StoryEditorOCM
DubrovnikNa sveučilištu u Dubrovniku upisan 181 student

Najveće zanimanje ove godine vlada za studije Nautike, Poslovne ekonomije, Medija i kulture društva te Hotelijerstva, restoraterstva i gastronomije, no rektorat muče druge brige

Piše Silvia Rudinović
9. kolovoza 2022. - 18:14

Sveučilište u Dubrovniku u srpanjskom roku upisalo je 181 studenta na prvu godinu preddiplomskih studija u akademsku 2022./2023.. godinu. Najveće zanimanje ove godine vlada za studije Nautike, Poslovne ekonomije, Medija i kulture društva te Hotelijerstva, restoraterstva i gastronomije.  

- Raduje nas i porast interesa za studij Poslovno/primijenjeno računarstvo na Odjelu za elektrotehniku i računarstvo te drugu godinu zaredom na studiju Primijenjena ekologija mora na Odjelu za primijenjenu ekologiju. Nažalost, ni ove godine nije bilo zainteresiranih za studij Povijest Jadrana i Mediterana, a nešto slabiji interes zabilježen je na studijima Elektrotehničke i komunikacijske tehnologije u pomorstvu te studiju Pomorske tehnologije jahta i marina – kažu na Sveučilištu u Dubrovniku i poručuju kako vjeruju da će se svi studiji izvoditi u idućoj akademskoj godini polažući nade u jesenski upisni rok.

image

Rektorat je već trebao iseliti iz Crijević-Pucića, ali je na snazi dogovor postignut u 'konstruktivnoj atmosferi'

Božo Radić/cropix/Božo Radić/cropix

I dok uživaju kolektivni godišnji odmor, Sveučilište odgađa iseljenje rektorata iz palače Crijević-Pucić koja je sudskom presudom vraćena Dubrovačkom simfonijskom orkestru. Rok za iseljenje po presudi je istekao, ali je na snazi dogovor triju strana: Sveučilišta, Orkestra i Grada Dubrovnika. Kako je rekao glasnogovornik Sveučilišta Mislav Ćimić, dogovor oko tehničkih detalja preseljenja sveučilišnog rektorata počeo je „u konstruktivnoj atmosferi“. Bilo je, kaže, govora o okvirnim rokovima preseljenja, mada ih ne iznosi. Podsjetimo, ugovor o korištenju ljetnikovca Crijević-Pucić istekao je 2015. godine, ali se rektorat nije dao iseliti. Ovih se dana spominje kraj kalendarske godine kao krajnji rok za selidbu rektora i ostatka rektorata iz zgrade od preko tisuću četvornih metara s dvorištem i preko dvije tisuće kvadrata šume.

image

Nikolina Pozniak: "Za očekivati je da će rektorat iseliti u listopadu"

Tonći Plazibat/cropix/Tonći Plazibat/cropix

- Krajnji rok je konac proračunske godine, ali realno je za očekivati i ranije iseljenje rektorata, možda u listopadu ove godine. Prema riječima rektora Sveučilišta, krovište na jednom manjem dijelu propušta, no to je vjerojatno pitanje manje nabave o čijem će se troškovniku razgovarati po njihovom povratku s kolektivnog godišnjeg odmora 15. kolovoza. Također, očekuje se da će konzervatori dati svoje mišljenje o unutarnjem uređenju – kaže Nikolina Pozniak, predsjednica Upravnog vijeća Dubrovačkog simfonijskog orkestra.

Na pitanje, je li točno da je Sveučilište ugradilo novi sustav hlađenja za kojeg traže nadoknadu DSO-a, Pozniak odgovara da tek treba vidjeti što stoji u knjigama osnovnih sredstava. U DSO-u sa zanimanjem prate i vijesti o razgovorima gradske uprave sa Sveučilištem u Zagrebu o mogućoj izgradnji koncertne dvorane na prostoru Preparandije, u blizini palače Crijević Pucić.

24. travanj 2024 06:40