StoryEditorOCM
DubrovnikFOTO/ZAGUŽVALO|

NA PILAMA: Prometni redari počeli uvoditi reda u noćni krkljanac, provjerili smo što im se prigovara i koliko je taksista na dubrovačkim prometnicama

Piše Ahmet Kalajdžić
4. kolovoza 2021. - 07:28
Specijal SD Dubrovnik, 02.08.2021. Prometno redarstvo grada Dubrovnika brine se o redu na taxi stajalistu i stajalistu za transfere na PilamaTonci Plazibat/Cropix

Nakon brojnih pritužbi sugrađana i turista, Prometno redarstvo Grada Dubrovnika konačno je počelo s uvođenjem reda na platou Pila.

O razlici u odnosu na ranije, najbolje govori opaska sugrađanina koji je rekao:- Sve se može kad se hoće. Pitam se samo što su dosad čekali? Sad bi i Sveto Tepavac iz TV-serije "Kud puklo da puklo" zaključio kako je s prometom sve u redu. Malo mu sliči na red u Švicarskoj, gdje je dugo radio!

image
Da nije prometnih redara, lako je moguće da bi na Pilama došlo i do ozljeda prješaka

Foto: Tonci Plazibat/CROPIX
Tonci Plazibat/Cropix

Znaš li tko sam ja?!

Doista, u ponedjeljak uvečer, na zapadnom prilazu povijesnoj jezgri Grada ukazala su se četvorica prometnih redara. I svaki je imao pune ruke posla, kako s regulacijom bržeg protoka motornih vozila iz smjera Minčete, tako s nadzorom ponašanja i regulacijom prelaska pješaka preko "zebre". I dok su pješaci poslušno, u grupi prelazili ulicu kad bi im redar dao znak, vozači su bili znatno manje poslušni. Vidjeli smo kad je redar rukom pokazao vozaču da skrene udesno i s vozilom prođe između željeznih stupića s lancima i taksi vozila na stajalištu ispred palače Pucić, ali je vozač drsko zanemario zahtjev redara. Doslovce se provukao ispod redarove ispružene ruke te skrenuo južno, tamo gdje parkiraju izletnički autobusi i minibusi. Redar je prišao parkiranom vozilu i fotografirao ga mobitelom, da bi vozač ljutito izašao iz svog vozila, zapitavši ga:- Znaš li ti tko sam ja?!

image
Specijal SD
Dubrovnik, 02.08.2021.
Prometno redarstvo grada Dubrovnika brine se o redu na taxi stajalistu i stajalistu za transfere na Pilama
Foto: Tonci Plazibat/CROPIX
Tonci Plazibat/Cropix

Redar je izbjegao raspravu, samo se okrenuo i vratio na ispomoć kolegi na zebri. Ipak, čuli smo ga kako mrmlja:- Nisam ja te tebi ti, niti sam s tobom ovce čuvao! Čeka te 300 kuna kazne pa se na sudu raspravljaj s kim god želiš!

Doznajemo da se redaru slična situacija dogodila te večeri šest puta. Zabranjena zaustavljanja su česta i na kružnom dijelu puta "oko palme", što onemogućava okretanje autobusa gradskog prijevoza, tako da i tada nastaju čepovi. Zanimljivo je da motorizirani mlako reagiraju na opaske gradskih redara, ali se ne bune se kad im prometni policajac pokaže što moraju i to bespogovorno učine. Ali, kad im prometni redari unutar svojih ovlasti pokažu isto, krenu njorgati i nastaju problemi!

image
Specijal SD
Dubrovnik, 02.08.2021.
Prometno redarstvo grada Dubrovnika brine se o redu na taxi stajalistu i stajalistu za transfere na Pilama
Foto: Tonci Plazibat/CROPIX
Tonci Plazibat/Cropix

Na ulicama 750 taksista!?

Hoćemo na Pile preko Boninova

Gužve su postale neopisive! Jučer sam od Babina kuka do Pila vozio 51 minutu! Gosti se bune jer ih na recepcijama hotela obavijeste da vožnja traje samo 12, tako da nam se događa kako mnogi traže da se prije Pila zaustavimo, da bi se iskrcali kod Kapelice ili čak kod Javne garaže. Prihvatamo svaku odluku gradske Uprave i pozdravljamo nazočnost prometnih redara sve do ponoći. Ali, u cilju manjih gužvi neka se na tjedan dana poslije 18 sati otvori pravac od Boninova do Pila i ako se gužve ne smanje, neka vrate postojeći režim- ističe predsjednik Plavog taksija Ivica Smoljko.

Trenutačno se na južnom dijelu platoa Pila, uz turističke autobuse i minibuse, nakratko mogu parkirati samo vozila koja obavljaju hotelske i transfere za aerodrom. No, oživjela turistička sezona početkom kolovoza uveliko podsejća na rekordnu sezonu 2019. jer su gradske prometnice ponovno zakrčene ne samo vozilima tzv. Žutog, Crvenog i Plavog te taxi Cameo i Ecotaxija koji kruže cijele godine,, nego i konkurentima s crno-bjelim oznakama iza kojih se kriju vozači Bolt i Uber aplikacija. Lokalni taksisti procjenjuju da se sad na gradskim ulicama oko 750 vozila koja nude taksi- usluge. Ima ih s registarskim oznakama Zagreba, Osijeka, Varaždina, Slavonskog Broda, Splita, Čakovca... Domaći pozdravljaju uvođenje reda na Pilama, ali predlažu da se njima za vožnju barem privremeno otvori pravac od Boninova do Pila, ne bi li se rasteretio promet Zagrebačkom ulicom koja je postala novo usko prometno grlo. Dokaz je i to što se od semafora na Ilijinoj glavici do Vatrogasaca vozi brzinom puža, a motociklisti koji su na spomenutoj dionici pretjecali kolonu izbrojali su 54 taksi i samo 17 "običnih" vozila!

image
Specijal SD
Dubrovnik, 02.08.2021.
Prometno redarstvo grada Dubrovnika brine se o redu na taxi stajalistu i stajalistu za transfere na Pilama
Foto: Tonci Plazibat/CROPIX
Tonci Plazibat/Cropix
Redari i do 2 sata po ponoći!

Iz gradske Uprave su odgovorili kako je u zoni od Ilijine glavice do Pila najveća koncentracija vozila 19.30 do 23 sata, kada je i najveća koncentracija pješaka na Pilama, gdje je najveće preplitanje prometa vozila i pješaka:- U cilju da se na Pilama osigura što veća sigurnost i protočnost prometa odlučeno je da se u tom periodu osigura što veći broj prometnih redara na Pilama.

Na prilazu parkiralištu autobusa na Pilama nastoji se, što je moguće više, zabraniti nepropisno zaustavljanje vozila, a sve iz razloga da se ne ometa promet na prometnoj traci. Na to parkiralište se propuštaju samo vozila s reguliranim statusom za parkiranje. Trenutačno je radno vrijeme prometnih redara do 24,00 sata, a ako se uoči potreba za dužim radnim vremenom, a što će prvenstveno ovisiti o protočnosti prometa, bit će moguć angažman prometnih redara do 2:00 sata.

Nastojimo sankcioniranje nepropisnog parkiranja, u vrijeme kada prometni redari obavljaju fizičko upravljanje prometom, svesti na usmena upozorenja, sve iz razloga da se promet ubrza i "ne gubi" vrijeme na neke druge aktivnosti. Novčane kazne za nepropisno parkiranje su propisane u iznosima od 300, 500 i 700 kuna, ovisno o vrsti nepropisnog parkiranja.

18. travanj 2024 12:19