StoryEditorOCM
DubrovnikCIJENE U KORONASEZONI

Moramo biti realni, jer primanja nisu pala samo Hrvatima nego i stanovnicima emitivnih tržišta

Piše Silvia Rudinović
22. svibnja 2020. - 14:47
Ovu je sezonu teško predvidjeti, ali je posve jasno kako će mnoge turističke usluge pojeftiniti. Jedni misle da je snižavanje cijena opasan potez, drugi, prije svega privatni iznajmljivači, već su korigirali cjenike nepopunjenih ljetnih termina u borbi za svakim gostom koji bi mogao doći do Dubrovnika.

- Imamo dosta rezervacija u srpnju, kolovozu i rujnu, koje su bukirane prije pola godine po tada važećim cijenama. Pojedini hoteli su već dali akcije za nepopunjene termine, što nije neka novost. Međutim, najvažnije je pitanje: može li gost doći do Dubrovnika? Možete mu sve dati mukte, ako ne može doći do nas, sve je uzalud. Goste sad zanima kako mogu doći i koja je razina sigurnosti na odredištu – kaže Stanko Ljubić, predsjednik Strukovne grupe putničkih agencija Dubrovačko-neretvanske županije pri HGK.

image
Stanko Ljubić: "Goste sad zanima kako mogu doći i koja je razina sigurnosti na odredištu"
Arhiv DV



Ne linearnom sniženju
Međutim, treba biti realan, kaže Ljubić, kad pročitate da je 30 milijuna Amerikanaca već ostalo bez posla, da emitivna tržišta također doživljavaju financijsku krizu, da je mnogo velikih kompanija u gubitcima i zbog toga neće moći organizirati kongrese i različita događanja te da starija populacija koja ima novac u strahu od zaraze odgađa putovanja.

- Računamo na goste manje platežne moći, domaće i one s područja nekadašnjeg istočnog bloka, i u tom smislu treba dati određene popuste i sniziti cijenu, ali linearno smanjenje od 20, 30 ili 50 posto ne bi ništa dobroga donijelo. To ne bi spasilo sezonu! Ionako popunjenost kapaciteta u hotelima ili prijevoznim sredstvima, zbog protuepidemijskih mjera, ne bi trebala biti veća od 60 posto. U slučaju drastičnog pada cijena, mnogima ne bi se isplatilo otvarati – kaže Ljubić. Mnogo je još nepoznanica kod nas, ali i kod konkurencije.

image
U sezoni 2020. nema straha od nesnosne gužve na Stradunu /Foto: Tonci Plazibat/CROPIX
CROPIX


Broj privatnih iznajmljivača se posljednjih godina značajno povećao, pa se, iz straha od podbačaja ove sezone, dio privatnih iznajmljivača preusmjerio na trajni najam podstanarima. Ostali osluškuju vijesti o otvaranju granica i prate najave aviokompanija o ponovnom pokretanju letova, jer je Dubrovnik prije svega aviodestinacija.

Čekaju Gatesa
- Naravno da treba spuštati cijene, jer su i stanovnicima drugih europskih zemalja prihodi pali zbog krize izazvane koronavirusom. Nisu radili dva, tri mjeseca, a pitanje je hoće li nakon svega imati mogućnost odlaska na godišnji odmor. Poslodavci se ove godine moraju odreći zarade, kako bi platili zaposlenike i dogodine mogli koliko-toliko krenuti u neku normalniju sezonu. Dubrovnik je specifičan jer ovisi o avioprijevoznicima, što je otegotna okolnost – kaže Nikša Grljević, član Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika pri Obrtničkoj komori Dubrovačko-neretvanske županije.

image
Nikša Grljević: "Moramo biti realni i nečim privući gosta, jer primanja nisu pala samo u Hrvatskoj, nego i u Italiji, Francuskoj i Njemačkoj, trebamo se prilagoditi"
Arhiv DV


Vlasnik je ugostiteljskog objekta i apartmanâ u samoj spomeničkoj jezgri. Cijena kave na Stradunu čak i u ovim pandemijskim okolnostima, vječna je tema koja privlači pozornost na Dubrovnik. Hoće li i ugostitelji sniziti cijene?
- Kod mene, na Gundulićevoj poljani, esspreso za domaće je devet kuna. Domaćoj smo čeljadi davali 50 posto popusta na pizze, potom i 30 posto na piće. Sad svima, pa i strancima, dajemo 15 posto popusta na cjelokupan račun. Apartmane dajemo čak 40-ak posto jeftinije. Koliko vidim, neki su vlasnici luksuznih apartmana nešto snizili cijene u Gradu, a drugi nisu jer valjda misle kako će im doći Bill Gates. Moramo biti realni i nečim privući gosta, jer primanja nisu pala samo u Hrvatskoj, nego i u Italiji, Francuskoj i Njemačkoj, trebamo se prilagoditi – zaključuje Grljević.

Pogled na mrežne turističke servise potvrđuje izjavu kako je dio iznajmljivača korigirao cijene, a raspon popusta se bitno razlikuje ovisno o veličini smještajnih kapaciteta i lokaciji. Primjetno je, također, kako kod privatnih iznajmljivača još uvijek ima jako mnogo otvorenih termina.
19. travanj 2024 07:10