StoryEditorOCM
DubrovnikGRAD PO MJERI GRAĐANA |

Na Lapadskoj obali piloti i izgradnja obalnog zida, Grad smanjuje potrošnju jednokratne plastike, kreće i prvi digitalni popis stanovništva

Piše Grad Dubrovnik
10. rujna 2021. - 09:00
Postavljanje pilota uz izgradnju obalnog zida najsloženiji je dio rekonstrukcije Lapadske obaleGrad Dubrovnik

NA GRADILIŠTU LAPADSKE OBALE

Krenuli radovi pobijanja pilota i izgradnje obalnog zida

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković sa suradnicima obišao je gradilište Lapadske obale gdje su u okviru investicije rekonstrukcije i proširenja prometnice, koja je u cijelosti financirana europskim i nacionalnim sredstvima, započeli radovi na pobijanju pilota i izgradnji obalnog zida. „Pobijanje pilota iznimno je težak i zahtjevan proces, a uz izgradnju obalnog zida riječ je o najkompleksnijim radovima čitave investicije. Uvjeren sam da će se radovi odvijati zacrtanim tempom te da će ova važna prometnica na zadovoljstvo naših sugrađana biti izgrađena i završena u za to predviđenim terminima“, rekao je prilikom obilaska gradilišta gradonačelnik Franković.

image
Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković sa suradnicima obišao je gradilište Lapadske obale
Grad Dubrovnik

Izrazio je i uvjerenje da će se prije pokretanja istih radova na 3. i 4. fazi steći svi potrebni uvjeti za to te da neće doći do zastoja radova. O situaciji s koncesionarom marine uz Lapadsku obalu, tvrtkom Laguna Trade d.o.o. gradonačelnik je dodao kako Grad o svemu prvenstveno razgovara s Ministarstvom mora, prometa i infrastrukture Republike Hrvatske. „Vjerujemo da neće dolaziti do kašnjenja radova i da ćemo u idućih nekoliko mjeseci postići sve potrebne dogovore s resornim ministarstvom i s tvrtkom Laguna Trade te da ćemo sve riješiti prvenstveno na zadovoljstvo naših sugrađana.

Grad Dubrovnik je spreman na dijalog, ali nikada nećemo prihvatili nikakve ucjene“, poručio je. Podsjetimo, rekonstrukcija i proširenje Lapadske obale najveći je cestovni infrastrukturni projekt u užem centru grada još od izgradnje ''bulevara'' u Lapadu. Izmijenit će se regulacija prometa iz jednosmjerne ulice u dvosmjernu, izgradit će se nova obalna konstrukcija, komunalna infrastruktura, šetnica sa zelenilom i biciklističkom stazom, povećat će se razina sigurnosti prometa i kvaliteta javnog gradskog prijevoza te rasteretiti postojeći dominantni pravci.

Ulaganje vrijedno 70 milijuna kuna

Investicija na Lapadskoj obali vrijedna je 70 milijuna kuna. U potpunosti je financirana izvanproračunski, europskim i nacionalnim sredstvima.

USVOJENA ODLUKA O KORIŠTENJU JEDNOKRATNE PLASTIKE

Odluka će se primenjivati i na ustanove i trgovačka društva

U okviru EU projekta „Plastic Smart Cities", Grad Dubrovnik kao i ustanove i trgovačka društva u (su)vlasništvu Grada ograničit će korištenje plastike za jednokratnu uporabu, a temeljeno na Odluci usvojenoj na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća te prethodno, u travnju, donesenom Akcijskom planu smanjenja onečišćenja plastikom u gradu Dubrovniku za razdoblje 2021. – 2026.. Odlukom o ograničavanju korištenja jednokratne plastike donose se mjere kojima se u upravnim tijelima te u ustanovama i trgovačkim društvima u (su)vlasništvu Grada Dubrovnika određuje ograničavanje korištenja plastike za jednokratnu uporabu te zamjena određenih predmeta koji se koriste u poslovanju s rješenjima prihvatljivim za okoliš, sve u cilju sprečavanja i/ili smanjenja nepovoljnog utjecaja određenih plastičnih proizvoda na okoliš.

image
Uporaba jednokratne plastike ograničava se za sva javna u režiji Grada Dubrovnika

 
Grad Dubrovnik

Odlukom je propisano i da se uporaba jednokratne plastike ograničava i za sva javna događanja koja Grad Dubrovnik (su)organizira ili (su)financira. Grad, ustanove i društva dužni su osigurati ili s organizatorom javnih događanja dogovoriti odvojeno prikupljanje otpada na mjestu održavanja, kao i njegov pravovremeni i prikladan odvoz i zbrinjavanje. Nadalje, pri poslovanju Grada, ustanova i društava potrebno je primjenjivati kriterije i mjerila zelene javne nabave kad god je to moguće. Jedna od mjera propisanih Odlukom odnosi se i na digitalizaciju dokumenata i promoviranje korištenja elektroničkih dokumenata među zaposlenicima, službenicima i namještenicima kad god je to moguće.

Protiv onečišćenja plastikom

Donošenjem Akcijskog plana smanjenja onečišćenja plastikom, a čija je provedba započela još u lipnju organizacijom dvodnevne radionice. Grad Dubrovnik je postao prvi grad u Hrvatskoj koji ima takav dokument.

PRVI DIGITALNI POPIS STANOVNIŠTVA U HRVATSKOJ

Samopopisivanje omogućeno putem sustava e-Građani

U prvoj fazi popisivanja, od 13. do 26. rujna 2021., građani će kroz elektronički sustav e-Građani moći samostalno popisati sebe i članove svog kućanstva. Državni zavod za statistiku provest će prvi digitalni Popis stanovništva, kućanstava i stanova u Republici Hrvatskoj 2021., a popisivanje će se provoditi od 13. rujna do 17. listopada.

image

U prvoj fazi popisivanja, od 13. do 26. rujna, građani kroz elektronički sustav e-Građani popisuju sebe i ukućane
Grad Dubrovnik

Popis stanovništva, kao najsloženije i najopsežnije statističko istraživanje, od iznimnog je značaja za Republiku Hrvatsku, a provodit će se u dvije faze i na dva načina. U prvoj fazi, od 13. do 26. rujna 2021., građani će se moći samostalno popisati kroz elektronički sustav e-Građani. U drugoj fazi, od 27. rujna do 17. listopada, popisivači na terenu popisivat će sve popisne jedinice, koje nisu popisane u prvoj fazi Popisa, putem osobnog intervjua sa stanovništvom.

Više na webu

Više informacija o digitalnom Popisu stanovništva dostupno je na: www.popis2021.hr.

19. travanj 2024 18:16