StoryEditorOCM
Dubrovniknanosi ‘plastike‘ podno Bokara

Na mjestu neprocjenjive vizure Grada, oči bode cijela ‘flota‘ kajaka: Previše ih je i čekaju preseljenje na novu lokaciju, ali planove je poremetila treća strana

Piše Kristina Filičić
28. lipnja 2022. - 07:27

Što se to događa u uvali Pile ili kako bismo bili precizniji na ponti od parka u Pilama? Toliku količinu plastike u Gradu još nismo doživjeli. Bilo je kajaka i prije na toj posti, ali toliko?!

Zanimalo nas je stoga koliko vlasnika obrta za iznajmljivanje kajaka ima koncesiju za držanje kajaka u parku u Pilama i koliki broj kajaka je predviđen na tom prostoru, pa smo upit proslijedili Gradskoj upravi.

- Što se tiče područja ispod parka u Pilama, prema Godišnjem planu upravljanja pomorskim dobrom moguće je do najviše 90 kajaka, a korisnika koncesijskih odobrenja je šest – kažu iz Grada.

image

kajaci u parku Pile

Dv/

Je li se moglo iznaći neki drugi prostor jer, realno, neprocjenjivi pogled s Brsalja na zidine i uvalu Pile uz toliki broj naredanih plastičnih žutih plovila niti je neprocjenjiv niti reprezentativan. Ponajprije je 'prst u oko' i furestom i domaćem promatraču.

- U Planu za 2022. godinu za korisnike koncesijskih odobrenja u Pilama bila je planirana nova lokacija na Komardi, međutim, ali s obzirom da na to da nije ishođena suglasnost Konzervatorskog odjela za predmetnu lokaciju, zadržana je pozicija ispod parka Pile. U svakom slučaju, radi se na pronalasku nove mikrolokacije kako bi se kajaci izmjestili na prikladnije mjesto – odgovaraju iz Gradske uprave te napominju kako je 'cilj zadržati ovu iznimno traženu turističku ponudu, ali uz očuvanje autentičnosti vizura povijesne jezgre i zidina'. Nadamo se da će im u Planu za 2023. godinu to i poći za rukom.

Sukladno postojećem planu upravljanja pomorskim dobrom na području Grada Dubrovnika iznajmljivanje kajaka moguće je na 26 lokacija, među ostalim, u Orašcu Zatonu Malom, Mokošici, na plaži Tri brata, ispred nekih dubrovačka hotela, kupalištu Šulić, plaži sv. Jakov, Elafitskim otocima...

image

kajaci u parku Pile

Dv/

- Do sada je izdano sedam koncesijskih odobrenja koji se odnose na iznajmljivanje kajaka, a u procesu ih je još, budući da je koncesijsko odobrenje moguće izdati tek nakon vidljive uplate – odgovaraju iz Grada na pitanje koliko je izdano koncesija za kajake ali ne navode i koliki je iznos koncesijske naknade.

Čini se, kajaci opet vladaju dubrovačkim akvatorijem. Ovosezonski gosti avanturističkog duha, a čini se da ih ne nedostaje, žele Grad doživjeti drugačije, s morske strane. 'Napucani' adrenalinom bez problema odveslaju tri ili četiri sata pored gradskih mira do skrovite Betine špilje pa malo do Lokruma i natrag do polazišne točke. I sve to po nekad uzburkanom moru dok 30 i više Celzijevih stupnjeva 'lupa' pravo u glavu. A što je najzanimljivije, tu avanturu dobro i plate. Gusti su gusti, a gust često valja i platiti. Pa tko voli nek izvoli.

Cijena je, nekima, prava sitnica. Primjerice, trosatna panoramska vožnja kajakom 'teška' je otprilike 230 kuna. Po osobi, naravno. Nudi se i mogućnost izleta kajakom od čak četiri sata đira u koji je uključen i transfer iz hotela pa čak i pola litre vode i jedan sendvič za što će avanturist iz Njemačke ili Švedske, zar je bitno odakle, platiti 350 kuna. Jedan kajak na četiri sata dođe tako 700 kuna. Umalo 100 eura!

I sve je to super, izuzmemo li pojedine poste kajakaša, jer napokon sezona nam se događa, gosti su spremni zavući ruku u džep i dobro potrošiti. Ima posla za svih. Doduše, oni što manevraju iz gradskog porta put Lokruma ili Cavtata moraju imati oči i na leđima. Ali prakse im ne nedostaje jer već su oni odradili takvih sezona, onih predkoronskih.

20. travanj 2024 15:32