StoryEditorOCM
DubrovnikGRAD PO MJERI GRAĐANA

Montira se obalni zid na Lapadskoj obali, nema nepravilnosti u Libertasu, u pripremi podizni stupići na Pločama

Piše Grad Dubrovnik
26. kolovoza 2022. - 08:45

KOMUNALNA INFRASTRUKTURA

Montira se obalni zid na Lapadskoj obali

Na projektu Lapadske obale započela je faza montaže armirano betonskih elemenata obalnog zida. Na prethodno izvedene armirano-betonske pilote, njih ukupno 131, se ugrađuje najprije horizontalni element te se potom na horizontalne elemente vješaju vertikalni elementi. Svi radovi izvode se sukladno tehničkom rješenju, a sve prema novoutvrđenoj geologiji tla i obzirom na vrlo specifično projektno rješenje koje je kao takvo moralo udovoljiti uvjetima iz studije utjecaja na okoliš.

image

Radovi na Lapadskoj obali

Podsjetimo, 70 milijuna kuna vrijedna kapitalna investicija rekonstrukcije i proširenja Lapadske obale najveći je cestovni infrastrukturni projekt u užem centru grada još od izgradnje ‘‘bulevara‘‘ u Lapadu. Izmijenit će se regulacija prometa iz jednosmjerne ulice u dvosmjernu, izgradit će se nova obalna konstrukcija, komunalna infrastruktura, šetnica sa zelenilom i biciklističkom stazom, povećat će se razina sigurnosti prometa i kvaliteta javnog gradskog prijevoza te rasteretiti postojeći dominantni pravci.

 

SAFU POTVRDILA: Nema nepravilnosti u Libertasu, dogodila se ljudska pogreška

Nastavno na prijavu Libertasa Dubrovnik d.o.o. Središnjoj agenciji za financiranje i ugovaranje ugovaranje programa i projekata EU (SAFU) zbog pogreške u raspoređivanju jednog od 11 autobusa financiranih europskim sredstvima, SAFU je izvršila provjeru navoda. U dostavljenom zaključku navodi se kako "ne postoji osnova za prijavu sumnje o postojanju nepravilnosti te da je situacija u kojoj je autobus s registarskom oznakom DU 046 LD prijavljen rezultat pogreške u rasporedu autobusa koja je ispravljena prije nego je komercijalna usluga izvršena".

image

Libertasovi autobusi u remizi

Naime, provjerom su utvrđeni podaci o registarskoj oznaci i garažnom broju za svih 11 autobusa nabavljenih iz projekta. Predmetna prijava odnosi se na autobus registarske oznake DU 046 LD, garažni broj 46. Uvidom u sustav, koji nije moguće retroaktivno mijenjati, ustanovljeno je da niti jedan od 11 autobusa u navedenom razdoblju nije korišten u komercijalne svrhe jer je pogreška u rasporedu uočena prije izvršenja usluge, vozilo GB 46 vraćeno je u remizu te je uslugu obavilo vozilo GB 183. Navedeno je razvidno iz voznog lista autobusa te putnog radnog lista, kao i ispisa ih tahografa.

U obrazloženju je istaknuto i kako je JGP Libertas Dubrovnik nakon opisane pogreške unaprijedio informatički sustav te uspostavio poboljšani kontrolni kanal komunikacije, sve kako se navedeni propust ne bi ponovio.

Nema komercijalnih vožnji

Nakon provedenih programskih izmjena, 11 autobusa javnog gradskog prijevoza nabavljenih europskim sredstvima više nije moguće rasporediti na komercijalne vožnje.

 

KRŠENJE KOMUNALNOG REDA

Kamion bez dozvole opet kažnjen s 12 tisuća kuna, u pripremi podizni stupići na Pločama

Dubrovački Odsjek za komunalno redarstvo je, slijedom događaja prilikom kojeg je dostavno vozilo prošlog petka na Pločama ušlo u povijesnu jezgru bez odgovarajućeg odobrenja, prekršitelje vratilo natrag iz u Ulice sv. Dominika te im je naplaćena kazna od 12 tisuća kuna.

image

KAMION PLOČE

Naime, tzv. "hladnjača", registarskih oznaka i broja RI4466N prometovalo je pješačkom zonom - Ulicom svetog Dominika u Dubrovniku, bez odobrenja Upravnog odjela za komunalne djelatnosti, promet i mjesnu samoupravu Grada Dubrovnika. Time je počinjen prekršaj iz čl. 171. stavak 1. Odluke o komunalnom redu, a predviđena kazna za pravnu osobu iznosi 10 tisuća kuna i odgovornu osobu pravne osobe dvije tisuće kuna kuna.

Zbog opetovanog kršenja Odluke, Grad Dubrovnik na ulazak u gradsku jezgru s Ploča implementirat će sustav kontrole prolaza putem podiznih pneumatskih stupića, čime će se fizičkom barijerom spriječiti prekršitelje u nedozvoljenim aktivnostima koje izazivaju komunalni nered u zoni povijesne jezgre.

20. travanj 2024 08:36