StoryEditorOCM
DubrovnikGRAD PO MJERI GRAĐANA

Multifunkcionalna dvorana u Gospinu polju, od Lokruma do Arboretuma hibridnim katamaranom, uređenje nogostupa u Vukovarskoj

Piše Grad Dubrovnik
10. ožujka 2023. - 12:40

SVE U ROKU

Završen glavni projekt nove multifunkcionalne dvorane u Gospinom polju, slijedi ishođenje građevinske dozvole

Glavni projekt nove sportske multifunkcionalne dvorane u Gospinom polju je izrađen u ugovorenom roku, a zahtjev za pokretanje postupka ishođenja građevinske dozvole bit će predan idućeg tjedna. Ugovor za izradu glavnog projekta dvorane koja će ugostiti Svjetsko rukometno prvenstvo 2025. i riješiti problem dvoranskog sporta u Dubrovniku za narednih 50 godina, podsjetimo, potpisan je u prosincu prošle godine s odabranim izrađivačem, tvrtkom KAP4 d.o.o. iz Zagreba. Izradu glavnog projekta prati izrada izvedbenog projekta s troškovnikom, a sve sukladno ugovoru ukupne vrijednosti 3.681.250,00 kuna s PDV-om.

image

Dvorana Gospino polje

Grad Dubrovnik

Novi multifunkcionalni objekt površine je cca 20000 m2, ima dvije podzemne i dvije nadzemne etaže. Raspolagat će s dvije dvorane za održavanje natjecanja te nekoliko pomoćnih dvorana za klupske sadržaje. Kapacitet gledališta kreće se od 3840 do 4384 gledatelja ovisno o postavkama tribina, dok će u podzemnoj garaži na dvije etaže biti smješteno 385 parkirališnih mjesta za osobne automobile. Osim za sport, multifunkcionalni prostor koristit će se za održavanje kongresa, koncerata i druge kulturne sadržaje.

Stiže dvoranski kompleks

 

Dubrovnik će dobiti dvoranski kompleks, prvi takvog opsega u Europi, koji će omogućiti da u budućnosti budemo domaćin brojnim svjetskim natjecanjima u dvoranskim sportovima.

 

PROJEKT "POVIJESNI VRTOVI DUBROVAČKOG PODRUČJA"

Napreduje izgradnja hibridnog katamarana koji će povezivati Lokrum i Arboretum Trsteno

U tijeku su radovi na izgradnji i opremanju katamarana s hibridnim pogonom, financiranog u okviru EU projekta "Povijesni vrtovi dubrovačkog područja", a koji će sukladno projektu, povezivati Arboretum Trsteno s otokom Lokrumom, odnosno s njegovim Botaničkim vrtom.

Katamaran na hibridni pogon dužine 15 metara, kapaciteta 50 putnika (plus posada) i maksimalne brzine 18 čvorova izgrađuje se u brodogradilištu Dalmont u Kraljevici. Katamaran će biti prilagođen osobama s invaliditetom što podrazumijeva ukrcajno/iskrcajnu rampu i dva WC-a od čega je jedan namijenjen upravo za osobe s invaliditetom.

image

Gradnja katamarana

Uz prisustvo inspektora Hrvatskog registra brodova, predstavnika brodograditelja Dalmont Kraljevica d.o.o. i nadzornog inženjera Duje Brajevića koncem veljače ove godine izvršena je kontrola kvalitete izvođenja radova i pregled vodene propusnosti trupa broda. Trup broda u potpunosti je zavaren čime su se stekli uvjeti za njegovo daljnje opremanje. Montirana je kormilarica i krmena pregrada koja će omogućiti siguran ulaz u salon putnika kao i drugi potrebni elementi. Najavljeno je kako se sredinom ožujka očekuje dovršetak zavarivanja svih dijelova broda, što će osigurati intenziviranje opremanja.

Naručitelj izgradnje je Javna ustanova Rezervat Lokrum, dok je suglasnost za zaključenje ugovora o javnoj nabavci broda s najpovoljnijim ponuditeljem, društvom Dalmont d.o.o., a temeljem provedenog postupka javne nabave, dalo Gradsko vijeće Grada Dubrovnika. Ugovorena vrijednost nabavke navedenog broda iznosi 8.701.125,00 kuna s PDV-om (~1.155.527 €).

image

Gradnja katamarana

Korisnici projekta su Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti s projektnim partnerima, Javna ustanova Rezervat Lokrum, Turistička zajednica grada Dubrovnika i Dubrovačka ART udruga bez granica, a njegova ukupna vrijednost iznosi 18.289.422,37 kuna (~2.427.423 €) s odobrenim bespovratnim sredstvima u iznosu od 10.932.344,70 kuna (~1.451.838 €,) što čini 70 posto od ukupno prihvatljivih troškova, koji iznose 15.665.291,44 kuna (~2.080.383 €). Prijavljen je i prihvaćen u ograničenom postupku dodjele bespovratnih sredstava za Promicanje održivog razvoja prirodne baštine i sufinanciran sredstvima u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija za financijsko razdoblje 2014. – 2020. Europskog fonda za regionalni razvoj.

Za zeleno bogatstvo

Projekt je osmišljen s ciljem da se kroz interpretaciju i prezentaciju zaštićene prirodne baštine, dugoročno pridonese održivom društveno-gospodarskom razvoju na lokalnoj i regionalnoj razini, a provodi se od 1. prosinca 2018. godine.

UREĐENJE PROMETNE INFRASTRUKTURE

Uređuje se nogostup u Vukovarskoj ulici

U sklopu programa investicijskog održavanja gradskih prometnica i javnih prometnih površina u tijeku su radovi na sanaciji nogostupa u Vukovarskoj ulici.

Obuhvat zahvata iznosi 110 metara, a proteže se od podnožja spojne ulice koja Vukovarsku povezuje s Ulicom dr. Ante Starčevića pa do pješačkog semafora kod bazena u Gružu.

image

Sanacija nogostupa u Vukovarskoj

Radovi koje izvodi ugovorni izvođač Tehnogradnja obuhvaćaju uklanjanje postojećeg betonskog nogostupa, postavljanje novih rubnjaka, uređenje podloge i izvedbu novog nogostupa.

Omogućit će se prolaz pješaka, osim u situacijama kada će vrsta radova zahtijevati zauzimanje čitave širine nogostupa, pa će tada biti postavljana signalizacija za privremenu regulaciju prolaska. Također, a sukladno dinamici izvođenja radova, bit će onemogućeno parkiranje na dijelu mjesta uličnog parkirališta.

Vrijednost radova 24 tisuće eura

Procjenjuje se da će sanacija trajati 15 dana, a što će ovisiti o vremenskim uvjetima. Okvirna procijenjena vrijednost radova iznosi 24 tisuće eura.

25. travanj 2024 17:30