StoryEditorOCM
DubrovnikGRADONAČELNIK U OBILASKU

Na gradilištu Lapadske obale započeli radovi pobijanja pilota i izgradnje obalnog zida

Piše dv
7. rujna 2021. - 13:43

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković sa suradnicima obišao je gradilište Lapadske obale gdje su u okviru investicije rekonstrukcije i proširenja prometnice, koja je u cijelosti financirana europskim i nacionalnim sredstvima, započeli radovi na pobijanju pilota i izgradnji obalnog zida.

-„Pobijanje pilota iznimno je težak i zahtjevan proces, a uz izgradnju obalnog zida riječ je o najkompleksnijim radovima čitave investicije. Uvjeren sam da će se radovi odvijati zacrtanim tempom te da će ova važna prometnica na zadovoljstvo naših sugrađana biti izgrađena i završena u za to predviđenim terminima“, rekao je prilikom obilaska gradilišta gradonačelnik Franković. Izrazio je i uvjerenje da će se prije pokretanja istih radova na 3. i 4. fazi steći svi potrebni uvjeti za to te da neće doći do zastoja radova.

O situaciji s koncesionarom marine uz Lapadsku obalu, tvrtkom Laguna Trade d.o.o. gradonačelnik je dodao kako Grad o svemu prvenstveno razgovara s Ministarstvom mora, prometa i infrastrukture Republike Hrvatske. – „Vjerujemo da neće dolaziti do kašnjenja radova i da ćemo u idućih nekoliko mjeseci postići sve potrebne dogovore s resornim ministarstvom i s tvrtkom Laguna Trade te da ćemo sve riješiti prvenstveno na zadovoljstvo naših sugrađana. Grad Dubrovnik je spreman na dijalog, ali nikada nećemo prihvatili nikakve ucjene“, poručio je.

Radovi se trenutno odvijaju na tzv. drugoj fazi koja obuhvaća područje od Batale do Ekonomskog fakulteta, a na dionici dugoj 350 metara postavit će se prvih pedesetak pilota. V.D. pročelnice Upravnog odjela za izgradnju i upravljanje projektima Paula Pikunić Vugdelija detaljnije je pojasnila sam proces. „-Izvođač najprije buši pilot i postavlja armaturni koš i cijev od stakloplastike“, rekla je te dodala da je upravo to bio predmet zamjene materijala uslijed ogromnog povećanja cijene čelika na svjetskom tržištu. –„Postupak smo uspješno proveli, izbjegli potencijalni problem te postigli uštede na projektu“, zaključila je. Pobijane pilota, kazala je, pratit će proizvodnja armirano betonske zavjese, odnosno obalnog zida koja će se odvijati na dijelu gradilišta (parkiralištu) ispred marine, a potom će uslijediti i rekonstrukcija trupa ceste sa svim predviđenim instalacijama.

Predstavnici Grada Dubrovnika još jednom su uputili građanima molbu za razumijevanjem jer će povremeno dolaziti do potpunog zatvaranja prometa koji je od ponedjeljka, 6. rujna dopušten samo za nužni prolaz stanara i poslovnih subjekata.

Rekonstrukcija i proširenje Lapadske obale najveći je cestovni infrastrukturni projekt u užem centru grada još od izgradnje ''bulevara'' u Lapadu. Izmijenit će se regulacija prometa iz jednosmjerne ulice u dvosmjernu, izgradit će se nova obalna konstrukcija, komunalna infrastruktura, šetnica sa zelenilom i biciklističkom stazom, povećat će se razina sigurnosti prometa i kvaliteta javnog gradskog prijevoza te rasteretiti postojeći dominantni pravci.

Investicija je vrijedna 70 milijuna kuna, a u potpunosti je financirana izvanproračunski, europskim i nacionalnim sredstvima.

16. travanj 2024 06:14