StoryEditorOCM
DubrovnikSTUPILE SU NA SNAGU

Načelnik Županijskog stožera Joško Cebalo o strožim mjerama: Pod povećalom će biti i ugostitelji! PU dubrovačko-neretvanska: Nadziremo izolirane, granice, a ima toga još...

Piše Kristina Filičić
10. siječnja 2022. - 19:12

Ogroman porast broja novozaraženih koronavirusom potaknuo je odgovorne na uvođenje novog seta mjera, dakako strožih. Nadležni su najavili i intenzivniju provjeru provedbe mjera, ponajprije u ugostiteljskim objektima. Načelnik Županijskog stožera civilne zaštite Joško Cebalo napominje kako je preporuku i najavu strožih kontrola provođenja mjera istaknuo i županijski i nacionalni stožer te da nadzor provode službenici policije, Državnog inspektorata, Ravnateljstva civilne zaštite kao i stožeri civilne zaštite jedinica lokalne samouprave.

- Nadležni službenici kontrolirat će provođenje mjera na okupljanjima, ali i u objektima koji su obuhvaćeni i ranijim mjerama, što uključuje i ugostiteljske objekte, sportske i kulturno-umjetničke manifestacije. Prema podacima iz Policijske uprave dubrovačko-neretvanske, u ugostiteljskim objektima u našoj županiji, u posljednjih šest mjeseci zabilježena su kršenja mjera – kaže Cebalo i dodaje:

image
Ilustracija
Vojko Bašić/Cropix

- Županijski stožer je u srijedu, 5. siječnja, uputio dopis svim jedinicama lokalne samouprave na području Dubrovačko-neretvanske županije kojim se preporučuje odgađanje svih manifestacija i događanja na kojima je planirano okupljanje većeg broja ljudi. Ukoliko je održavanje događanja neophodno, organizatori su dužni tražiti odobrenje i epidemiološki okvir od županijskog Zavoda za javno zdravstvo. Bez odobrenja, događaji se ne smiju održati. Strože kontrole svakako će ići i u smjeru ograničenih događanja.

Napominje i kako 'domena kontrola pridržavanja mjera na terenu nije ovlast županijskog Stožera' te kako je 'učestalost kontrola na MUP-u, Državnom inspektoratu, Ravnateljstvu civilne zaštite te stožerima koji kontrole provode'.

U ugostiteljskim objektima kontrolirat će se, kako je objašnjeno iz Nacionalnog stožera, ograničen broj gostiju koji istovremeno mogu biti u objektu, održavanje fizičkog razmaka od 1,5 metara između pojedinih skupina gostiju, korištenje medicinskih maski dok se ne sjedi za stolom i konzumira jelo, piće i napici, prozračivanje te čišćenje i dezinfekcija prostora.

Iz Policijske uprave DNŽ naglašavaju kako od samog početka pandemije nadziru provođenje odluka Nacionalnog stožera RH.

image
Ilustracija
Vojko Bašić/Cropix

- Osim policije, provođenje odluka nadziru i djelatnici civilne zaštite, pri čemu policija najvećim dijelom nadzire poštivanje mjera izolacije zbog zaraze COVID-19 i samoizolacije zbog kontakta sa zaraženim osobama, rad ugostiteljskih objekata, javna okupljanja i ispunjavanje epidemioloških uvjeta za ulazak u RH. Kao i do sada, policija će nastaviti provoditi sve naložene zadaće pri čemu će službu organizirati na način da uspješno odradimo sve obaveze koje se pred nas postave – kažu u PU pa zahvaljuju sugrađanima što su 'pokazali zavidnu razinu odgovornosti kada je u pitanju poštivanje odluka Stožera'.

Od 20 do 200

Podsjetimo na nove mjere: zabranjena su javna okupljanja i događanja na otvorenom za više od 50 osoba, što je upola manje nego do sada. Javna okupljanja uz covid potvrde i suglasnost lokalnih stožera, koja su do sada bila moguća s neograničenim brojem osoba, od danas su ograničena na 200 osoba. U zatvorenim prostorima zabranjuju se javna okupljanja na kojima je više od 25 osoba, a na privatnim svečanostima može ih biti 20, a imaju li svi covid potvrdemože ih biti 50. Okupljanja koja se organiziraju u zatvorenim prostorima uz predočenje covid potvrde i suglasnost lokalnog stožera ograničavaju se na 100 sudionika. Ograničen je i broj gledatelja na sportskim natjecanjima, u zavroenom može biti popunjeno najviše 20 posto, a na otvorenom do 40 posto pojedine tribine.

24. travanj 2024 12:35