StoryEditor
DubrovnikFILMAŠI U GRADU |

Na gradskim ulicama snima se film ‘Oslo‘ u produkciji HBO-a

Piše dv; Foto: Tonči Plazibat/Cropix
17. listopada 2020. - 15:54
Na gradskim lokacijama, na Buži i ispred Sponze, započelo je snimanje novog filmskog ostvarenja naziva ‘Oslo’ u produkciji HBO-a. Jednog u nizu stranih produkcija koje se snima ove jeseni na dubrovačkom području. Sa filmskom ekipm susreo se i dubrovački gradonačelnik Mato Franković

Grad je tako po tko zna koji put poslužio kao filmski set, a ovaj put ‘glumi’ Jeruzalem za novo ostvarenje američkog redatelja Bartletta B. Shera - 'Oslo'. Podsjetimo, priča tematizira događaje koji su prethodili povijesnom sporazumu čelnika Izraela i PLO-a Shimona Pereza i Yitzaka Rabina i Yaseera Arafata, dobitnika Nobelove nagrade za mir 1994. u Oslu.

Film iz HBO-ove produkcije režira i producira Bartlett B. Sher, etablirani kazališni redatelj na Broadwayu. U snimanju je kao direktor fotografije angažiran Poljak Janusz Zygmunt Kamiński, jedan od najcjenjenijih u branši.

Kaminski je snimateljsku karijeru ostvario u SAD-u, a najpoznatiji je po radu na Spielbergovim hitovima ‘Schindlerova lista’ i ‘Spašavanje vojnika Ryana’ za koje je nagrađen Oscarom u kategoriji najboljeg filma.

Bartlettu B. Sheru dubrovački je 'Oslo' debi u filmskoj umjetnosti. Zanimljivo je da je djelo iste tematike već postavio, ali na kazališnim daskama. Radnja prati sudjelovanje skupine norveških humanitaraca u mirovnoj inicijativi pomirbe Palestinaca i Izraelaca početkom 1990- tih.
25. rujan 2022 04:49