StoryEditorOCM
DubrovnikSRĐ JE GRAD I MOŽEMO!

Najava suradnje dvaju političkih platformi

Piše DV
7. travnja 2019. - 15:15
-Politička platforma Možemo! i Srđ je Grad ubuduće će još više surađivati. Naša je suradnja prirodan nastavak dugogodišnjeg zajedničkog zalaganja pojedinaca u obje političke organizacije za očuvanje javnih dobara i javnog prostora od komercijalizacije i eksploatacije- naglasio je na danas održanoj zajedničkoj konferenciji za medije Đuro Capor (Srđ je naš) i podsjetio na zajedničku borbu u kampanjama vezanima za Zakon o golfu, Zakon o strateškim investicijskim projektima, HE Ombla, monetizaciji autocesta te borbi za Srđ i protiv eksploatacije nafte i ugljikovodika u Jadranu:

- Već duži niz godina mi se zalažemo da se našim prostorom, lokalnom ekonomijom i svjetskom baštinom upravlja u skladu s najboljim praksama i kriterijima UNESCO-a, čija se baština i prostor eksploatiraju bez ikakvih ograničenja, a nauštrb kvalitete života stanovnika tih zajednica. Upravo će Možemo! takve politike zastupati i provoditi na nacionalnoj i europskoj razini.

Igor Miošić (SJG) je naglasio da su kroz godine rada na lokalnoj razini spoznali kako se najveći problemi lokalne zajednice generiraju na nacionalnoj razini:- Zarobljavanje lokalne zajednice dešava se kroz nacionalni parlament, poput npr. Zakona o strateškim investicijskim projektima kojim je okupiran Gruški zaljev bez da su se građani Dubrovnika o tome uopće imali priliku izjasniti. Osim toga, lokalne podružnice tzv. velikih stranaka servisiraju klijente stranačkih središnjica bez obzira na interese lokalne zajednice. U suradnji s platformom Možemo! vidimo priliku utjecati na te procese na državnoj i europskoj razini- rekao je Miošić da bi Sandra Benčić iz političke platforme Možemo! naglasila:

-Jedna od ključnih tema kampanje i rada u Europskom parlamentu bit će borba za jednakost pristupa zdravlju svom građanima Hrvatske i EU te aktivnosti usmjerene na značajno smanjenje cijene inovativnih terapija za rijetke i teške bolesti i njihove dostupnosti. Naše polazište je da zdravlje i život ne smiju ovisiti o milosrđu i humanitarnim akcijama, već da je to pravo nas kao građana Hrvatske i kao građana Unije. Na nama koji predstavljamo građane je zadatak da nađemo sustavne modele kako to pravo ostvariti.“ Možemo! će predlagati uspostavu zajedničke nabave skupih lijekova na razini Europske unije, kako bi se smanjila njihova cijena te ograničio monopol farmaceutskih kompanija u proizvodnji i distribuciji novih lijekova. Osim toga, borit ćemo se da se izdvajanja europskih javnih sredstava za istraživanje i razvoj u području zdravlja povećaju, ali da, s druge strane, rezultati tih istraživanja budu javno dobro koje farmaceutske kompanije ne mogu privatizirati i tretirati kao vlastito intelektualno vlasništvo nad kojim ostvaruju ekstraprofit.

Tomislav Tomašević iz političek platforme Možemo! je govorio o problemu stanovanja koji se ne može riješiti samo na razini lokalne vlasti:
-Ekscesivni turizam u kombinaciji s nereguliranim tržištem stanova dovodi do prisilnog iseljavanja lokalnog stanovništva iz turističkih gradova jer je jednostavno isplativije rentati kratkoročno stanove turistima umjesto dugoročno stanovnicima grada. Zbog toga i cijene stanova na tržištu lete u nebo. Na nacionalnoj razini mijenjat ćemo porezni sustav na način da se drugačije oporezuju biznismeni koji rentaju desetke apartmana u odnosu na građane koji popunjavaju kućni budžet. Podržavamo i Europsku građansku inicijativu koja od europskih država traži mjere za osiguravanje priuštivog stanovanja, umjesto prepuštanja pitanja stanovanja divljanju na tržištu nekretnina. Na razini EU ćemo se zajedno s progresivnim snagama boriti za reguliranje korporacija poput Air B'n'B-a koji vodi žalbe pred EU institucijama protiv Barcelone, Berlina, Pariza i Amsterdama koji pokušavaju regulirati tržište kratkoročnog najma. Air B'n'b uskraćuje podatke državnim i lokalnim vlastima i taj problem se mora riješiti na razini EU- najavio je Tomašević.
20. travanj 2024 05:52