StoryEditorOCM
DubrovnikPOVRATAK U NORMALNO

Nakon dvije godine stanke, dubrovački srednjoškolci najesen će opet na ekskurzije. U igri su brojne destinacije, među ostalim i jedna u Hrvatskoj, ali povećane cijene će odrediti izbor

Piše Bruno Lucić
2. lipnja 2022. - 18:55

Osim što su se vratili u školske klupe, neki čak imali i maturalne zabave, dubrovački srednjoškolci, oni koji će dogodine biti maturanti, napravit će još jedan korak u 'normalno' te bi, nakon dvije godine stanke zbog korone, mogli poći na ekskurziju kao i generacije prije izbijanja pandemije.

Ravnatelj Pomorsko-tehničke škole Antonio Lučić potvrdio je kako se o tome razgovara te se prati predviđena procedura.

- Učenici se najprije trebaju dogovoriti s razrednicima o odabiru destinacije, broju dana i svim ostalim detaljima koji se moraju unijeti u određeni formular. Prepušteno je učenicima da se dogovore sa svojim razrednicima, a potom krećemo dalje u proceduru. Hoće li ekskurzija biti prije početka nove školske godine ili u desetom, jedanaestom mjesecu, prepušteno je učenicima. Nismo mi kao Škola ti koji biramo, a nakon službenog formulara, objavi se javni poziv na stranicama Škole na koji se javljaju agencije s uvjetima te roditelji biraju agenciju jer je to kasnije na roditeljima, pojašnjava Lučić te dodaje:

- Dosad smo tradicionalno najviše išli u Prag, a sad, s obzirom na situaciju u Ukrajini, ne vjerujem da će učenicima i njihovim roditeljima Prag biti nešto posebno interesantan, posebno zbog sigurnosnih razloga. Naravno, sve treba provjeriti, cijene su pošle gore, sve će to biti upitno. Grčka, Španjolska, Italija - sve su to opcije, predlagali smo im Hrvatsku, ali im to nije baš interesantno. No, moraju biti svjesni da je krajem osmog i početkom devetog mjeseca u Grčkoj, Španjolskoj i Italiji sezona kao i u Hrvatskoj. Vjerojatno, s puno skupljim cijenama svih aranžmana nego što je neki drugi period godine. Agencije nisu izašle s konkretnim cijenama jer moraju znati koliko će se dana boraviti tamo, način putovanja – avionom, brodom ili autobusom, kaže Lučić koji ističe kako se može primijeti da učenicima 'fale' te dvije godine nastave uživo koje im je na neki način 'uzela' korona.

image

Ravnatelj Turističke i ugostiteljske škole Dubrovnik Antun Perušina

Cropix

Ravnateljica Ekonomske i trgovačke škole Suzana Đurđević kratko je kazala kako je Škola objavila poziv za organizaciju ekskurzije, a kao destinacija se spominje Prag. Njezin kolega iz Turističke i ugostiteljske škole, Antun Perušina, otkriva kako se i u toj srednjoj školi radi na planiranju ekskurzije.

- Svi razredi i svi učenici koji bi željeli ići na ekskurziju, dat će im se mogućnost da se ekskurzija organizira. Uglavnom su se opredijelili za Grčku, ne znam točne cijene, ali su dosta porasle, što je bilo za očekivati s obzirom na to je da poskupjelo gorivo, zrakoplovne karte i sve drugo. I za ovu generaciju maturanata smo pokušali organizirati neke izlete, a na kraju smo organizirali maturalnu večeru koja nije bila u našem 'tradicionalnom' stilu sa 700 ljudi, ali smo ipak učenicima priuštili jednu lijepu večer skupa s nastavnicima, malo su se zabavili, napominje Perušina.

Za domaću lokaciju odlučili su se u dubrovačkoj Gimnaziji, potvrđuje to i ravnateljica Katarina Tolja.

- Naši učenici idu u Istru s izletom u Veneciju. Dvije godine učenici nisu nigdje putovali i očekivano je da je zainteresiranost velika. U Hrvatskoj ima jako puno mjesta koja učenici nikad nisu posjetili, a i Istra je jedna udaljena lokacija koju će se netko rijetko odlučiti posjetiti privatno tako da im je ovo jedinstvena prilika da upoznaju Istru. Previđena su pet noćenja, a s putovanjem to je ukupno sedam dana. Javni poziv je još u tijeku tako da stvarno ne znam točne cijene, navela je ravnateljica Gimnazije Dubrovnik.

image

Katarina Tolja, ravnateljica Gimnazije Dubrovnik

Božo Radić/Cropix

U 'paketu' s gimnazijalcima putovat će i učenici Umjetničke škole Luke Sorkočevića.

- Imali smo sreću, zamolili smo ravnateljicu Gimnazije da primi i 'nas' tako da će naši učenici ići s gimnazijalcima na ekskurziju. Bolje će im biti jer je veće društvo. Troškovi su još uvijek pristupačni, nije baš da je mali novac, ali je prihvatljivo. Drago mi je da će naši učenici ići, a svi žele ići. Kod učenika je tako, da ih odvedete negdje jednu noć, oni će ići! Vole se družiti međusobno, rado će vježbati violinu samo da idu na natjecanje i da prenoće negdje! (smijeh) Nije važna nagrada, samo da putuju! Nakon ekskurzije sa Školskim orkestrom idemo na turneju u Slavoniju i to je izazvalo oduševljenje, samo da se ide, napominje ravnatelj UŠLS Slobodan Begić.

Učenicima Obrtničke i tehničke škole ekskurzija je već pa 'riješena' stvar.

- Sukladno pravilima organizacije, uspostavili smo Povjerenstvo za provedbu maturalnog putovanja, razrednici su s predstavnicima učenika i roditelja odabrali destinaciju, uputili smo poziv za dostavu turističkim agencijama i ostalim zainteresiranim da dostave ponude i prošli smo tjedan te ponude dobili. Jučer je bio roditeljski sastanak na kojemu je odabrana ponuda za maturalno putovanje u Grčku. Inicijalno smo računali negdje sa 40 učenika, a sad kad su poznati datumi, cijena putovanja i uvjeti plaćanja, učenici imaju rok od desetak dana da se prijave pa ćemo nakon toga znati konačni broj. Ekskurzija traje sedam dana, cijena aranžmana, ovisno o uvjetima plaćanja, negdje je oko 6 tisuća kuna. Roditelji su glasali za ponuđeni prijedlog, cijena me je iznenadila i bio bih sretniji da je to negdje u Hrvatskoj, cijena bi vjerojatno bila prihvatljivija, ali učenici izražavaju želju da idu u inozemstvo, a skloni smo da im izađemo ususret. Učenici u jednom smjeru idu zrakoplovom, a vraćaju se autobusom i pritom će se zaustaviti u Ohridu, Tirani i Crnoj Gori, objašnjava ravnatelj Dinko Mandić.     

image

Ravnatelj Umjetničke škole Luke Sorkočevića Slobodan Begić

Tonći Plazibat/Cropix

Tema ekskurzije 'na stolu' je i u Biskupijskoj klasičnoj gimnaziji Ruđera Boškovića.

- Želja postoji, nešto se razgovaralo, a problematično je što ne mogu ići sami jer je malen razred. U razgovorima smo i nadamo se da će ići negdje, koliko, ne znam ništa sigurno, najvjerojatnije će to biti područje Hrvatske, možda će jedan dan poći na izlet u neku susjednu državu. Nismo još ništa definirali, ali neće se ići rano nego tek ujesen kad su malo bolje cijene, objašnjava ravnatelj don Josip Lebo.

image

Josip Lebo, ravnatelj Biskupijske klasične gimnazije Ruđera Boškovića Dubrovnik

Tonći Plazibat/Cropix

Pripreme za ekskurziju krenule su i u Medicinskoj školi.

- Radimo trenutno na tome jer nije bilo predviđeno kurikulumom, međutim, kako je iznimna situacija radi epidemije a učenici imaju želju ići na ekskurziju, upravo to rješavamo. Kao destinacije navode se Grčka i Španjolska, ne znam još koliko će učenika ići i za koju će se destinaciju odlučiti, ali mislim da će cijena utjecati na to. S jedne strane je logično da cijene budu spuštene jer dvije godine nije bilo ništa pa bi time agencije privukle ljude, a s druge strane, upravo zato što dvije godine nije bilo ničega, cijene bi mogle biti veće. Ne znam kojom će se logikom voditi, kaže ravnateljica Medicinske škole Marijana Kulić.

Ravnatelj Dubrovačke privatne gimnazije Tomislav Franušić navodi kako je u tijeku natječaj na koji bi se trebale javiti agencije, a ekskurzija bi trebala biti u rujnu.

image

Ravnatelja Dubrovačke privatne gimnazije Tomislav Franušić 

Cropix

- Zainteresiranost učenika je velika, tražili smo ponudu za Prag i Grčku, po izboru učenika. Prag je nekako svima 'ušao' u krv, lijep je, a stavili su i Grčku pa ćemo vidjeti ponude i cijene te ćemo odabrati. Cijene još ne znamo jer smo na web-stranicama Škole stavili oglas kako bi nam agencije mogle dostaviti ponude. Do 6. lipnja je rok i onda ćemo odabrati koju ćemo agenciju i za koju cijenu, ističe Franušić.

24. travanj 2024 08:54