StoryEditorOCM
DubrovnikNOVCEM EU FONDOVA

Na bivšoj farmi krava niče prvo konavosko reciklažno dvorište

27. studenog 2019. - 16:21
Na lokaciji bivše farme krava na Grudi napreduje izgradnja prvog konavoskog reciklažnog dvorišta.
Zanimljivo je da je projekt – „Izgradnja i opremanje reciklažnog dvorišta u Konavlima“ rezultat Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava Europske unije. Točnije projekt sufinancira Europska unija iz Kohezijskog fonda.
Nakon što je potkraj rujna izgrađena vodosprema za potrebe protupožarnog djelovanja, bunar za oborinske vode i septička jama za fekalne vode, uslijedila je izgradnja potpornih zidova i nasipanje.

Aktualnohj izgradnji glavne konstrukcije reciklažnog dvorišta prethodili su radovi na trasiranju instalacija, nasipavanju te niveliranju novog ulaza, te uređenje kompletne površine obuhvata dvorišta.
- Svrha projekta je povećati stopu odvojeno prikupljenog komunalnog otpada kao i smanjiti količine otpada koji se odlaže na odlagalište. Najvažniji dio projekta je izgradnja i opremanje funkcionalnog reciklažnog dvorišta uz provedbu edukativnih aktivnosti – pojasnili su na temu izgradnje reciklažnog dvorišta iz Općine Konavle.

Cilj projekta je osigurati odvojeno prikupljanje komunalnog otpada na području Općine Konavle, gradnjom i opremanjem reciklažnog dvorišta u Popovići Polju radi povećanja stope odvojeno prikupljenog komunalnog otpada i smanjenja količine otpada na odlagalište te rješavanja problema nepropisnih odlagališta – istaknuli su općinari na temu investicije čija je ukupna vrijednost 5.797.122,50 kuna. Iznos koji sufinancira EU doseže 4.5 milijuna kuna, a razdoblje provedbe projekta teče od siječnja ove godine do 21.travnja 2020.

Uz nabavku spremnika za odvojeno prikupljanje otpada te provedbu izobrazno-informativnih aktivnosti, izgradnja reciklažnog dvorišta bit će treći projekt Općine Konavle u području održivog gospodarenja otpadom financiran sredstvima EU fondova.
Uz dogradnju i rekonstrukciju dječjeg vrtića na Grudi, Reciklažno dvorište predstavlja još jedan kapitalni infrastrukturni objekt u Konavlima koji se financira sredstvima EU.
25. travanj 2024 15:37