StoryEditorOCM
DubrovnikDUBROVAČKI UGOSTITELJI O CIJENAMA

‘Najskuplja‘ kava u Hrvata ipak neće poskupiti, ovo ljeto na Stradunu će se plaćati kao i lani, no to ne vrijedi za ručak, posebno onaj sa ribljeg menija

Piše Kristina Filičić
29. ožujka 2022. - 11:35

Zadnjih mjeseci svjedočimo rastu cijena namirnica, energenata, robe..., i ne nazire kraj. Pitali smo dubrovačke ugostitelje hoće li poskupljenja baš svega kompenzirati podizanjem cijena onoga što nude?

Tomislav Ivušić, suvlasnik ugostiteljskog objekta ‘Cele‘ na svom meniju cijene neće povećavati, ‘jedino ako hrana skoči duplo ali opet bi to bilo povećanje 10 do 20 posto‘.

image

Tomislav Ivušić, 'Cele'

Tonči Plazibat/Cropix

- Hrana je već skočila 30 posto, nek piletina skoči sa 30 na 40 kuna, a porcija mi već košta 100 kuna, koliko ću ja nju dizat? Znači skočila je cijena za 30 posto sad ću ja dizat to sa 100 na 130 kuna. Neću sigurno! Po meni imamo dovoljan ruc da možemo podnijeti povećanje hrane od 10, 15, 20 posto i da ne diramo cijene – smatra Ivušić i dodaje:

- Već smo dogovorili da cijenu kave ne mijenjamo, većinu pića ne diramo. Hoćemo li dignuti hranu 5, 10 posto prodajne cijene, možda određene, ali ne sve artikle. I to ako se dogodi da 1. travnja struja skoči sto posto i da hrana skoči preko 30 posto – kaže dubrovački ugostitelj pa ponavlja kako će cijene većinom ostati nepromijenjene, a cijenu sokova i kave sigurno neće korigirati unatoč tome što je kava značajno poskupila.

- Dovoljna nam je ta razlika u cijeni, imaš manevra. Veći su problem energenti, najam, radna snaga. Najveća stavka troška je najam. Kad nam skoči najam 10, 15 posto, veće je to povećanje troškova nego ne znam kakvo povećanje hrane. Recimo smještaj za djelatnika sad je došao skoro dvije tisuće kuna po osobi. To je povećanje. A to što će kokoš skočit za 20 posto ne utječe toliko koliko utječu neke druge stvari – zaključuje Ivušić.

Dakle, kava na Stradunu, barem što se ‘Cele‘ tiče, plaćat će se kao i lani, između 22 i 30 kuna, ovisno je li espresso, cappuccino ili neka druga varijacija omiljenog napitka.

image

Toni Ban, 'Amoret'

Tonči Plazibat/Cropix

- Jednostavno su namirnice pošle toliko u zrak da je to nevjerojatno, barem taj dio će se morati odraditi, čisto da se nadoknadi ta razlika skupljeg materijala. Za sad nismo ništa posebno mijenjali od prošle godine kao i većina lokala u Dubrovniku, ali do lipnja neke promjene će se dogoditi – kaže Toni Ban, vlasnik ugostiteljskog objekta ‘Amoret‘.

Cijene su slične lanjskima, kuna gore-dole, većih promjena, dodaje, nema. Koliko su narasli troškovi nabave teško je reći jer ‘nisu svi artikli jednako poskupili‘.

- Recimo jastog je skuplji sto i nešto kuna po kilu nego što je bio prije, hobotnica je skočila 50, 60 kuna po kilu od lani, masu tih artikala koji su bitni za naš turizam, ne samo za moj lokal, je skočilo. Sad ćemo vidjeti što će se dogoditi sa žitaricama, s kruhom – kaže Ban. Zanimala nas je i cijena obroka po osobi.

- Ovisno, ako je jednostavniji dođe oko sto kuna, a skuplji oko 200 kuna po osobi. To je standardno u cijelome gradu, jer ovisi što čovjek pije, koje artikle konzumira.

Iako kava nije njihov glavni artikal, u ovom lokalu je oko 20 kuna i cijena mu se neće mijenjati.

- Kava je jedan od artikala koji sam od sebe ima veliku mržu pa možda i nije potreba da zato što je skočila namirnica toliko skoči i roba. Ali u suštini cijena kave se nije mijenjala od prošle godine – kaže ugostitelj Ban.

image

Jure Bogdanović, 'Buzz'

Tonči Plazibat/Cropix

Jure Bogdanović vlasnik caffe bara ‘Buzz‘ iskreno će kako još ništa ne zna po pitanju mogućeg povećanja cijena onoga što u objektu nudi. Međutim zbog porasta troškova u nabavi, i ukoliko dođe do ponovnih poskupljenja koja se najavljuju u travnju, planira korigirati cijenu kave. U njegovom lokalu trenutno je espresso 9, a bijela kava 12 kuna. Na pitanje do koje cjenovne granice planira ići odgovara:

- Najveća granica može ići do dvije kune, bijela kava na 14, a espresso na 10 kuna. Cijena kave je u nabavi narasla ima i dva mjeseca, veća je za nekih 60 kuna po kilu, a cijene kave u kafiću su ostale iste, nisu se mijenjale. A kako uspijevamo, nikako, plutamo. Treba se malo prilagodit. I dolazak eura nas čeka, sve će to dovesti troškove na vrh. Ne znam kako će biti. Hoće li se još što dizati i dokle će ići, to nitko ne zna. Sad je glupo dizati, a čeka se i sezona da se uopće vidi što će biti, što će se mijenjati – ističe Bogdanović.

23. travanj 2024 22:28