StoryEditorOCM
DubrovnikRAZVOJNI PROJEKTI GRADA

Montovjerni novi asfalt, rekonstrukcija javne rasvjete Orašca, ICCROM pomaže sanaciju Orlandova stupa...

Piše i foto: Grad Dubrovnik
21. veljače 2020. - 10:39
KOMUNALNO UREĐENJE

Počela rekonstrukcija javne rasvjete dijela Orašca

Započeli su radovi rekonstrukcije javne rasvjete predjela Poljice u Orašcu. Projektom je planirano postavljanje 10 novih stupnih mjesta s LED svjetiljkama, povezivanje dijela postojeće rasvjete na novu podzemnu mrežu te, nakon završetka rekonstrukcije, i demontaža sadašnje zračne mreže s drvenim stupovima. U proračunu nadležnog Upravnog odjela za komunalne djelatnosti i mjesnu samoupravu za realizaciju ovog projekta osigurano je 120 tisuća kuna s PDV-om.

Ovoj investiciji u sustav javne rasvjete prethodilo je polaganje podzemnih instalacija u duljini oko 600 metara, izvedeno prošle godine u suradnji s Elektrojugom Dubrovnik koji je na navedenom predjelu provodio rekonstrukciju dijela niskonaponske te srednjenaponske elektroenergetske mreže naselja Orašac. Troškovi polaganja instalacija javne rasvjete iznosili su oko 110 tisuća kuna s uključenim PDV-om, a izvršeni su upravo radi planirane rekonstrukcije javne rasvjete ovog dijela Orašca.

PROMETNA INFRASTRUKTURA

Novi asfalt u ulicama Gabra Rajčevića i Mihajla Hamzića

Završeni su radovi sanacije kolnika Ulice Gabra Rajčevića i dijela Ulice Mihajla Hamzića na Montovjerni. Uređenje oko 1150 kvadratnih metara asfalta trajalo je tjedan dana, a radovi su se izvodili u noćnim satima kako bi se što manje remetilo redovno odvijanje prometa. Investicija vrijedna 250 tisuća kuna izvedena je u sklopu godišnjeg prometa održavanja gradskih prometnica.

OČUVANJE I OBNOVA KULTURNE BAŠTINE

Stručna pomoć ICCROM-a u procesu sanacije Orlandovog stupa

Tročlana Misija ICCROM-a, Međunarodnog centra za očuvanje i restauraciju dobara kulturne baštine, savjetodavnog tijela koje usko surađuje s UNESCO-vim Odborom za svjetsku baštinu, boravila je prošlog tjedna u Dubrovniku.

Na temu sanacije i restauracije Orlandovog stupa razgovarali su s gradonačelnikom Matom Frankovićem, zamjenicom gradonačelnika Jelkom Tepšić i ravnateljicom Zavoda za obnovu Dubrovnika Mihaelom Skurić. Sastanku su nazočili i predstavnici Ministarstva kulture i Hrvatskog restauratorskog zavoda. Misiju je predvodila službena predstavnica ICCROM-a Alison Heritage, koja će uz pomoć nezavisnih stručnjaka iz područja konzervacije povijesnih građevina i spomenika, Davida Odgersa i Mattea Francinija, izraditi stručne preporuke s vremenskim okvirom budućih aktivnosti. Smjernice ICCROM-a bit će od presudnog značaja pri utvrđivanju prijedloga konačne restauracije Orlandovog stupa.

Gradonačelnik Mato Franković istaknuo je duboku povijesnu povezanost Dubrovnika i generacija njegovih građana s Orlandovim stupom, naglasivši kako je temeljni interes Grada, ali i cjelokupne dubrovačke javnosti, da se sanacija oštećenja na stupu i njegova restauracija provede kvalitetno i trajno.

Iskazao je zahvalnost ICCROM-u te drugim tijelima koja sudjeluju u procesu sanacije što potvrđuje ozbiljnost pristupa ovom zadatku. -Prikupili smo zbilja dosta podataka na terenu koji će nam pomoći pri formiranju preporuka – potvrdio je član Misije ICCROM-a David Odgers.
18. travanj 2024 13:02