StoryEditorOCM
DubrovnikGRAD PO MJERI GRAĐANA

Na Lapadskoj obali naziru se prvi obrisi prometnice, žene poduzetnice dobile potpore, a Ulica Paska Baburice novi prometni režim

Piše Grad Dubrovnik
21. listopada 2022. - 13:12

PRVI OBRISI NOVE PROMETNICE

Na Lapadskoj obali napreduje izgradnja obalnog zida

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković sa suradnicama obišao je u četvrtak gradilište Lapadske obale, gdje se provodi investicija rekonstrukcije i proširenja prometnice (II., III. i IV. faza).

Na gradilištu su u tijeku radovi proizvodnje i ugradnje armiranobetonskih zavjesa, koje se postavljaju sukcesivno na potezu od Batale prema Fakultetu, a uslijedit će radovi nasipanja kamenog materijala iza zida te radovi na trupu ceste uz ugradnju svih projektiranih instalacija. Unatoč manjim zastojima, uzrokovanim nepredvidljivim kretanjima na tržištima materijala te nužnom prilagodbom projektnog rješenja, dinamika izvođenja radova na projektu Lapadske obale nije ugrožena i projekt napreduje sukladno planovima investitora i izvođača radova.

image

Radovi na Lapadskoj obali

Zadovoljstvo napretkom radova izrazio je nakon obilaska i gradonačelnik Mato Franković. -"Nakon stabilizacije tržišta i prilagodbe projekta svjedočimo činjenici da su se radovi intenzivirali i uvjereni smo da ćemo stići ugovoreni rok, a to je kraj 2023. godine." Podsjetio je da je ovo najveći infrastrukturni kapitalni projekt u užem dijelu grada koji će uz proširenje i uređenje prometnice značajno rasteretiti postojeće prometne pravce, posebno područje Solituda i "Bulevara".

Gradonačelnik je uputio zahvalu upravnim odjelima nadležnim za provođenje projekta i investicije, izvođačima radova, ali i Središnjoj agenciji za financiranje i ugovaranje na partnerstvu i suradnji. –"Ovim projektom još se jednom dokazuje koliko je Grad Dubrovnik posvećen realizaciji projekata kroz europske fondove i izvanproračunska sredstva."

Na uspostavljenom privremenom gradilišnom pogonu za proizvodnju ispred Kazbeka dosad je proizvedeno elemenata za ukupno 153 metara obale te se isti ugrađuju. Pročelnica Upravnog odjela za izgradnju i upravljanje projektima Paula Pikunić Vugdelija detaljnije je izvijestila o prirodi radova. -"Obalni zid između dva pilota sastoji se od ukupno tri elementa; jednog horizontalnog i dva vertikalna.

Montirano je 98 metara kompleta te je postavljeno dodatnih 40 metara horizontalnih elemenata obalnog zida. Paralelno s ugradnjom elemenata obalnog radi se priprema pilota pomoću čeličnih limova za vezu s istima, nakon čega se lijevanim betonom sve povezuje tj. monolitizira", pojasnila je pročelnica. Potvrdila je da se radovi odvijaju zadovoljavajućom dinamikom i ne postoje naznake da bi se mogli dodatno produljiti.

image

UZ ČLANAK LAPADSKA OBALA

Projekt rekonstrukcije i proširenja Lapadske obale obuhvaća prometnicu od lučice Batala do benzinske postaje "INA" i uključuje rekonstrukciju i proširenje prometnice s nogostupom, šetnicom, biciklističkom stazom, svom pripadajućom komunalnom infrastrukturom i parkirališnim površinama. Ovim zahvatom Lapadska obala pretvara se u dvotračnu dvosmjernu prometnicu od raskrižja s Ulicom Nikole Tesle do raskrižja pokraj benzinske postaje, ukupne dužinr cca 840 metara.

Osim proširenja, nova prometnica će se hortikulturno urediti i opremiti urbanom opremom. Povećat će se razina sigurnosti prometa i kvaliteta javnog gradskog prijevoza te rasteretiti postojeći dominantni pravci. Rješava se i problem prodiranja mora u trup prometnice i ispiranja tampona što je u prošlosti dovodilo do učestalog puknuća vodovodnih cijevi u trupu ceste i prekide u prometu vozila.

Investicija je vrijedna 70 milijuna kuna, a u potpunosti je financirana izvanproračunski, europskim i nacionalnim sredstvima.

REAKTIVIRAN PROGRAM

Ugovori o potporama uručeni ženama poduzetnicama

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković uručio je u Velikoj vijećnici ugovore dubrovačkim poduzetnicama koje su pravo na potpore ostvarile na temelju provedenog javnog poziva u sklopu projekta "Razvoj ženskog poduzetništva u gradu Dubrovniku".

Grad Dubrovnik će u ovoj godini poduzetnicama dodijeliti 21 potporu s iznosom do 10 tisuća kuna i intenzitetom potpore do 100% prihvatljivih troškova do razine maksimalnog iznosa.

image

Stigle potpore ženama poduzetnicama

Uputivši čestitku svim poduzetnicama koje su ostvarile pravo na potpore gradonačelnik je zahvalio partnerima na provođenju programa te je izrazio uvjerenje da će se program u budućnosti nastaviti razvijati kako bi Grad Dubrovnik mogao još snažnije poticati razvoj ženskog poduzetništva.

Podsjetimo, projekt "Razvoj ženskog poduzetništva u gradu Dubrovniku" temelji se na suradnji Grada Dubrovnika, Hrvatske gospodarske komore - Županijske komore Dubrovnik i Hrvatske udruge poslovnih žena "Krug" - ogranak Dubrovnik.

Program se provodio u 2018. i 2019. godini, a ove godine je reaktiviran nakon dvogodišnje stanke uzrokovane korona krizom. Za ovu namjenu u Proračunu Grada Dubrovnika za 2022. godinu osigurano je 200 tisuća kuna.

 

NA TRAŽENJE GRAĐANA

Ulicom Paska Baburice jednosmjerno prema Batali

 

Na inicijativu Gradskog kotara Lapad i na prijedlog građana Ulice Paska Baburice i okolnih ulica Upravni odjel za komunalne djelatnosti, promet i mjesnu samoupravu Grada proveo je izmjenu signalizacije u navedenoj ulici na način da je uveden jednosmjeran režim prometovanja.

image

Ulica Paska Baburice izmijenila signalizaciju

Prema novom režimu u Ulicu Paska Baburice ulazi se isključivo iz smjera Dalmatinske ulice i u jednom smjeru prometuje prema ulici Od Batale.

Predmetnim režimom omogućilo se sigurnije, brže i lakše prometovanje Ulicom Paska Baburice u kojoj je, posebno u jutarnjim satima, a zbog blizine OŠ Lapad, dolazilo do otežanog odvijanja prometa.

23. rujan 2023 23:07