NISU DOBILI GRAĐEVINSKU DOZVOLU: Kreće spor na Upravnom sudu u Splitu ili Visokom upravnom sudu u Zagreb?

Piše Ahmet Kalajdžić
21. svibnja 2021. - 07:21
Zemljište u Dubrovniku na kojem Zaklada braće Mihaović i tvrtka Laus Centar žele graditi stambeno poslovnu zgradu sa javnom garažomBožo Radić/cropix

Dubrovački gradski Upravni odjel za izdavanje i provedbu dokumenata prostornog uređenja i gradnje upravo je odbio zahtjev tvrtke Laus centar, u vlasništvu braće Maria i Nina Slezaka iz Mostara te Dubrovčanina Tibora Mladinića i Mata Bračića za izdavanje građevinske dozvole za gradnju poslovno-stambene zgrade na parceli koja je nekada bila u vlasništvu Zaklade Mihanović. Oko sudbine atraktivne parcele smještene između Ulice dr. Anta Starčevića i Puta Republike u samom poslovnom središtu Dubrovnika već punu godinu lome se koplja gradske Uprave i Laus centra.

image
Zemljište u Dubrovniku na kojem Zaklada braće Mihaović i tvrtka Laus Centar žele graditi stambeno poslovnu zgradu sa javnom garažom
Božo Radić/cropix

Upravo su glomaznost i po mnogima, prevelika izgrađenost kompleksa bruto površine od 2247 četvorna metra na ukupno 12 etaža, a od kojih su četiri podzemne garaže kapaciteta 322 parkirna mjesta, dok bi prizemlje i preostalih sedam nadzemnih etaža s navodno planiranih stotinu "standardnih" i još deset "penthouse” apartmana, od začetka ovog projekta predmet prijepora između investitora i nadležnih urbanista koji odlučuju o izdavanju dozvole. Uz to, objektu bi se maksimalno dozvoljena visina od 22 metra mjerila iz prizemlja s južne, više strane parcele na Ulici dr. Anta Starčevića što bi značilo da bi, gledano sa sjeverne, niže strane od Puta Republike zgrada bila visoka čak 28 metara!

A to, kako govore brojni sugrađani, već duboko zadire u pitanje mjere i skladnosti, što su parameteri kojima su se još drevni dubrovački graditelji odvajkada vodili. Zbog svega navedenog zahtjev za građevinskom dozvolom je odbijen. Uz to, ostaje i dalje neriješen problem pješačke staze preko još uvijek zelene parcele kojeg su vijećnici Gradskog vijeća Dubrovnika proglasili javnim putem. No, iz Laus centra su ustvrdili da je staza njihovo vlasništvo, odnosno sastavni dio parcele na kojoj planiraju graditi te su na dno puta kojeg su zagradili postavili stražarsku kućicu. Grad je zatražio uklanjanje kućice, ali se Laus usprotivio u čemu im je za pravo dala i nadležna Građevinske inspekcija Državnog inspektorata.

image
Pješačka staza je prekopana
Cropix

Inače, prije tri godine za tu je parcelu Zaklada braće Nikole i Miha Mihanovića u Zemljišno knjižni odjel dubrovačkog Općinskog suda predala ugovor solemniziran kod javnog bilježnika Luce Bronzan kojim se prema investitorima zabilježbom osigurala založnim pravom na svoju novčanu tražbinu u visini 1,92 milijuna eura. O "odbijenici" tvrtki Laus iz gradske uprave su nam rekli:- Glede zahtjeva za izdavanje građevinske dozvole investitora Laus centar d.o.o. možemo Vas izvijestiti kako je postupak izdavanje građevinske dozvole Tvrtke Laus centar d.o.o. završen. Nadležni Upravni odjel je donio rješenje o odbijanju zahtjeva jer nije u skladu s odredbama plana i pozitivnim zakonskim propisima.

Rješenje o odbijanju zahtjeva za izdavanje građevinske dozvole je upućeno strankama sukladno ZUP-u, a sukladno pozitivnim zakonskim propisima nismo u mogućnosti davati detaljnije informacije o tijeku i sadržaju postupka- naglasili su iz gradske uprave, dok je glasnogovornica Laus centra Nikolina Vicelić odgovorila kako "Laus centar u ovoj fazi neće komentirati postupak".

image
Pero Brbora, predsjednik Uprave Zaklade braće Nikole i Miha Mihanovića
Anton Hauswitschka

Pero Brbora, predsjednik Uprave Zaklade braće Nikole i Miha Mihanovića koja je založni vjerovnik i zainteresirana strana u postupku o odbijenici investitoru kaže:- Iz medija sam doznao za rješenje gradskog Upravnog odjela, ali pismeno rješenje još nisam dobio pa ga ne mogu komentirati. Stoga mogu samo reći da je sve stvar provedbe Zakona o općem upravnom postupku, što znači da se stranka može žaliti Ministarstvu prostornog uređenja RH kao drugostupanjskom tijelu. Ako ni tada ne bude zadovoljna odgovorom, moguće je pokrenuti spor na Upravnom sudu u Splitu ili Visokom upravnom sudu u Zagrebu. Tek tada rješenje postaje pravomoćno, što znači da slijede žalba i upravni postupak- nagovijestio je Brbora mogući slijed događaja.

24. travanj 2024 04:48