StoryEditorOCM
DubrovnikU BIVŠOJ TVORNICI BOJA|

Na zemlji ugašene Dubravke niče još jedna poslovno-stambena višekatnica!

Piše Gabrijela Bijelić
28. travnja 2021. - 18:33
Raščišćava se teren pred skori početak gradnje stambeno-poslovne zgrade investitora BETA NEKRETNINE d.o.o.Božo Radić/Cropix

Najavljuje li raščišćavanje šikare kod parkirališta preko puta Müllera u Vukovarskoj skori početak izgradnje još jedne višekatnice u uskom pojasu tzv. poslovnog centra ? Po svemu sudeći da, jer je u krugu nekadašnje dubrovačke tvornice boja i lakova Astra Dubravka planirana izgradnja novog stambeno-poslovnog objekta. Samo je pitanje vremena kad će se otvoriti novo gradilište u neposrednoj blizini zemljišta koje je Zaklada Mihanović za 15 milijuna kuna prodala ulagačima, Laus centru braće Slezak.

Visoka samostojeća zgrada

Ta investicija je na čekanju nakon što je Gradsko vijeće proglasilo javnim dobrom pješačku stazu u šumarku na spoju Ulice dr. Ante Starčevića i Puta Republike. A što je s investicijom koja predstoji u krugu ex Dubravke, čija je i kad kreće, pitali smo u Gradu Dubrovniku, odakle stiže potvrda kako je izdavanje građevinske dozvole u tijeku.

image
Prikaz čestice 506/1 na kojoj je planirana izgradnja
GIS Dubrovnik

- Na predmetnom području nadležni Upravni odjel izdao je pravomoćnu lokacijsku dozvolu 18. srpnja 2019. godine investitoru BETA NEKRETNINE d.o.o. iz Dubrovnika za gradnju visoke samostojeće poslovno-stambene građevine uz prethodno uklanjanje postojećih poslovnih građevina na građevnoj čestici koja nosi katastarsku oznaku 506/1 k.o. Gruž, prema idejnom projektu oznake ZOP 15/18 od ožujka 2019. godine izrađen po TAB ARCHITECTURE d.o.o. iz Dubrovniku, sve u skladu s odredbama Generalnog urbanističkog plana Grada Dubrovnika – izvijestili su iz gradske uprave. Doznali smo i kako je investitor 4. kolovoza prošle godine Upravnom odjelu za izdavanje i provedbu dokumenata prostornog uređenja i gradnje Grada Dubrovnika podnio zahtjev za izdavanje građevinske dozvole. Postupak je u tijeku.

image
E -zemljišnik potvrđuje vlasništvo investitora nad parcelom za izgradnju višekatnice

Jednostavna internetska pretraga otkriva kako je investitor BETA NEKRETNINE d.o.o. tvrtka vlasnice i osnivačice Lynde Petrović, supruge dubrovačkog poduzetnika Željka Petrovića, a sjedište joj je na Masarykovu putu, odnosno u Dvorima Lapad.

O detaljima naknadno

O budućem izgledu i gabaritima poslovno-stambene zgrade raspitali smo se u arhitektonskom studiju TAB ARCHITECTURE d.o.o.:

image
Arhitekt Marin Tošić

- Zahvaljujemo na iskazanom interesu o budućem stambeno-poslovnom objektu na k.č. 2317, k.o. Dubrovnik, međutim s obzirom na činjenicu da za navedenu građevinu nije ishodovana građevinska dozvola, te da je postupak ishođenja iste u tijeku, nismo Vam u mogućnosti odgovoriti na postavljenja pitanja jer bismo time prejudicirali ishod i konačno rješenje iz građevinske dozvole, što nam nikako nije namjera – poručio je projektant Marin Tošić, uz obećanje da će im nakon ishođenja pravomoćne građevinske dozvole biti zadovoljstvo odgovoriti na upit o pojedinostima projekta poput katnosti, broja i 'dubine' podzemnih garažnih mjesta te zamišljenog kolnog pristupa.

image
Raščišćava se teren pred skori početak gradnje stambeno-poslovne zgrade investitora BETA NEKRETNINE d.o.o.
Božo Radić/Cropix

Prije rata poznata tvornica boja i lakova Astra Dubravka koja je svojedobno brendirala 'dubrovačku zelenu',boju za premaz persijana i klupica, otišla je u stečaj kao još jedna žrtva pretvorbe i privatizacije. U napuštenim proizvodnim prostorima 2008. otvoren je disco klub Factory club koji je kratko radio na toj atraktivnoj lokaciji. Pogon Astra-Dubravku d.d. i pripadajuće zemljište zajedno s obvezama i potraživanjima kupila je doskora građevinska tvrtka PGM Ragusa d.d.

Današnji uvid u e-zemljišnik pokazuje kako je čestica katastarske oznake 506/1 površine 2610 četvornih metara koju spominju iz gradske uprave u stopostotnom vlasništvu BETA nekretnina d.o.o.

22. travanj 2024 04:03