StoryEditorOCM
DubrovnikUREĐENJE ZELENE OAZE |

NAJSTARIJI I NAJVEĆI GRADSKI PARK NAPOKON SKINUT S LISTE ČEKANJA Gradac je zadnji put na sistematskom bio 2014., sad treba hitno umjetno disanje!

Piše Gabrijela Bijelić
9. lipnja 2020. - 07:34
Na prvu zvuči komplicirano, a zapravo je vrlo jednostavno. Projektni natječaj za izradu idejnog urbanističko-arhitektonsko-krajobraznog rješenja Parka Gradac sa širim urbanim krajobraznim pojasom, raspisan 19. svibnja, trebao bi nakon niza odgoda najvećem i najstarijem dubrovačkom parku javne namjene osigurati primjeren izgled. I ne samo njemu, već i cijelom području koje mu gravitira.

image
Tonči Plazibat/Hanza Media

 

Krajobrazni urbani pojas


Točnije, u planu je uspostava cijelog krajobraznog urbanog pojasa od Vile „Čingrija“, preko poteza „ispod Boninova“, začelja kampusa Sveučilišta u Dubrovniku, parka Gradac, do Grada.

- Time se otvara mogućnost ne samo alternativne poveznice s povijesnom jezgrom, već i kvalitetne pješačke poveznice s ostalim dijelovima Grada. Točnije, plan je preko Vile Čingrija, Ulice Pera Čingrije i Lichtensteinova puta gradske četvrti povezati s Goricom svetog Vlaha, Medarevom, Malom i Velikom Petkom sve do šetališta u Uvali Lapad. Cilj je postići doživljaj grada iz vizure pješaka, kroz vegetaciju, što je jedna od najvažnijih tekovina gradova 21. stoljeća s visokom razinom urbaniteta, tumači pročelnica gradskog Upravnog odjela za urbanizam, prostorno planiranje i zaštitu okoliša Jelena Lončarić.


Zaklada ‘Park Gradac‘
Upraviteljica Zaklade 'Park Gradac' Aida Cvjetković kaže kako na uređenje Graca čekaju još od gradonačelničkog mandata današnje potpredsjednice Europske komisije:
- Dubravka Šuica obećala je sustavnu obnovu parka, ali obećanje nije ispunila. Obradovala nas je prošlotjedna vijest da je Grad Dubrovnik konačno pokrenuo natječaj za urbanističko-arhitektonsko-krajobrazno rješenje parka Gradac. Rado ćemo se uključiti prijedlozima i sugestijama – komentirala je upraviteljica Zaklade 'Park Gradac' Aida Cvjetković novosti oko zapuštenog zelenog 'otoka' nadomak povijesne jezgre.


Dodaje kako natječajna rješenja za Gradac obuhvaćaju tri različita oblika zahvata - obnovu povijesne matrice parka i postojećih perivojno-arhitektonskih elemenata, obnovu postojećeg vegetacijskog pokrova, te uređenje i (do)oblikovanje prostora parka bez sadržaja. Pri tom posebno treba obratiti pozornost na prostore pod vegetacijom, ulazni plato, šetnice u parku, prostore za dječju igru, javni toalet, odmorišta, parkovna oprema i granice parka – ističe pročelnica Lončarić.

image
Zračni snimak punog obuhvata natječaja za uređenje Parka Gradac i drugih šetnica
Grad Dubrovnik


Dodaje kako je zamjena i oporavak postojeće vegetacije i nasada, posebice stabala u parku Gradac kojih je 60 posto u nezadovoljavajućoj kategoriji boniteta, jedan je od najvećih izazova krajobraznog rješenja parka predviđenog natječajem.


Prevladava alepski bor


Park Gradac, otvoren 1898., danas zauzima površinu od 16 845 metara četvornih, a održava ga gradsko društvo Vrtlar.
Prema riječima direktorice Vrtlara Alme Majstorović, posljednju analizu stanja vegetacije Vrtlar je odradio u prosincu 2014. godine po narudžbi UO za urbanizam. Tom prilikom sva su stabla pozicionirana i pojedinačno vizualno analizirana, uz dodjelu identifikacijskog broja i svrstavanje u kategorije boniteta.

image
Tonči Plazibat/Hanza Media


- Analiza je pokazala da u vegetaciji dominiraju četinjače unutar kojih je najzastupljeniji alepski bor s 380 primjeraka, a potom slijede horizontalni čempres s 98 primjeraka i piramidalni čempres s 37 primjeraka. Većina stabala datira iz vremena osnivanja parka, stoga je većina dosegla vrhunac svoje fiziološke zrelosti i u lošoj je kondiciji. Tek nešto manje od 1 posto stabala je u prvoj kategoriji boniteta gdje pripadaju izuzetno slikoviti primjerci stabala u izvrsnoj kondiciji. Najveći broj stabala, njih 32,7 posto, zbog određenih nedostataka je svrstano u treću kategoriju boniteta. Analiza je pokazala da treba ukloniti određeni broj stabala te odrediti razdoblje uklanjanja i ponovne sadnje, odnosno izmjene stabala – izvijestila je direktorica Majstorović.

Vrtlar inače redovito čisti površine, izgrabljava i uklanja iglice sa staza i skalina, kosi, orezuje grmlje i živice, uklanja korov i kopava nasade.

image
Tonči Plazibat/Hanza Media


Natječajni radovi do 21. srpnja
Raspisivač i investitor natječaja je Grad Dubrovnik, a organizator natječaja je Udruženje hrvatskih arhitekata (UHA). Natječaj je javni i anonimni, a cilj je pronalazak najboljeg rješenja Parka Gradac sa širim urbanim krajobraznim pojasom. Kriteriji za sudjelovanje objavljeni su na web stranicama Grada Dubrovnika, a ukupni iznos nagradnog fonda 180 tisuća kuna neto.
Rok predaje natječajnih radova je 21. srpnja do 16 sati, u Udruženju hrvatskih arhitekata (UHA), Trg bana J. Jelačića 3/1, Zagreb, bez obzira na način dostave.
Za ocjenu radova imenovan je Ocjenjivački sud u sastavu Roman Šilje (predsjednik), Davor Bušnja, Ines Hrdalo, Erna Raguž-Lučić i Ivana Krešić.
Planirana vrijednost investicije je 20,287.200,00 kuna (bez PDV-a). Po odabiru, rješenja će biti predstavljena građanstvu uz mogućnost rasprave.
19. travanj 2024 00:03