StoryEditorOCM
DubrovnikVAŽNA DONACIJA ŽUPANIJE |

NABAVLJENA NAJSUVREMENIJA OPREMA - OB Dubrovnik dobila UZV aparat za radiologiju

Piše DV
26. lipnja 2020. - 07:47
Dubrovačko-neretvanska županija donirala je Općoj bolnici Dubrovnik UZV aparat za radiologiju opće namjene u vrijednosti od 868.750 kuna, a svečanoj primopredaji u četvrtak je nazočio i ministar zdravstva Vili Beroš.

Ministar Beroš istaknuo je kako mu je zadovoljstvo svjedočiti trenucima kada se u klinički rad uvode moderni uređaji.
”Vidjeli smo danas uređaj iznimne vrijednosti koji pruža nove modalitete snimanja, uključujući moderne bioakustičke modalitete, također snimanje s kontrastom što će povećati učinkovitost i točnost dijagnostičke pretrage, ali isto tako će omogućiti da one bolesnike koji su prije zahtijevali određeno slikovno snimanje poput CT-a i MR-a da se ono izbjegne ako je to moguće. Želio bih čestitati djelatnicima dubrovačke radiologije na broju učinjenih pretraga u uvjetima koji su navedeni. Uvjeren sam da će novi aparat omogućiti i značajnije poboljšanje pružanja kvalitete i učinkovitosti usluge”, rekao je Beroš.

”Ovo je drugi put da boravim u dubrovačkoj bolnici. Svjedočim kvaliteti rada, pogotovo u novim okolnostima kad se svi moramo prilagoditi novom normalnom. Ono što je činjenica je da je virus među nama, a vrlo je važna spremnost i sposobnost bolnice za pružanje adekvatne zaštite”, rekao je Beroš.

Župan Nikola Dobroslavić naglasio je kako mu je veliko zadovoljstvo da je Županija osigurala sredstva za uređaj.
”Riječ je o jednom sofisticiranom ultrazvučnom uređaju na radiološkom odjelu. Osigurali smo sredstva za još jedan uređaj koji treba stići za koji dan, ukupno dva i pol milijuna kuna. Drago mi je da smo i na takav način mogli pomoći bolnici te našim sugrađanima kako bi imali bolju dijagnostiku”, rekao je župan Dobroslavić.

Voditeljica odjela radiologije te predsjednica Županijske skupštine Vilma Kosović rekla je kako je danas je poseban dan za OB Dubrovnik, osobito za Odjel za radiologiju

”Dobili smo visokokvalitetan ultrazvučni uređaj. Dosad smo na odjelu radili na posuđenom uređaju s drugog odjela i dijelili s kolegama drugih specijalnosti zbog čega bi došlo do poteškoća u funkcioniranju, ali naravno bez ikakvih posljedica. Kolege su izrazito educirani, imaju znanje, iskustvo i stručnost te su bez problema radili na uređaju, jednako kvalitetno kao i na ovom izrazito tehnički naprednom uređaju”, rekla je Kosović te dodala kako je od Županijske skupštine, župana Nikole Dobroslavića i ravnatelja OB Dubrovnik Marija Bekića dobila bezrezervnu potporu za nabavku uređaja.  

”Obratila sam se Županijskoj skupštini čija sam vijećnica i kojoj sam na čelu te sam dobila bezrezervnu podršku svih vijećnika, ali i podršku župana i ravnatelja OB Dubrovnik. U istoj toj mojoj zamolbi s ultrazvučnim uređajem najviše klase bio je i digitalni rendgenski uređaj s ‘flat panelom’ koji će ujedno doći na naš odjel. Ovaj uređaj ima vrlo napredne tehničke specifikacije koje se odnose na izrazito visoku rezoluciju prilikom ultrazvučnih pretraga s kontrastom koje ćemo primjenjivati sada na našem odjelu. Tako da ćemo kod evaluacije žarišnih lezija jetre te pacijente ‘rješavati’ na ultrazvuku s kontrastom, a nećemo ih onda morati slati dalje na slikovni ‘imaging’ kao što je Multi-Slice kompjuterizirana tomografija ili magnetska rezonanca”, rekla je Kosović te dodala kako će ovaj uređaj pomoći u ranoj detekciji bolesti kod pregleda štitnjače ili dojki.

Ravnatelj OB Dubrovnik Marijo Bekić rekao je kako je odjel radiologije obogaćen dvama hvalevrijednim uređajima.
”Naš odjel radiologije je obogaćen, na putu je još jedan analogni rendgen koji će biti digitaliziran, a kroz projekt dnevne bolnice cijeli niz dijagnostičkih terapijskih uređaja će stići do kraja godine. Zaista ćemo moći reći da oni pacijenti koji dolaze u OB Dubrovnik će biti pregledani, ili terapijski obrađivani najsuvremenijim medicinskim uređajima”, naglasio je Bekić.
20. travanj 2024 06:08