StoryEditorOCM
DubrovnikDOM ZDRAVLJA DUBROVNIK

NA PRVOJ CRTI OBRANE OD VITALJINE DO JANJINE : I u Dubrovniku uskoro drive-in testiranje na Covid-19

Piše Kristina Filičić
6. travnja 2020. - 14:43
U vremenu pandemije koronavirusa, zbog svog posla zdravstveni djelatnici najizloženiji su mogućom zarazom Covidom-19. Oni su, često se govori u zadnje vrijeme, na prvoj liniji obrane.

image
Branko Bazdan, ravnatelj Doma zdravlja Dubrovnik
Tonči Plazibat/Hanza media


- Djelatnici Službe sanitetskog prijevoza Doma zdravlja Dubrovnik stvarno su rastrgani između svih mogućih institucija od prijevoza zaraženih Covidom -19 do svih redovitih prijevoza. Našim su vozilima prebačeni pacijenti na respirator za Split. Svaki dan imamo devet pacijenata koje vozimo iz njihovim kuća u bolnicu na dijalizu i vraćamo nazad. Tu je i premještaj bolesnika u druge ustanove u Split, Zagreb, Rab –ističe ravnatelj Doma zdravlja Dubrovnik Branko Bazdan kako bi približio opseg posla s kojim se u ovo zahtjevno vrijeme nosi 34 djelatnika dubrovačke sanitetske službe. Naglašava kako Dom zdravlja Dubrovnik pokriva područje od Vitaljine do Janjine, a tu su još i otoci Mljet, Šipan, Lopud.


- Što se tiče zaštitne opreme, nešto nabavljamo sami nešto dobijemo od Stožera, zasad je ima. Ono što smo dobili od Stožera smo podijelili između koncesionara i domskih liječnika iz svih struka od pedijatrije, ginekologije, do patronažnih sestara i zdravstvene njege u kući gdje su djelatnici poprilično izloženi jer idu u kuće bolesnika i to pogotovo kroničara koji su riskantni, kojima je zdravlje kompromitirano – kaže Bazdan.

image
Djelatnici Službe sanitetskog prijevoza 'rastrgani' su između prijevoza zaraženih Covidom -19 i svih redovitih prijevoza 


Kakva je situacija sa zaštitnom opremom, imaju li djelatnici Saniteta, obiteljski liječnici, stomatolozi, dakle zdravstveno osoblje koje djeluje pod Domom zdravlja, dovoljno maski, rukavica, kombinezona, vizira, dezinficijensa...
- Nekim kanalima smo u početku dobavljali ono što smo dobaviti mogli, ali evo sada nešto kupujemo, nešto dobivamo od Stožera civilne zaštite. Mislim da je sada stanje s opremom zadovoljavajuće. Malo je jednostavnije, međutim moram reći da se javljaju raznorazni ponuditelji s astronomskim cijenama pa onda ipak biramo gdje ćemo uzimati. Neke cijene su išle i po 30, 40 puta više, a mi se trudimo opremu nalaziti po razumnim cijenama – ističe Bazdan.Djelatnici, njih 170, kaže ravnatelj Doma, svi su na raspolaganju.


- Imali smo nekoliko liječnika koji su izašli iz samoizolacije jer su bili u kontaktu sa ljudima iz zračne luke i nekim drugim kontaktima ali svi su bili negativni u testiranjima i sada rade. Momentalno smo svi na broju. Imamo dosta obiteljskih liječnika starijih od 60 godina koji rade u svojim ordinacijama i ja sam im na tome zahvalan. Obavljaju svoj rad većinom telefonski ali ipak na pomoći su svojim pacijentima. Administrativno osoblje smo malo posložili po tjednim smjenama, ali svi drugi su na crti obrane. Imamo 15 patronažnih sestara, a tu je i Palijativa koja sada ide u kuću jer bolnica je otpustila sve palijativne bolesnike pa ih mi obilazimo po kućama što je isto tako zahtjevno i rizično, tako da i ti djelatnici imaju kompletnu opremu – pojašnjava ravnatelj Doma zdravlja Dubrovnik.

image
Do


Spominje još kako će se idućih dana otvoriti trijažna ambulanta u Studentskom domu, koja je trenutno na Batali.
- Selimo se kroz idućih par dana gdje se predviđa da ćemo početi uzimati briseve odnosno raditi testiranja tzv. drive-in način. Imamo završne pripreme koje su prilično zahtjevne a budući da mi to nismo nikad radili, moramo sve protokole zadovoljiti da bi mogli početi raditi. To rade obiteljski liječnici i medicinske sestre, međutim samo oni koji to mogu raditi. Od radno sposobnih koji imaju ispod 60 godina i koji nisu zdravstveno kompromitirani ima ih 18. Oni će se mijenjati i dežurati u toj ordinaciji. U međuvremenu su obučeni za oblačenje i svlačenje zaštitne opreme, za uzimanje briseva – kazao je Branko Bazdan te uputio svim sugrađanima da 'ostanu doma i poštuju mjere zaštite kako bi pomogli sebi i zdravstvenim djelatnicima'.
20. travanj 2024 09:02